onsdag 27 april 2022

SKF Q1 2022 och en kul-reflektion

Det är en ordentlig rapportflod nu. Som tur är bygger inte investeringstilen på att man måste agera på varje rapport utan det är mer de stora penseldragen som gäller.

Noteringar kring SKF.

Den organiska försäljningen växte med 6,5 % och den justerade rörelsemarginalen landade på 13,3 % (14). Rullande 12-månaders vinst ligger på 16,60 kr/aktie.

Klart godkänt tycker jag.

VD noterar tillväxt i industri och stagnation i fordonssegmentet.

” Vi hade en kraftigt ökad tillväxt i industriverksamheten med 11%, medan fordonsverksamheten sjönk med -3%.”

Följer mönstret från andra. Min reflektion där är att det är inte på efterfrågesidan egentligen utan det är utbuds- och leverantörsproblem som ställer till det för fordonsindustrin världen över.

Som helhet ser man fortsatt organisk tillväxt. Trots att Rysslands fientliga agerande.

” För helåret 2022 förväntar vi oss en organisk försäljningstillväxt på 4-8%, där vi har tagit hänsyn till vårt planerade utträde från Ryssland.”

Apropå regionen skriver man.

” Försäljningen i Ukraina uppgick till mindre än 0,5% av SKFs totala försäljning och försäljningen i Ryssland uppgick till cirka 2% av SKFs totala försäljning 2021. SKFs fabrik i Lutsk, Ukraina, stod för en produktionsvolym på cirka 1% av SKFs totala produktionsvolym 2021. Fabriken i Ukraina har producerat när det har varit möjligt på grund av rådande omständigheter, dock på lägre nivå än normalt."

SKF. Klassiskt industribolag. Ganska exponerat mot europeisk konjunktur. Värderingen just nu ca PE 10 och P/S 0,9. Har emottagit lite utdelning. Är inte så nostalgisk kring detta lilla, lilla innehav. Säljer eventuellt om värderingen drar uppåt.

Så kan det se ut i en kulverksamhet.

En annan kul-reflektion. Ska man skjuta skarpt mot demonstranter i Sverige 2022?

Nej naturligtvis inte. Demonstranter som demonstrerar via sina hemskrivna plakat, tågandes nedför en gata och skrikandes ut sina åsikter ska naturligtvis få göra så. Det hör till i en demokrati.

För våldsverkare som på öppen gata misshandlar, försöker skada, döda, förstöra andras egendom så bör det finnas en rad motmedel. Allt ifrån vattenkanoner, tårgas, gummikulor, varningsskott till skarpa skott. Beroende på allvaret och hotbilden. Upplopp handlar ju sällan om sakfrågan i sig. Lika lite som fotbollshuliganism handlar om sporten. Patetiskt att bortförklara det som en sorts demokrati-yttringar.

Försök till att påverka politiska beslut, den riktning ett samhälle ska ta, eller förstöra andras egendom och liv och hälsa genom nyttjandes av våld eller hot om våld har ingenting med demokrati att göra. Oftast brukar det kallas kriminellt alternativt terrorism beroende på omfattning.

Om någon försöker påverka vad jag ska tycka, tänka, göra genom våld och/eller hot om våld så ska det inte bejakas eller bortförklaras. Det ska motverkas. I smått som i stort.

 

 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

1 kommentar: