måndag 23 november 2020

Tencent

När publicerade jag någonting om Tencent sist? Ja, då jag bloggade 4 år på en annan sajt innan jag återvände hit fick jag kika runt där. Hittade från runt årsskiftet 2018/2019.

”Tencent grundades 1998 och flaggskeppsprodukten då var en internetbaserad meddelandetjänst - QQ.  Idag många år senare är man ett konglomerat där 40 % av intäkterna kommer från spel. Man äger eller äger andelar i bolag så som spelutvecklare Riot Games, Activision Blizzard, Epic Games, GluMobile och SuperCell. Även t.ex. en liten slatt i svenska Paradox.

Inte nog med det varit en allmänn konjunkturoro och bråk runt Kina-USA handeln. Kinesiska myndigheter har ju sedan Mars förra året lagt ett stopp och inte godkänt att man kunnat tjäna pengar på nya mobilspeltitlar. En ”översyn” skulle ske för barnens bästa. En del tror att man från myndighetshåll helt enkelt vill pressa teknikjättarna att ”öppna” sin data för insyn/övervakning.”

Ska vi köra lite fast-forward här så löste sig ”spelutgivningskrisen”. USA och Kina fortsatte bråka, en pandemi kom och folk spelade som aldrig förr. Tidigare i år var marknadsvärdet på Tencent ca 500 miljarder usd. Idag ligger det på 700 miljarder usd (d.v.s. ganska exakt lika mycket som Alibaba).

Tencent är nog inte obekant för många. Tencent är som ett stort investmentbolag som består av en mix av sociala medier, betallösningar, e-handel och dataspel. Jag har ju som bekant en förkärlek för investmentliknandebolag.


 

Tencent innefattar alltså ett hundratal dotterbolag och intresseandelar i andra bolag. Det är svårt att få en total överblick för det är många träd i den skogen Man får helt enkelt ta skogen för som den är.

Några av de noterade innehavet som Tencent har är i alla fall kända namn så som JD.com, Tesla, Spotify och ActivisionBlizzard. Ja det går fortsätta i näst all oändlighet om man ska rada upp allt i Tencents ”portfölj”

Man är på en del områden en konkurrent till Alibaba. På andra kompletterar man varandra. I princip så täcker du in det mesta då det gäller Kina och online-värden om man har de två tech-giganterna Alibaba och Tencent. Båda två har liknande tillväxtssiffror. Det var heller inte allt för länge sedan man kunde handla Tencent för PE 30 eller ca PE 25 på framåtsyftande.I de här tiderna har Mr Market dock gått bananas på Tencent. Visst går de som en klocka med en förväntad och historisk tillväxt om ca 25-30 %, men man betalar nu PE 55!

Nämn tillväxt och spel så blir alla numera helt exalterade.

Senaste Q-rapporten var stark. Inte tal om annat, men inte ens Evolution har en sådan prislapp och då är deras tillväxt i sin tur än högre, både historiskt som förväntad.

Betyder det att jag är ”kort” Tencent? Skulle aldrig komma på tanken. ”Kortar” aldrig någonting, men det tjänar som en fin påminnelse om hur prisutveckling och verksamhetens utveckling inte alls går hand i hand. Inte ens när det kommer till att prissätta tillväxt.

Kurser kan gå bananas både på upp sidan som nedsidan. Skillnaden är väl bara det att när det går upp tycker alla att det är välförtjänt och så fort det krusar till på nedsidan så skriker folk ”blankare!”. Egentligen uppför sig ju bara börsen som den alltid har gjort...

5 kommentarer:

  1. Med så många spridda dotterbolag/innehav ser jag inte riktigt fördelen med Tencent framför en bred teknikfond? Förutsatt att det inte föreligger en betydande substansrabatt eller skicklig ledning? Hur ser det ut med ägare av kött och blod förresten?

    Vänlig hälsning
    N. Schneider

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fördelen är väl den i snitt 30 %-iga tillväxten under en iaf 10 års period. Här tänker vi ofta att man ska vara liten för att växa, men det motsatta gäller ju också. De som är riktigt stora tar allt större del av kakan och expanderar dessutom ut i nya områden. Vet ingen teknikfond som har den historiken. Dessutom så är fonder beroende av flöden så de måste ofta köpa som mest när det är som dyrast och har inte pengar att köpa för när det är som billigast. Därav gillar jag investmentbolag bättre än fonder. Många investmentliknandebolag slår index på en 20-30-års period men extremt få fonder. Fonderna är "moderna på sin tid". Nu är det ny-teknik eller grön-teknik fonder som gäller. Innan dess var det allt från frontier-marknader till energi. Fonder kommer, fonder går. Kinnevik transformeras och består. ;)

      Radera
    2. Grundare är Pony Ma, men Naspers äger 30 % och man kan få exponering via Prosus. Jag ser dock inget köpläge nu. Ej heller om man får den till artificiell rabatt.

      Radera
  2. Hej! Hur handlar du Tencent? // Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Andreas. Jag har gjort det via Frankfurt-börsen. Ticker NNND. Ringde in order via aktiemäklaren (Avanza).

      Radera