söndag 24 april 2022

Gränges Q1 2022

I Gränges Q1-rapport anger man att omsättningen ökade med 50 %. Rörelseresultatet med 10 % och justerade marginalen landade på 5,9 % (8,5).

Soliditet på 40 % (44).

Man gick in i 2022 med förhoppning om kraftig ökad försäljning. Vilket verkar ha besannats. Därtill hoppades man att kunna höja priserna och tjäna pengar på den ökade försäljningen. Länge har det ju rått flaskhalsar i ekonomin.

VD ger också en bild av tiden vi lever i via Gränges verksamhet.

” Kriget i Ukraina påverkar Gränges liksom alla bolag med verksamhet i Europa. Vi har fördömt invasionen och avslutat alla affärer med Ryssland, Belarus och ockuperade delar av Ukraina. Före kriget hade vi omkring en halv procent av vår nettoomsättning men ingen egen verksamhet eller anställda i dessa länder. Våra åttahundra kollegor i Polen påverkas däremot på många sätt av kriget och flyktingkrisen, men har ändå upprätthållit tillverkning och försäljning på sitt vanliga professionella sätt.”

Någon direkt påverkan har Rysslands invasion av Ukraina m.a.o. inte fått.

” I Kina har ökad spridning av covid-19 fått dramatiska följder. Stora nedstängningar i Shanghai, där vår fabrik ligger, har medfört betydande störningar för all industriell verksamhet.”

” Utvecklingen i Kina är mycket svår att förutsäga. I bästa fall begränsar sig bortfallet i produktion och försäljning till april, men det kan också fortsätta fram till sommaren.”

Här är det Kinas nolltolerans mot covid-utbrott, eller som det numera heter dynamiska nolltolerans, som spökar.

” Vidare drabbas vi av stora kostnadsökningar på frakt, energi och vissa legeringsämnen samt av den allmänt höga inflationen.”

Ett tecken i tiden.

” Vi avser att fortsatt föra över kostnadsökningar till kund. Vi planerar att gradvis öka volymen i våra nya anläggningar under året.”

” Även om marknadens efterfrågan förväntas stödja en försäljningsvolym motsvarande den i andra kvartalet 2021, så förväntar vi att försäljningsvolymen i Asien kommer att påverkas negativt i proportion tilllängden på nedstängningen i Shanghai.”

Det tapp vi ser är på försäljningsvolym på fordonssidan. Ned 19 %. Medan HVAC och de andra segmentet säljer för mer. Summa summarum så är försäljningsvolymen densamma nu som för ett år sedan. Varav den höga omsättningssökningen då? Ja man har bevisligen kunnat höja priserna, men ökade kostnader gnager också rejält på marginalen.

I pengar räknat gör man dock ett riktigt bra rörelseresultat jämfört med tidigare kvartal.

Störningarna i fordonsrelaterat uppges komma från fortsatta problem från leverantörer samt covid-nedstängningarna i Kina.

Vinsten rullande 12-månaders är nu 5,8 kr/aktie. Värderingen PE 15, P/S 0,45.

Hur jag tänker kring cykliskt, värdering och när man ska köpa är väl ingen hemlighet. Gränges då de levererade bokslutet och aktien stod i ca 120 kr var inte så aptitligt. Nu på ca 85 kr är det mer aptitligt.

 

 För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar