tisdag 1 februari 2011

Ge mig en käftsmäll

Bland det farligaste man kan råka ut för som spekulant i aktier är att ha rätt för ofta.

Man läser, man analyserar, man reflekterar, man fattar beslut, man köper, man säljer... Man kammar hem vinster.

Hur kan detta vara bland det farligaste? Det är ju det spekulation på börsen handlar om.

Sant, men för nästan alla som inte har järnhård disciplin (och de som har det sysslar antagligen inte ens med spekulativa innehav i sin portfölj) så leder sådant till allt större självförtroende, eller det man på engelska kallar "over confident". Större självförtroende leder till att man blir mer riskaptitlig. Mer riskaptit leder till att allt större andelar satsas i placeringar med högre risker.

Rätt som det är, efter ett par år av fina framgångar sitter man med 2/3 av sin portfölj i en högriskaktie. Som ena dagen har superpotential och andra dagen handelsstoppas och sätts i konkurs...

Bland det nyttigaste man kan få under resans gång är en och annan "käftsmäll". Det får en att bibehålla sin ursprungliga plan. Det håller ens eget övermod i schack. Det får en att komma ihåg att risken för att man har eller att det blir fel alltid finns där.

Personligen inbillar jag mig att jag inte tar "käftsmällar" så hårt (men risken finns ju att jag har fel om det). Jag har två anledningar.

Den ena är det som står ovan. Att bli tilltufsad gör så jag inte blir allt för övermodig. Dessutom brukar det alltid finnas någon lärdom att dra av det. Att själv uppleva saker sätter sig i sitt medvetande mycket bättre än att läsa om dem.

Den andra anledningen är diversifikation. Jag grämer mig visserligen om saker inte går som jag tänkt eller om jag förlorar pengar. Dock är min placeringsstrategi sådan att om något enskilt innehav går ned till 0, så gör det inte katastrofala avtryck. Givet att utdelningar fortsätter trilla in från andra innehav så är portföljen snart på samma nivå igen. Diversifikation skyddar mot bolagsspecifika risker. Återkommande systemrisker som t.ex. finanskrascher går inte göra så mycket åt. Man får ta tillfället i akt och köpa för de eventuella likvider man har då.

Så mitt råd är, räds inte en och annan "käftsmäll". Se bara till att du klarar av att resa dig igen när de utdelas. Ska man syssla med boxning så räcker det inte att kunna slå, man måste kunna ta emot också och stå pall.

4 kommentarer:

 1. Med så diversifierad portfölj kan du inte räkna med att bli jätterik på kort tid. Men det är ju olika val av strategier.

  Jag har högre risk, men jag har ett stabilt liv och föräldrar att luta mig på, som om jag skulle gå under finansiellt så finns alltid "hemma". Jag är beredd att göra min gamble för att få bli rik.

  SvaraRadera
 2. Varians kanske är något att läsa på för ungdomen?

  "Din gamble", du tar troligen inte en gamble utan återkommande gambles och ju fler du tar desto större blir sannolikheten för bust.

  Men lycka till.

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarerna. Summasummarum så tror jag också att det är viktigt att välja en strategi som passar en själv, sina förutsättningar och mål, samt att då och då ompröva dem. :)

  SvaraRadera
 4. Jag menade gamble med val av strategi :)

  SvaraRadera