tisdag 22 mars 2022

Berkshire Hathaway köper Alleghany

Plötsligt händer det. Buffet tar en näve från sin tunna med guld och köper något. 

Alleghany är enligt de flesta ett konservativt skött försäkringsbolag med fokus på återförsäkringar. Köpesumman landar på 11,6 miljarder vilket kan låta mycket men tar egentligen bara en liten del av den stora kassan.

I mångt och mycket passar säkerligen Alleghany in bra i Berkshire Hathaway. Det ska inte integreras utan skötas som egen rörelse framåt också. Värderingen blev ca PE 10 på förra årets redovisade vinst. Alleghanys försäljning kommer bidra med ca 5 % ökad försäljning för Berkshire Hathaways befintliga försäkringsverksamhet. Så på sätt och vis är det ett stort förvärv, men på andra sätt inte.

Köpesumman motsvarar drygt samma belopp som man återköpt egna aktier för under ett halvår. Det hela signalerar dock att man kan nyttja sin kassa till köp. Det var länge sedan sist det var något som köptes av vidare betydelse.

I fokus annars var att i veckan var det Occidential-aktier för drygt 1 miljard usd. Lite innan har man köpt för 6 miljarder usd. Vilket gör att man äger ca 15 % av bolaget som i nuläget är värderat till ca 56 miljarder usd. 

Berkshire Hathaway drar in ca 2,5 miljarder/månad via sina helägda rörelser. Det är m.a.o. ca 4-5 månadsförstjänster man spenderat på köpet av Alleghany.

Nuvarande aktieportfölj är värd ca 350 miljarder usd. 

Berkshire Hathaways egna börsvärde är nu 784 miljarder usd och dess aktiekurs har gått ca +18 % i år hittills. Eftersom det är det största innehavet i den egna portföljen så har det, samt dollarförstärkning, hjälpt till att balansera nedgångar bland andra innehav. 

Hur världsläget än lär vara om ett år eller två så lär säkerligen Berkshire Hathaway utgöra en av portföljens fundament även då.


 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat.

1 kommentar:

  1. Läste detta i samband med förvärvet:

    "Berkshire had offered to pay $850 a share with Buffett cautioning Alleghany that he didn’t want to foot the bill for the banking fees, according to a person with knowledge of the matter who asked not to be identified discussing private information. So any fee for a financial adviser would come out of the proceeds for Alleghany’s shareholders. The result is spelled out in a regulatory filing: an announced purchase price that subtracts roughly $27 million for Goldman -- calling attention to Buffett’s stand." (Bloomberg)

    Man måste älska hur WB gör affärer.

    SvaraRadera