söndag 13 mars 2022

Rysslands invasion av Ukraina VII

Det fruktansvärda kriget fortsätter. 2,5 miljoner ukrainare har flytt landet. Den största flyktingkatastrofen i Europa sedan andra världskriget. Det ser bara ut att öka i och med att Ryssland allt mer börjat gå över till att terrorbomba städer och civila. Farhågor finns också att man likt tidigare krig där man siktat in sig på civila även kommer börja använda kemiska och/eller biologiska vapen. 


 

Tittar man historiskt så har Ryssland använt sig av två metoder. Antingen specialtrupper för att snabbt ta nyckelpositioner och personer för att vinna sina mål och få motståndaren till underkastelse, alternativt bomba sönder motståndaren till grus. Det första alternativet är numera överspelat. 

Då man inte verkar kunna nyttja värnpliktiga så som man önskar i ett mer långdraget krig (dels p.g.a. då avslöjas saker för hemma-opinionen, dels för de  värnpliktiga själva kan vägra) så har man tydligen kallat på s.k. "frivilliga" från bl.a. Syrien. Det sägs också att det ligger i korten att göra false flag operationer mot Vitryssland för att få vitryska trupper "med på tåget". Det kan mycket väl vara så att man tänker sig använda kemiska vapen mot en vitrysk-by och skylla på ukrainarna. Jag vore inte förvånad över något längre. 

Nedanstående kartbild är en möjlig bild av läget just nu.


 

Rysslands avancemang har avsevärt saktats ned. Där man nått störst framgångar är vid den södra fronten.Där man bl.a. tagit staden Kherson vid utloppet av Dnepr. Offensiven där har troligen varit svårstoppad. Den militära infrastrukturen bör varit välutbyggd på, sedan 2014, ryskockuperade Krim samt så följer man E97 så är det 8 mil raka vägen från Krim till Kherson. Krim har sedan 2014 också järnvägsförbindelser med Ryssland. Dessutom går järnväg från Krim raka vägen till Kherson vilket naturligtvis kan underlätta, att när man väl tagit staden, förse den med materiell. Från Kherson har ryska trupper sedan fortsatt, troligen följandes M14, avancera mot Odessa. På dess väg ligger Mykolaiv där nu strider verkar utspela sig.

På samma sätt har man avancerat på södöstra sidan om Krim. Mariupol ter sig nu fångade mellan styrkor från väst som öst. Detta gör att området söder om Dnepr ter sig vara under rysk kontroll. Men svårt att veta hur omfattande denna kontroll är. Har inga andra källor än vad man får läsa sig till.    

Vid Donetsk verkar det mest stå stilla, men där har det förts krig sedan många år tillbaka så troligen starkt befästa positioner. Den risk ukrainska förband löper ter sig vara att bli omringade och avskurna av ryska förband, men i nuläget verkar fokus vara på att bomba sönder Mariupol till underkastelse och förbinda hela kuststräckan.

På den nordöstliga fronten så verkar man ha omringat de nära gränsen liggande städerna Kherkov och Sumy. Oförmögna att ta dem så nyttjar man terrorbombning. De städerna ligger enbart ca 2 mil från ryska gränsen.

I norr är mycket fokus på en eventuell omslutning av Kyiv. Även Kyiv har man misslyckats att ta. Troligen var planen att med specialförband säkra platser och personer där för att utropa en marionett-regering som "tackade för befrielsen". Sedan var det bara för ryska reguljära trupper att åka in och säkra "ordning och reda". Här gjorde antagligen Mr Despot en ordentlig missbedömning. Därtill gjordes antagligen en missbedömning kring hur Väst skulle agera.

Sanktioner har haglat friskt och troligen trodde inte Mr Despot att den "släggan" skulle tas till då det skadar Väst också. Inte minst Europa som är beroende av gas och olja från Ryssland. Två år av restriktioner och därtill vilda protester när man inte får gå på nattklubb gjorde antagligen att han trodde Väst var trötta och inte hade ork för att stå upp för något. 

Det han missar är att i en demokrati så hör det till att folk får göra sin röst hörd och protestera. Om det så är stängning av nattklubbar eller mot galningar. Det betyder inte att det inte finns motståndsvilja mot galenskaper. 

Själv anser jag att galenskaperna måste ta slut här. Det går inte låta auktoritära och maktfullkomliga vinna i detta läge. Det kommer leda till än större kostnader framöver om det visar sig gå alldeles utmärkt att genomföra invasion av ett demokratiskt land i Europa. De kortsiktiga kostnadsökningarna är helt enkelt sådant vi får ta. Det här är också typexempel på varför man alltid ska vara nettosparare och aldrig leva upp hela sin inkomst. 

Om man lever upp 110 % av sin månadslön varje månad, där man sakta adderar lite skuld hela tiden så har man svårare att anpassa sig nu än om man är van vid att leva upp 80 % av sin månadslön. Gillar inte alls punktskatterna på drivmedel och energi. Tycker de kan sänkas, men jag är ok med att betala högre priser om jag vet att det görs för att sätta stopp för invasionen av Ukraina.


 

Angående energipolitik så igår anslöt Finland sin nyaste reaktor vid kärnkraftverket Olkiluotos. Succesivt under fyra månader nu så kommer output öka så att den i sommar kommer producera ca 1600 megawatt d.v.s. då stå för motsvarande ca 14 % av Finlands elproduktion. Så kan man också tänka och göra om man vill minska beroende av importerad energi samtidigt som man minskar koldioxidutsläpp. 

Går vi tillbaka till det militära så var tesen från vissa källor att Ryssland har förmåga att upprätthålla en konventionell offensiv i ett begränsat antal veckor. Sedan lär det bli ställningskrig, än fler terrorhandlingar alternativt riktiga förhandlingar. Det är nu ca 2 veckor kvar i så fall till "kraften" mattats ur. 

Börsmässigt har vi nyligen passerat den punkt i tid där börsen brukar "bottna" vid krigsutbrott. Som mest har OMXS30 gått ned ca 8 %. Det är lite mindre än snittet, men snitt-siffror är just bara snitt-siffror. Vi kan se ytterligare lite nedgång veckan som kommer, eller inte. I nuläget känns det bara fjuttigt att tänka på dylikt. Oavsett har dock den plan jag utgår ifrån, i vått och torrt, i mitt finansiella tänk följts. 

Jag har ökat i en liten mängd i flera bolag. På de här nivåerna har jag inte tillskjutit kapital från sidlinjen. För det ska göras behöver det bli lite billigare ändå. (se tidigare inlägg). Det görs inte på sådana här hack i kurvan. Vi kan stå vid ett scenario där vi ser en vikande konjunktur, med vikande kurser och värderingar, den närmsta tiden. Det är brukligt att på samma sätt som om multiplarna växer i uppgång så minskar de i nedgång vilket skapar dubbel-effekt åt båda hållen. Det är på lite billigare värderingar man stoppar in extra pengar. Vi är inte där riktigt än. Kanske kommer vi inte dit heller. Vi får se. Ett annat scenario för att tillskjuta pengar från sidlinjen är ett ordentligt hack i kurvan, likt den vid corona-kraschen. På de multiplarna är vi heller inte nu.


För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar