fredag 29 april 2022

Castellum Q1 2022

Inom fastighetssektorn tycker jag mig se att Mr Market redan tagit ut räntehöjningar i förskott. Riksbanken gav äntligen besked om höjning av  styrräntan från 0 till 0,25 % igår. Låt oss hoppas att vi slipper otyget med negativ eller noll i styrränta igen.

Exempel på de sjunkande värderingarna är att bl.a. Castellum handlas på 15 gånger förvaltningsresultatet nu. Ca 75 % av substansen.

Vad sa rapporten då nu så här efter Kungsleden affären?

+48 % i förvaltningsresultat. Omsätter vi det till per aktie så landar det på +21 % vilket också är imponerande. Förvaltningsresultat på 3,40 kr/aktie. Substansvärdet som EPRA NRV på 259 kr/aktie.

Efterfrågan ter sig stark. Eller som VD utrycker det.

” Efterfrågan på våra huvudmarknader är fortsatt god i synnerhet i region Väst som bidrar starkt under första kvartalet. I region Stockholm och i Finland är marknaden något mer avvaktande. I takt med återgången till kontoren räknar vi med högre efterfrågan.”

” Trots kraftigt ökade energipriser ökade driftsöverskottet med 2 procent tack vare framgångsrika omförhandlingar och nyuthyrningar. Castellum har till 99 procent indexkopplade hyresavtal, vilket gör att vi i princip erhåller full kompensation för inflation.”

Hur är den finansiella ställningen nu då om vi kommer se högre räntor framöver? Belåningsgraden ligger på 37 %. Snitträntan på 1,7 %.

Är jag orolig? Nej, men värderingar får man vara beredd på går upp och ner.

Några exempel. Under corona-kraschen kunde man handla Castellum för ca 12 gånger förvaltningsresultatet. I finanskrisen kunde för ca 10 gånger förvaltningsresultatet. 2001 för 65 % av substansen.

Vi har ytterligare återköp på gång. Kungsleden kommer förhoppningsvis fortsätta ge synergier samt kommer antagligen leda till en del tillgångsrotation.

Pågående projekt kan man fundera lite över. Andra sektorer har fått se utbudsproblem. Castellum anger:

” Följdeffekter från pandemin och det pågående kriget i Ukraina, har haft stor påverkan på entreprenadmarknaden med onormala prishöjningar på material och leveransproblem. Även Castellums projekt påverkas i varierande omfattning. I dagsläget bedömer vi att pågående projekt istort kommer att färdigställas enligt plan.”

I pipelinen ligger även projekt motsvarande investeringar om 27 miljarder. Där Säve är absolut störst. 


 

Som en jämförelse så är bokfört värde i nuläget på förvaltningsfastigheter ca 153 miljarder med en genomsnittlig värderingsyield på 4,7 % (4,9).

I min bevakningslista är Castellum markerat i ”grönt”.

Hur tänker du kring Castellum?

 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

2 kommentarer:

  1. Har du en länk till din portfölj/bevakningslista nånstans? Vore kul att kika på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppmanar väl egentligen att man gör sin egen. Min är inte alltid uppdaterad, men finns länk i menyn till vänster om du tittar via webbside-format.

      Radera