tisdag 10 november 2020

Positivt besked kring corona-vaccin

För nästan exakt ett halvår sedan gjorde jag lite minnesnoteringar och reflektioner över covid-19 spridning över världen och effekterna därav.

”För att göra detta så är har länder världen över tagit till lite olika åtgärder, men de syftar till samma sak. Många av dessa åtgärder har orsakat ekonomiska effekter som en del är rädda för kan skapa en depression liknande den på 30-talet.

Samtidigt lanseras stödpaket av aldrig tidigare skådat slag av både penningpolitiska som finanspolitisk karraktär. Allt ifrån amorteringsfrihet, sänkta kapitalkrav på banker  till ”medborgarlöner” pumpas in i systemet. Riksbanker stödköper i nuläget företagsobligationer .Styrräntorna världen över är i princip satta till 0 eller negativa. Om Finanskrisen bjöd på stimulanser av aldrig tidigare skådat slag så har vi nu, på extremt kort tid, fått stimulanser minst 3 gånger så stora som då.

Var ska alla dessa pengar ta vägen? Vem vet. Vi är som alltid på okänd mark. Tongångarna är i alla fall väldigt protektionistiska i detta läge där sjukvårdsmaterial saknas och ransoneringsliknande villkor införts i många länder på t.ex. läkemedel och handsprit.”

Två månader efter det så reflekterade jag över vaccin-kandidater.

”Få är väl de områden på vår jord som helt lyckats undvika COVID-19. I skrivande stund ska viruset ha orsakat ca 600.000 människors bortgång. Det mediala fokuset är nu borta från Europa och istället handlar mycket om spridningen om hur det far fram på den amerikanska kontinenten. Flera amerikanska delstater som nyligen öppnade upp efter ”lock down” åtgärder verkar nu stänga ned igen.

För att någon form av vardag ska kan återgå så verkar det som om hoppet ställs till vaccin.

På börsen finns flera bolag noterade som arbetar för detta. Enorma belopp och resurser läggs ned på utvecklingen av vaccin. Mig veterligen har ca 30 kandidater godkänts för kliniska studier och totalt är det väl strax över 100 olika kandidater i olika skeenden som det forskas på världen över.”

Därefter listades diverse bolag som arbetade med detta.

Igår så kom då ett besked från Pfizer att de har ett vaccin som ska sägas fungera. Läge för en minnesnotering igen alltså.


 

Det ska ha 90 % effektivitet d.v.s. väl över de 50 % som man velat se från i alla fall amerikanskt håll för att anse det som värt att använda. Det ska krävas två doser och skydd erhålls då (för 90 % om jag förstått det rätt) 28 dagar efter vaccination påbörjas.

50 miljoner doser ska göras tillgängligt redan i år och man räknar med att kunna få ut 1300 miljoner doser under 2021.

Beskedet fick börsen att gå upp med  ett flertal procentenheter. Inte minst aktier som tidigare drabbats hårt av corona-krisen som kunde göra tvåsiffrig uppgång på några timmar. Win-win-win situation alltså.

Som alltid. Man lever i intressanta tider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar