söndag 3 april 2022

Micron Technology Q2 2022

Micron har delat verksamhetsår. Senaste rapporten kom in enligt förväntat. Bolaget är hyfsat duktigt på att guida framåt också vad jag kunnat se. Vinsten landade på ca 2 usd/aktie för kvartalet så rullande 12-månaders ligger den nu på 7,95 usd/aktie.


 

Fanns en oro av analytiker att bristen på ädelgas kunde sätta käppar i hjulet för bl.a. Micron. Ädelgas så som t.ex neongas används i halvledarproduktion. Även krypton ,argon och xenon är viktiga ädelgaser. Dilemmat var att Ukraina står för 40 % av världens neongas. När det kommer till neongas till halvledare så stod Ukraina för en än större del av utbudet.

2014 sköt priset på neongas upp 600 % p.g.a. Rysslands aggression mot Ukraina. I år så steg priset i Kina på neongas med 900 %. Ingen vlll vara utan.

Micron själva skriver ”do not expect any negative impact to our near-term production volumes because of the Russia-Ukraine war, but we do expect an increase in our costs as we secure supply of certain raw materials that could be at risk.”

När det gäller verksamheten i stort ser så verkar det flyta på ”Currently, we see a healthy supply-demand balance across both DRAM and NAND.”

Man guidar fortfarande till ett fint 2022 ” On track to deliver record revenue with solid profitability in FY-22, and we continue to expect strong bit shipment growth in the second half of the fiscal year”

Q till Q så var omsättningen upp 1 % och Y till Y +25 %.

Man sitter på nettokassa och Inför nästa kvartal tror man på fortsatt fina vinster. Något högre än vad som blev detta. Vilket har att göra med att man räknar med fortsatt hög efterfrågan och möjlighet till att ta ut priser därefter. Ser ljust ut kan man tycka, men  en del analytiker räknar dock med att detta ska ge vika under 2023.

De fyra senaste kvartalen har rörelsemarginalen varit över 30 %. Denna cykeln så har toppen hittills varit i slutet av 2021 på ca 37 % därefter har den sakta dalat. Får se hur det kommer utveckla sig framöver.

Som annat cykliskt så kan det svänga mycket över tid.Tills motsattsen bevisats hanterar jag bolaget som ett cykliskt.

Värderingsmässigt just nu ca P/S 3,1 och PE 10. I takt med att vinsterna stigit så har PE-talet här sjunkit.

 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

2 kommentarer:

  1. Och där kommer du in på den egentliga anledningen att Putin vill äga Ukraina. Råvaror. Men inte ens det vågar den fega kraken stå upp för, utan ljuger ihop genomskinliga lögner.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänker också att det kan handla om att Ryssland och Ukraina har liknande förutsättningar men de gått helt olika vägar där den sistnämndas framgångar på det ekonomiska och det demokratiska planet hotar maktordningen i det förstnämnda. Sedan finns säkerligen en revanschionistisk världsbild där man tror sig blivit förråd under det "kalla kriget" av politiker och löften, men dock aldrig militärt besegrad (Man tog ju död på sin egen ekonomi istället). Det i kombination med att "respekt" tror man att man får via våld, hot om våld och häftiga vapen. D.v.s. liknande inställning gangsters på gatorna har. En väldigt gammal, basal, men icke särskilt raffinerad eller konstruktiv inställning.

      Radera