lördag 23 april 2022

Rapportperioden har börjat

Rapportperioden har börjat. Ett av bolagen som lämnat Q1-rapport är AQ Group. I mina ögon kom försäljningen in bättre än förväntat, men sedan var det en del marginalpress. Bland annat relaterat till prisstegringar.

Rörelsemarginalen kom in på 6,9 % (9,3). Vilket kan vid första anblicken se ut som ett stort tapp, men rörelseresultatet kom faktiskt in i samma nivå som föregående kvartal och marginalerna i jämförande kvartal har varit boostade av corona-stöd. Rensa bort corona-stöden och AQ Group har faktiskt gjort sitt bästa rörelseresultat någonsin (i pengar räknat). Inte minst tack vare den ökade försäljningen.

Det som det flaggas lite för är nedstängningarna i Kina. Fabriken i Shanghai fick stängas ned mot slutet av kvartalet. Den står för 1 % av omsättningen och gör således inget större avtryck. Om fabriken i Suzhou också måste stängas så står den för ca 9 %. Det kommer bli ett större avtryck i så fall.

Som alltid måste företagen navigera bland lynniga politiska beslut. Oavsett om det gäller energiförsörjning, covid-strategi eller militära invasioner.

AQ Group gör det bra. Mitt förtroende för detta bolag är stort.

Värdering just nu ca PE 15, P/S 0,9.

Rörelsemarginalen 2020-2021 var i snitt 8 %.  Året där innan 7 % och det lite mer problemfyllda året 2018 5 %. 2022 hamnar kanske runt 7 % även om bolaget har större ambitioner.

Även Netflix har lämnat rapport. En mindre post köptes in i början av året. Det är det klassiska. Tillväxtsbolag som får problem, kursen dyker sedan är frågan om problemen är tillfälliga och det repar sig eller om det är ett paradigm-skifte.

Rapporten som kom in gillades inte av marknaden. Kundtapp och det är något nytt för detta streamingbolag. Man räknar också med att förlora 2 miljoner prenumeranter nästa kvartal. Jag tar det lite med ro och håller en avvaktande hållning.

Även Disney har tagit en del stryk i år. Där har det även kommit utspel i Florida om att ändra skattestatus., Så som alltid, det händer saker hela tiden runt aktier. Nu är kursen tillbaka ungefär där den var i slutet av 2020 då besked kom som gladde marknaden mer.

Nu är innehavet i Disney bra mycket äldre än innehavet i Netflix, men det troliga är att båda kommer vara kvar länge än. Sentimentet i både bransch som bolag går upp och ner.

Värderingsmässigt så ligger Netflix på ca PE 19. Även Disney tycker jag ser intressant ut. Dock ska man vara försiktig med fallande f.d. tillväxtsbolag. Det är i och för sig min vanliga approach. Jag köper och säljer oftast i små, små steg.

Slutligen en titt på Sandvik. Den brukliga temperaturmätaren.

Sandvik noterade en organisk ökad orderingång om 13 %. Överlag en rapport med positiva ordalag även om man noterade osäkerheten i och med Rysslands invasion av Ukraina.

Jag får känslan av att det rullar på ganska bra där ute trots alla dystra rubriker.  Värderingar är också i många fall mer aptitliga än de varit på ett tag, men man måste då veta att i de cykler som ekonomin och börs följer så går oftast börsen före vilket gör att värderingar kommer ned före verksamheten och vice versa i uppgång. Det gör dock ingenting på längre sikt. Det man kan försöka se till är att man köper för mindre då det är dyrt och för mer då det är billigt. Då får man lite mer för pengarna. När man går in i ”nya” bolag så gör gärna det med viss försiktighet.Det är mycket som kan hända och det kan hända fort.


För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar