söndag 15 november 2020

Evolution Q3 2020 - En påhittad saga?

Evolution Gaming är ju en sådan där verksamhet/aktie som jag egentligen inte har mycket att tillföra till. Det finns mängder av åsikter, tankar och reflektioner kring bolaget där ute redan.

Grunden i mitt intresse är dock, som i en del andra fall, tillväxten som sker, kvartal efter kvartal efter kvartal.

Evolution driver ju en verksamhet med enorma skalfördelar. Lägg därtill att snittillväxten för omsättningen de senaste sex kvartalen legat på 48 % så får man en rejäl ketchupeffekt på sista raden. Under samma sex kvartal har rörelseresultatet vuxit med i snitt 87 %. Ja jag behöver inte dra massa siffror. Det finns som sagt gott om dem där ute.

Jag är ofta trög så mina köp i Evolution började inte förrän sommaren 2019 . Först i vanlig depå eftersom jag kan ibland göra så med initiala positioner,  sedan växlade jag över det till ISK då jag blivit  mer övertygad samtidigt som jag såg en chans att få ned skatten lite. Därefter har jag bara ökat på positionen.Brukar inte visa köp och sälj, men Evolution sticker ut för det är heller inte min vanliga "cup of tee" men det är heller inte ett vanligt bolag eller verksamhet. Får se vad framtiden visar att det går dra för lärdomar av det här. Det hela kan ju i bli kategoriserad som "late to the party".

 


 

 

Försöker man bortse från kursvolaliteten och alla skriverier om bolaget så övertygar ju rapportsiffrorna gång på gång på gång. Det svåra med omtalade bolag är att försöka hålla ute allt ”brus”. Det är i regel väldigt mycket som florerar.

Noterbart i Q3 rapporten är att Tyskland ska regleras och kan framöver då bidra något negativt i det korta perspektivet. Ytterligare expansion i USA väntas. Det är i Amerika och Asien som den stora tillväxten förväntas och så vitt jag kan bedöma så är man väl positionerad för detta.

Nordamerika växte ju med 51 %, Asien med 150 %, kvartal till kvartal. Visserligen är Europa största marknaden så det är ju från lägre nivåer. Affärerna har en tydlig trend i alla fall.  Gör man en liten servettkalkyl så ser det väldigt ljust ut. Det svåra med tillväxtbolag är att prognostisera framtiden men hittills har Evolution gått som en klocka och då följer även kursen med.

Hur sjukt det än låter så kan Evolution ha förutsättningarna att fortsätta växa med bra fart. Just nu ligger vinsten på ca 15 kr/aktie, tolv månaders rullande. Ska jag försöka mig på att titta framåt har jag svårt att tänka mig annat än att vi landar på minst 16-17 kr för 2020. 25 kr/aktie för 2021 är fullt görligt. P/S-talet kan tyckas enormt, men man får sätta det i relation till de näst intill sjukt höga marginaler man har. Balansräkningen kanske någon undrar? Ja även den är otroligt solid. 

Bolaget levererar så pass så man kan ju nästan tro det hela är en påhittad saga. Det konstiga är att det inte finns en mängd konkurrenter där ute, men försprånget verkar vara för stort för att det ska göra några avtryck i Evolutions siffror. I alla fall än så länge. Hittills har inget stoppat framfarten.

Åsikter om Evolution? Basha gärna för mer medhåll över bolagets förträfflighet behövs inte. Invertera hellre om möjligt.

2 kommentarer:

 1. I veckan sålde jag mitt innehav i Beijer Alma och köpte mina första aktier i Evolution. Beijer Alma har uppvärderats sedan i mars men det är ingenting jämfört med Evo. Jag skulle naturligtvis köpt Evolution tidigare men som så många andra har jag väntat på konkurrenterna. Uppenbarligen har jag haft fel men det tar fortfarande emot att köpa till P/E > 40.

  P.S. Har du skrivit fel? "vilket vid nuvarande prislapp på aktien ger vid handen att fast kursen tycks ha gått bananas"

  Vänlig hälsning
  N. Schneider

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar Schneider! Meningen blev nog konstig. Ändrar. :)

  SvaraRadera