söndag 10 april 2022

April-väder

Tittar man från årsskiftet då många bolag i OMX toppade kursmässigt så ser nedgången hyfsad dramatisk ut. Zoomar vi ut ett år så ser det mer stillastående ut. Sedan är det väldigt olika i olika i bolag, med mönstret stämmer ganska bra i en bred portfölj också.

Ett bolag som gått som det vore ett tillväxtbolag av rang är Berkshire Hathaway. Vi pratar om en uppgång i usd räknat på ca 33 % under ett år. När andra tycks ha sålt så har Berkshire denna gång faktiskt öppnat pengapåsen lite. Det senaste större köpet var en 11 % andel i HP Inc (Ticker: HPQ) för drygt 4 miljarder usd. HP Inc kom då att utgöra ca 1 % av aktieportföljen. Prislapp? Ja man betalade ca P/S 0,6 för en verksamhet som på ett 5-års snitt snittar på ca 7 % rörelsemarginal. PE 5 vid köpetillfället, men ska vi ta 3-års vinstsnittet så vi får lite sämre år också i mixen så landar köpevärderingen på ca PE 11.

På min bevakningslista är Berkshire numera ”gul” vilket indikerar att den tid då den var billig och väldigt prisvärd är förbi. Nu ligger den där den ligger och lär ligga länge till. Det lär komma perioder då den är mer prisvärd igen.

Ett annat mönster som kan vara värt att påpeka är att när börsen går upp så är tillväxtsinvesteringar populära och utdelningsinvesteringar skakas det på huvudet åt. När börsen är sidledes så blir utdelningsinvesteringar populärare och det pratas mer om hur mycket av den långsiktiga avkastningen som kommer från utdelningar. Om den här sidledes börsen fortsätter så kommer du se att det är just det sentiment-skiftet som kommer ske.

Mängden aktiesparare i Sverige har öka explosionsartat sedan stimulanser utan dess like påbörjades under corona-pandemin. Nu har väl egentligen det första fartguppet varit. Makroekonomisk så slits nu Europa mellan risken för nedgång av konjunkturen p.g.a. Rysslands invasion av Ukraina och att vi öppnar upp de självförvållade nedstängningarna.

USA gasar på och påverkas inte alls på samma sätt som Europa då man inte satt sig i  beroendeställning av bl.a. rysk gas.

Kina balanserar också makroekonomiskt då de dels släppt på de finansiella kranarna samtidigt som man genomför omfattande lock-downs p.g.a. ny våg av corona.

Appropå Kina för övrigt. Har blivit direktägare av JD.com. Inte för att jag köpt aktier i bolaget, men för att Tencent delade ut dem. Spelet mellan USA och Kina går fram och tillbaka. Vi får se om de någon gång skär sina band eller om man kan hitta vägar framåt.

När 1800-talet kom till sitt slut var Europa på sin relativa topp. När 1900-talet kom till sitt slut USA. Vi får se var vi landar när detta sekel går mot sitt slut, men mycket pekar på att vi kommer ha två ekonomiska allt mer jämnstarka stormakter som driver den globala ekonomin framåt.

För övrigt så tickar utdelningar in nu. De återinvesteras i blandade innehav. Som vanligt så är jag en nettoköpare av aktier. Som vanligt går en del innehav upp och en del ner och jag försöker lägga pengarna där jag tycker mig få lite mer för pengarna, samtidigt som jag försöker hålla en viss balans.

Det är blandad kompott med andra ord. Precis som april-väder. Det kan vara solsken. Det kan storma. Långsiktigt vet vi dock att årstiderna kommer och går. Långsiktig avkastningen hänger heller inte på väder enskilda dagar utan att man håller i och jobbar på under alla årets månader.



 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar