söndag 8 november 2020

Berkshire Hathaway Q3 2020

Berkshire Hathaway kom med Q-rapport igår. Det enda som egentligen stack ut tyckte jag var att man nu rejält har växlat upp återköpen.

 


Under corona-kraschen var jag besviken över att man inte i alla fall nyttjade lite växelpengar från sin stora kassa till köp. I min värld ska man ju alltid vara nettoköpare. För mer när det blir billigare, lite mindre när det blivit dyrare. Nu har man dock ansett att den bästa kapitalplaceringen är att återköpa sina egna aktier. I mina egna ”ark” så ser även bolaget billigt ut relativt vad allt annat handlas för där ute så i detta kan jag förstå logiken.

I princip det enda man annars gjort någon omtalad affär i var att vara med i Snowflake. Innehavet i Snowflake är idag värderat till 1,6 miljarder usd. Största innehav i Berkshires portfölj är Apple. Positionen värderas idag till ca 119 milj usd.

Berkshire är ett tvärsnitt av amerikansk ekonomi. Var lite tuffare Q2 och Q3 än brukligt p.g.a. corona men rörelserna i sig gjorde en rörelsevinst på ca 6 miljarder usd under Q3. Mitt antagande ligger ju i normallfallet på ca 30 miljarder usd på årsbasis för Berkshire Hathaway, fastän jag drog ned dessa förväntningar efter uppesittarkvällen i Omaha i Maj p.g.a. covid-19.

Ska vi dra lite siffror  nu så ligger kassan och räntebärande nu på ca 195 miljarder usd, aktieportföljens värde på ca 245 miljarder usd och som sagt, vi kanske landar på ca 25 miljarder usd i rörelsevinst i år. Vi får se.

Berkshire är på börsen värderad till i dagsläget 499 miljarder usd. Det motsvarar ungefär vad man landar på om man summerar börsportföljen samt sätter en multipel om x 10 EBIT på rörelserna. D.v.s. Berkshire Hathawys aktie är fortfarande inte populär. Kan förklara varför Buffett återköper för fullt nu nu. Alternativt är det en s.k. ”värdefälla”, men jag har jättesvårt att se hur Berkshire Hathaway ska kunna gå i stöpen. Visst du kanske inte får 20 % i årlig avkastning utan får sänka förväntningarna, men ärligt talat...

Jag börjar bli lite mörkrädd när förväntningarna där ute är att man ska ha 30-40 % avkastning i årlig avkastning på sin portfölj i evig tid bara för att man haft det i några månader. 

Samtidigt är vi i en miljö där att äga tillgångar är viktigare än någonsin för att inte hamna på fel sidan klyftan som blir bredare och bredare i och med stimulanserna, mellan dem som har och de som inte (relativt) har. Sedan är jag inte ”permabjörn”. Tvärt om. Jag tror att aktier och andra tillgångsslag har stora möjligheter att klättra vidare p.g.a. stimulanser utan historisk motstycke. Sunt? Mjae, men vad är alternativet?

Några tankar om Berkshire, Buffet eller stimulanser?

3 kommentarer:

 1. Så sant som det är sagt det sista. Politikerna och centralbankerna röker ut folk helt idag, dvs de som inte har tillgångar.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Att de skaffade en position i Barrick Gold var intressant

  SvaraRadera
 3. Ja faktiskt, Barrick Gold stack ut också.

  SvaraRadera