söndag 1 november 2020

Volati Q3 2020

Volati är en av dessa förvärvsdrivna konglomerat som prislappsmässigt blivit populära på sistone. Volati, liksom många av de andra, bevisar sig dock ofta också så finns enligt mig sällan anledning att sälja. Såvida man inte försöker tajma mer än vad jag försöker. Jag gillar mest att ackumulera över tid. Dock gärna köpa lite billigare om möjligt.

Tittar vi på Volatis Q3:a så växte försäljningen med 7 % och dess EBITA (deras för förvärv justerat rörelseresultat) med 3 %.

Den stora snackisen är dock att man ska sälja Besikta. Till summan 1050 milj. Då gör man en vinst på 750 milj kr. Vackert jobbat. I alla fall mina trakter har det varit tydligt att man byggt mindre stationer både är och där och mig veterligen har de varit populära. Även mindre orter har fått en besiktningsstation tackvare Besikta. Jag har nyttjat dem och jag har varit nöjd.

Justerar man då verksamhetssiffrorna för Besikta och exkluderar dem så har EBITA ökat med +26 %.  Helt klart en stark positivt trend.

En annan intressant siffra är att e-handeln via Bokus och Akademibokhanden.se nu står för 45 % av försäljningen i affärsområdet Akademibokhandeln. Digitala försäljningskanaler ter sig vara framtiden även här, men det var väl iofs inget nytt.

På förvärvssidan så lyfter man fram att man förvärvat ungefär lika mycket ”EBITA” under årets gång som Besikta genererar, men man har bara betalat 300 milj kr. Istället för så som Besikta som såldes för 1050 milj kr i enterprise value.

Så hur tänker jag kring Volati i nuläget?

Jag är imponerad. Tidigare har jag räknat på en rörelsemarginal på 6 % i snitt och då kunnat räkna hem en investering då kursen varit på mer attraktivare nivåer. Tillväxten har ju också bevisligen kunnat ligga på ca 10 % i snitt tidigare. De senaste kvartalen snittar man närmre 8 % i EBITA vilket om det är det nya ”normala” skjuter upp min bedömda ”värdering” på bygget. Volati är relativt nytt på börsen, men fortsätter man i samma anda så kommer det få en fin resa.

Den största risken som jag ser det är felförvärv. Tänk t.ex. om man gör en Ratos-Aibel-manöver. Ett stort, stort förvärv. I en helt ny sektor man aldrig varit inne i förrut. Betalar en saftigprislapp efter många års uppgång. Precis innan det hela brakar åt h-e ... Förhoppningsvis har ledningen i Volati lugnare temparement så de nödvändigtvis inte måste gasa för fullt hela tiden. Men som sagt. Imponerande.

Några tankar om Volati?

2 kommentarer:

 1. Jämförelsen med Ratos känns väl avlägsen. Jag menar det byggdes ju från början och i grunden på den helt felaktiga premissen att göra snabba klipp. Funkade tills modellen brakade samman som väntat. Dåvarande ledning blev dock förmögen, vilket väl var huvudsaken antar jag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis ska vi aldrig landa där. :)

   Radera