måndag 23 november 2020

Alibaba

Alibaba är inget obskyrt litet bolag. Tvärt om. En av Kinas tech-giganter. Grundat 1999 av bl.a. Jack Ma som fram till förra året även var dess VD. Namnet Alibaba, sägs komma  av att det är den berättelse som är känd i en mångfald av kulturer. Alibaba och de 40 rövarna är ju  välkänd om det så är i västerländsk kultur, österländsk eller där i mellan.


 

Jack Ma är en f.d. lärare som efter diverse affärsmisslyckanden till slut träffade rätt. Jack Ma brukar besrivas som en personlighet i sig. I likhet med t.ex. Jobs och Gates så finns en visionär och underdog berättelse i bakgrunden.

Bolaget Alibaba brukar beskrivas som Kinas Amazon. Med det menar man att man bedriver e-handelsplattformar. Främst för kinesiskspråkiga kunder. Skillnaden är dock att Alibaba har inga lager. Utan är i princip bara eko-systemet där all handel sker. Med den nätverkseffekt som bildats så ger det väldigt bra rörelsemarginaler. 

Lite korfattat så delar man upp sin verksamhet i fyra delar:

Core Commerce, som består av ehandelsplattformarna. Exempelvis Tabao (störst i Kina) , Tmall (B2B), 1688.com, Lazada (största ehandelsplattformen i Sydostasien), Alibaba.com (internationell ehandel), Cainaio (logistik) m.m. Core Commerce står för 90 % av all omsättning och all rörelsevinst. I nuläget är kundbasen  ca 780 milj i Kina och 180 milj kunder utanför Kina.

Cloud computing, som består av molntjänster.

Digital Media and Entertainment, som består Youku (videoströmningstjänst), Alibaba Pictures (filmproduktion) m.m.

Innovation Initiatives, som består av diverse satsningar.

På samma sätt som Alphabets annonsteringstjänster drar in storkovan för dem så drar Core Commerce in pengarna för Alibaba. Inga andra segment är än så länge lönsamma, men det intressantaste av de övriga tre är ändock Cloud Computing som närmar sig break-even. Aliababa´s molntjänster växer så det knakar. Min prognos är att  2022 så kommer det att tillföra vinster till Alibaba.

Trots sin storlek så är Alibaba som en jättesnöboll i nedförsbacke. När covid-19 slog till i Kina så växte de omsättningsmässigt ”bara ” med 15 % på årsbasis det kvartalet. Sett till 18-månaders rullande så är tillväxten ca 30 %. Det justerade rörelseresulatet ligger på ca 25 %.

En gång i tiden ägde Investor en liten kaka av det unga företaget. Inte längre. Softbank äger 24,9 % av Alibaba. En investering på 20 milj kr i dess unga år har betalat sig väl. Näst största ägare är Jack Ma på 4,8 % och medgrundaren Joseph Tsai äger 1,6 %.

På börsen sattes Alibaba i september 2014. Då hade man en historik av att ha klarat sig igenom både IT-krachen som Finanskraschen. Priset vad 92 USD men landade på ca 100 usd efter lite initial handel vilket då motsvarade ca PE 40. Analytikerna trodde då på ca 30 % tillväxt, men var allmänt skeptiska över noteringen eftersom konstruktionen är lite speciell. Utländskt ägande är ju inget man gillar i Peking. Därför sattes Alibaba på börsen i Honk Kong samt ADR:en (som handlas på NYSE) på Caymen-öarna. Ett sätt att kringgå kinesiska regler om utländskt ägande. Som utlänning har man inte egentligen juridisk rätt att ta del av Alibabas tillgångar, men man har via holding-bolaget i Caymen-öarna rätt till bolagets vinst

Tickers är NYSE:BABA, HKEX:9988.  

Kina brukar ju vara lite av ett varningstecken. Allt är ju inte guld och gröna skogar.Tvärt om.Nu senast har regimen i Peking satt saker i gungning (igen) då man dels stoppat Ant Group´s (tidigare Alipay) notering i Hong Kong dels uttalat sig mot att tech-företagen ska kunna ha allt för dominerande ställning i landet för att motverka monopolsituationer. Något ironiskt om man betänker hela den politiska som ekonomiska situationen. Dock är det väl mer ett sätt av den politiska byråkratin att ta grepp på den näringen. För inte länge sedan satt ju Tencent på pottkanten då man stoppade spellanseringar med diverse hänvisningar.

Appropå Ant Group. Alibaba äger 33 % av bolaget och just att Alibaba har en hel del placeringar i form av ägarandelar (noterade som onoterade) gör också att resultatet kan svänga en del. Oftast är det dopat ”uppåt” d.v.s. resultatet är bättre än t.ex. justerade rörelseresultatet, men när det blir börsfall som ivåras så går det naturligtvis åt andra hållet. Det slår hårt på resultatet även om rörelsen i sig taktar på.

Så i likhet med många andra bolag som jag har en förkärlek till så är Alibaba mer som ett gigantiskt konglomerat som återinvesterar sina vinster i nya sprojekt hela tiden. Värderingen? Alibaba är idag värderat till ca 700 miljarder usd. Jag försöker skala bort ”pappersvinster” som istället får bli en ”bonus” när de kommer så istället för redovsad vinst nyttjar jag justerad rörelsevinst. På 12-månaders rullande är den just nu 22,6 miljarder usd vilket ger ca PE 31. På mina förväntansservetter för 2021 så motsvarar det en forward PE på ca 25. Då syftar jag på helåret 2021. Inte Alibabas räkenskapsår som slutar i Mars.

I likhet med t.ex. Tencent så är Alibabas tillväxt nästan dubbelt så hög som Microsofts eller Alphabets. Man är heller inget litet förhoppningsbolag som ännu inte gör vinst, tvärt om.

Affärsverksamheten ser jag som väldigt solid av vad jag kunnat utläsa. Fast man växt starkt under 20 år så tror jag nästa decennium kan bjuda på ytterligare god tillväxt. Den stora risken är enligt mig politisk.

Dina tankar om Alibaba?

2 kommentarer:

  1. Jasså, hur har du kunnat utläsa att verksamheten är solid? Med så enormt komplicerad legal bolagsstruktur så är det väl i princip helt omöjligt att utläsa något, eller? Man får bara hoppas att redovisning stämmer och att de är ärliga där i Kina (vilket många absolut inte är).
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Affärsverksamheten syftade jag på som sådan. Hur man byggt upp sitt ekosystem. Bokföring är en annan sak. Alltid lurigt. Jag räknar kallt med att Kina innehåller 1/4 av världens alla oärliga människor.

      Radera