lördag 21 november 2020

Gränges Q3 2020

Gränges är tillverkare av aluminiumprodukter t.ex. till värmeväxlare och fordonsindustrin. En joker i det hela är att vätskebaserade kylsystemi aluminium behövs till elbilsmarknaden så på så sätt kan denna trend på sikt gynna Gränges.

Det var dock inte den initala investeringstesen. Låg värdering i kombination med tänkt expansion och investeringar av verksamheten skulle bli mumma. Som jag skrivit om innan vid Q2-rapporten så kom sedan corona-viruset och ställde hela 2020 över ända för Gränges.

Nu är vi dock frame vid Q3-rapporten och VD skriver bl.a.

”Vi såg tydliga tecken på återhämtning på marknaden under det tredje kvartalet 2020, även om covid-19-pandemin fortsatte att påverka Gränges marknader.”

”Inom fordonsindustrin såg vi en stegvis återhämtning under det tredje kvartalet, med en lägre årlig minskning jämfört med det andra kvartalet. Tecknen på återhämtning var starkast i Asien, med Kina som främsta drivkraft.”

”Till följd av den ökade efterfrågan på marknaden i Amerika, återöppnades under det tredje kvartalet produktionsanläggningen i Salisbury, som tillfälligt stängdes ner i april.”

” I september tillkännagav vi etableringen av det nya affärsområdet Gränges Powder Metallurgy, med fokus på avancerade aluminiumpulver och sprayformningsteknik.”

Därtill förväntas storförvärvet av Aluminium Konin genomföras under Q4.

”Aluminium Konin kommer även att tillföra nya kapabiliteter och ny kapacitet som möjliggör ett bredare erbjudande till framtida transportlösningar, såsom elfordon.”

Så mig veterligen är Gränges på banan igen och investeringstesen i spel. Det tog inte så lång tid som man befarade i somras.

Siffermässigt så var detta årets Q3 svagare än förra årets. Inget annat förväntades heller i och med corona. Tvärt om så förväntade man sig nog än värre siffror om vi går tillbaka en tid.

Gränges kan sägas ingå i ”korgen” av fordonsrelaterat där även BMW och Hexpol finns. Det har ju varit sjunkande fordonsförsäljningar en tid vilket man även sett på värderingarna. Därefter kom corona som en urblåsning. Jag är dock optimistisk inför framtiden.  Jag har ändå skalat lite på Gränges-positionen. Det har att göra med att jag köpte mer (liksom i mycket annat)  i Mars men nu av portfölj-skäl justerar runt lite.

Tankar om Gränges?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar