fredag 25 mars 2022

Rysslands invasion av Ukraina IX

En månad har passerat sedan Rysslands invasion av Ukraina. Ser man på den militära utvecklingen så var den tes som sa att det var fram till och ungefär nu Ryssland skulle orka hålla i en offensiv med konventionella vapen stämma ganska bra.

Vid Kyiv i norr och Mykolaiv i sydväst har ryska offensiven hindrats och det verkar t.o.m som Ukraina lyckats med smärre mot-offensiver där. Det verkar nu som Kherson i sydväst vid Dnepr utlopp befästs av ryssarna och man förbereder ställningskrig. Kherson har goda förbindelser med Krim så det har av allt att döma utvecklats som ett nav för rysk logistik i det ockuperade sydväst.

I sydost är Mariupol fortsatt inringat och utsatt för terrorbombning. Likt den Ryssland tidigare utsatt t.ex. Aleppo och Grosnyj för. 


 

Faller Mariupol så har då hela kuststräckan fallit i ryska händer. En strategiskt viktig stad som då inte bara förbinder Krim och Donetsk utan också försakar Ukraina på en viktig hamn vid Svarta havet. Samtidigt verkar det som om ukrainska styrkor lyckats med en distans-attack på ryska fartyg vid Berdjansk som är en viktig hamnstad mellan Krim och Mariupol.  


 

Ryssland å sin sida fortsätter med sina distans-attacker. Inte minst med sjöbaserade robotar. 


 

Vad det verkar så opererar Ryssland inte gärna med flyg för långt in på ukrainskt territorium.

Längs östfronten, norr om Donetsk, har staden Izium blivit omtalad som ett ställe där hårda strider rasar. Här samt kring Mariupol verkar det som ryska styrkor sätts in som hårdast. Det är också i de områden som det sägs att diverse ryska legosoldater verkar som mest. Det i kombination med terrorbombningarna där gör att man befarar det värsta för civilbefolkningen.

Appropå civilbefolkningen verkar det också finnas rapporter om att civila, om inte mördas, deporteras iväg inåt Ryssland. Sjukt. 

Siffror jag sett är att ca 4 miljoner har nu flytt från Ukraina. Flera miljoner är därtill flyktingar inom landet. Största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.

 



Norr om Izium har vi då Kharkiv och Sumy och även där har den ryska offensiven stannat av. Där efter är vi tillbaka i Kyiv. Det är väl möjligt att Ryssland jobbar på att fylla på med manfolk och eventuellt försöker sig på en offensiv till. Faller Mariopul så kan man även frigöra manskap och utrustning därifrån till att förstärka på fronterna. Respekten för människoliv verkar vara nära noll då det kommer till ryska sidan, men det som kan vara en flaskhals är mängden materiell och utrustning man har till förfogande. Förhoppningsvis så är det inte så lätt att ersätta förlorad dito.

Som jag ser det så har vi kommit till en punkt där vi kan se än mer terrorbombingar och ställningskrig. Vi kan också se nyttjandet av icke konventionella vapen då Mr Despot kan bli allt mer desperat och vill ”shock and awe” för att tvinga fram eftergifter. Vi kan förhoppningsvis också börja se början på riktiga förhandlingar. Någon ny stor-offensiv a la konventionell ”blitzkrieg” tror jag ej på. I alla fall inte att ett sådant försök kommer lyckas. Vi får dock se hur det militärt utvecklar sig. Finns en hel del källor att följa på nätet men det är av naturliga skäl ändå svårt att bilda sig en riktig uppfattning.

På den ekonomiska fronten så är börsen ungefär tillbaka på den nivå som rådde innan invasionen. Den ryska börsen har hållits stängd, men nu öppnats delvis för viss handel. Dock är det förbjudet att blanka eller för utlänningar att sälja aktier så frågan är om man kan kalla den ”öppen”. Det största skälet verkar mest ha varit för att kunna hålla igång statslånepapper för den inhemska marknaden.

Det är fortsatt sanktioner mot Ryssland. Både de officiella som de indirekta då mängder av företag inte vill ha med Ryssland att göra längre. Kina håller en mellan-linje där man med ord verkar gå mer på Rysslands linje, men med handling så aktar man sig för att involvera sig med, i alla fall direkt, stöd till Ryssland. Exempel på det är att t.ex. Sinopec pausar alla ryskbaserade projekt.

Från rysk statsmedia har det börjat talas om kärnvapen och hur man ska lära Väst en läxa, upprätta en korridor till Kaliningrad, det tar 30 sekunder att få Warszawa att försvinna m.m. Ja alla möjliga tokigheter.

Det stärker mig bara i min uppfattning att tar det inte stopp här så kommer det sluta i än värre förskräckelse. Om Ryssland med hjälp av militär aggression än en gång, samt efter en fullskalig invasion, får fortsätta att ändra om gränser i Europa så kommer nästa steg efter det bli katastrofala.

Vad det gäller den svenska ekonomin så har energi- och drivmedelspriser debatterats. För egen del anser jag lösningen vore tämligen enkel. Se till att sänka punktskatterna för att balansera. Sluta med de sjuka valfläsks-bidragen och avdragen. Det är bara pinsamt. Gör det enkla och det rätta. Sänk där det behöver sänkas som kompensation för att skapa högre motståndskraft för biverkningar av sanktioner.

För sanktioner behöver vi hålla i. Det är inte på manskapssidan som Ryssland åderlåts för där tar man inga hänsyn. Det handlar om att minska möjligheten att förse det brutala krigsmaskineriet med pengar och materiell. 

Edit: Nyligen verkar militärledningen i Ryssland gått ut med att målen snart har nåtts. Det har aldrig varit meningen att ta t.ex. Kyiv utan det har bara varit s.k. avledande manövrar. Målet har hela tiden varit att "befria" de östra regionerna. Ett sätt att "rädda ansiktet" inför förhandlingar? Vi får se.



 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar