fredag 11 mars 2022

Svolder Q2 2021/2022

Svolder kom idag med sin Q2 rapport. De har delat verksamhetsår. 

Både substansvärde som aktiekurs har sjunkit och som det sig brukar så har akteikurset sjunkit mer än substansvärdet. Vid uppgång brukar det tendera vara tvärt om.

I skrivande stund handlas Svolder ändock till premie. Vilket är lite underligt då man har portföljen full av noterade innehav, men Svolder är populär.

Det man har gjort är att sålt av Nolato och Saab. Saab visade sig vara lite illa tajming då den aktien strax därefter drog iväg ordentligt i och med Rysslands invasion av Ukraina. Dock är det inte tajming som skapar avkastning för Svolder. Utan istället över längre tidsperioder vara exponerad mot kvalitetsbolag av de mindre storlekarna. En strategi som betalats sig väl över tid.

Några utdrag från VD orden

”Vi har ändå under slutet av den aktuella rapportperioden ökat likviditeten något genom att sälja aktier med högre börsvärden än vad vi långsiktigt ska investera i, dvs. försäljning av aktier med börsvärden över 20 miljarder SEK såsom Saab och Nolato. Vi bedömer vidare att vi under utdelningssäsongen kommer tillföras mer än 100 MSEK från Svolders portföljbolag.”

Svolder liksom många andra där ute inväntar m.a.o. utdelningar. Under corona-kraschen så ställdes ju utdelningar in vilket gjorde många snopna. När det var som billigast hade man gärna velat få lite extra kapital att köpa för. Detta var då inte möjligt. Nu, i denna marknad, verkar det dock som om utdelningar ska pytsas ut.

”Svolder är som obelånat investmentbolag i en fördelaktig position jämfört med andra placeringsalternativ, som ofta tvingas till portföljförändringar i takt med ut- och inflöde av fondkapital. Möjligheter finns samtidigt för Svolder att uppta lån om mycket intressanta placeringsalternativ skulle uppstå. Oroliga tider skapar nämligen också tillfällen för sund och långsiktig aktieförvaltning, även om det känns cyniskt att säga detta i tider präglade av kärnvapenskrammel samt allvarliga hot mot demokrati och välstånd.”

Där i ligger en stor fördel för investmentbolag kontra fonder. Det är nämligen så att sparare är ganska dåliga på det här med fondsparande. De flesta avkastar sämre än fonderna de investerar i. Varför? De köper nämligen för mest då fonderna står som högst och säljer gärna efter nedgång vilket skapar än mer nedgång och att allt fler säljer o.s.v. Dessa flöden kan inte tvinga ett investmentbolag att sälja eller köpa.

Vid periodens slut var substansvärdet ca 58 kr. Kursen idag är ca 61 kr.

En av de stora innehaven, Troax-aktien, har gått urdåligt på sista tiden. Detta har föranlett att Svolder har ökat (Inget fel på bolaget). Nu när värderingen nästan halverats från ATH så har den även triggat mitt intresse. Den har varit smått otroligt dyr (ca PE 60) och är fortsatt inte billig, men bolaget har kvalitets-mässigt varit intressant länge.

Svolder var även ankarinvesterare i Viva Wine Group. Nästan 4 % av substansen består av detta bolag i dagsläget. Dock inget som, ännu, tilldragit sig mitt intresse.

Nej då är Nordic Waterproofing mer intressant.

Allt ovan samt mycket mer får man dock som ägare av Svolder. Vill man kan man plocka russinen ur det också.

Vad är dina tankar om Svolder eller deras innehav?

 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar