tisdag 1 oktober 2013

Köptips!

Här kommer en rad mer eller mindre seriösa uppslag. Egentligen är det inga köptips så ta dem inte för det. Jag vill hellre se att jag får så mycket negativa aspekter i kommentarsfältet som möjligt kring dem så jag kan släppa en del tankegångar och återgå till "business as usual". Hur som helst, här kommer tio stycken.

Caterpillar - Maskintillverkaren som just nu har konjunkturen emot sig. Värderas till PE TTM 13,2. Läge att köpa nu när prognoserna för den närmsta tiden är mörka? Utdelningarna har ju stadigt kommit, samt ökats, år efter år. Kurs just nu 84 usd.

Weight Watchers - Starkt kassaflöde, binder lite kapital och behovet av tjänsterna verkar ju inte minska i västvärlden. Värderas till PE TTM 9. Ingen hög direktavkastning men återköper aktier i stor mängd. Kurs just nu 38,20.

Gazprom - Ryska mastodont gasbolaget som äger alla gasledningar i Ryssland samt levererar 25% av EU-ländernas gasföbrukning. Värderingen ligger på PE TTM 3,7.Kurs just nu (ADR) 22,30 usd.

EGPT - ETF med fokus på den egyptiska börsen. Ingen lugn del av världen precis men Rotschilds talesättet lyder ju "Buy when there is blood in the street". PE TTM 7.Kurs just nu 49,40 usd.

Smith & Nephew - Medicinteknik. Bra uppvisad utdelningstillväxt. PE TTM 20,4. Kurs just nu (ADR) 62,20 usd.

Canadian National Railway - Järnvägsbolag. PE TTM 17. Kurs just nu 102,60 usd.

Trigon Agri - Jordbruksbolag som värderas till P/B 0,33, men är landtillgångarna i österled rätt värderade?. Kurs just nu 3 kr.

EPI - ETF med fokus på indiska bolag. Har det värsta passerats på den indiska marknaden? PE TTM 10. Kurs just nu 15,50 usd.

Phillips 66 - Spinoff. Raffenaderi-verksamhet som just nu täljer guld. PE TTM 7,9. Kurs 58,10 usd.

National Grid - El- och gasbolag verksamt i England, Wales och nordöstra USA. PE TTM 11,8. Kurs (ADR) 59,10 usd.

19 kommentarer:

 1. Jag vet inte om du ska ta "blood in the street" så ordagrant som du har gjort :P.

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 2. Kommer nog inte med en hjälpande hand ;-) Har nämligen tittat på Canadian National Railway... Men inväntar den amerikanska ekonomin först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, men med tanke på den redan starka utvecklingen för järnvägsbolag så har kanske tåget redan gått?

   Radera
 3. Weight watchers måste nog ha en låg vikt i portföljen:-)
  Allvarligt talat blir jag inte klok på deras nyckeltal, se här:
  http://www.4-traders.com/WEIGHT-WATCHERS-INTERNATI-14924/financials/
  Negativ ROE, varför då?

  Canadian har jag kikat på men de är snäppet dyra. Mest kvalitet dock av de på listan. Gazproms politiska risk är inget jag gillar. Däremot kan de två sista bolagen eventuellt vara något i min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är för samhället en fråga av stor vikt...

   Som Jonas beskriver nedan så har återköp av aktier en negativ påverkan på det egna kapitalet. De har återköpt en hel del.

   Radera
 4. Jag har nyligen tagit en position i Weight Watchers, analys kommer inom kort. Uppmärksammade bolaget efter att Geoff Gannon köpt WW för 25 % av sin portfölj. Tycker att det är ett otroligt intressant och lärorikt case. Har aldrig tidigare sett någon liknande balansräkning och marginalerna är vansinnigt höga och stabila. Stabilare FCF-marginaler än Microsoft, Swedish Match och Axfood. Det är verkligen ett "one of a kind company".

  Gustav, anledningen till att WW har negativt ROE är för att deras eget kapital är negativt. Hur kan ett bolag ha negativt eget kapital kan man fråga sig, och det frågade jag mig sannerligen med. Anledningen till det är att de gjort massiva återköp och med dem förbrukat hela det egna kapitalet + tagit på sig en del skulder för att genomföra detta. Återköp kommer upp som "treasury stock" och är en negativ post under eget kapital.

  De arbetar även med någon form av float. Rörelsekapitalet är negativt och de kan finansiera stor del av deras anläggningstillgångar med räntefria kortfristiga fordringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot din analys av bolaget!

   Radera
 5. Greenpeace verkar ha gett sig faen på att ge Gazprom dålig PR.
  En redig aktion i dagens Champions League.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja aktioner i Arktis och Champions League. Nu såg jag även att Gazprom eventuellt även ska råka ut för en stämning från EU håll angående deras affärsmetoder.

   Radera
 6. Caterpillar är mest intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är benägen att hålla med.

   Radera
 7. Jag tycker även Tesco ser intressant ut efter dagens lilla ras. Allmänt motigt i ekonomin gör att de tappat vinst men om Tesco kommer tillbaka till en normal intjäning så är aktien inte dyr idag.

  SvaraRadera
 8. Denna aktie kommar rusa snart !http://www.otcmarkets.com/stock/EAWD/company-info

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Har inte hört talas om EAWD innan.

   Radera
 9. Av bolagen på den listan så ser jag nog också Caterpillar som mest intressant, men just nu så är jag mer intresserad av ett bolag du skrev om förra månaden, Yara. Ett "tråkigt" bolag som skulle passa bra i min långsiktiga portfölj.

  SvaraRadera
 10. Vad tror ni om AroCell AB, som ligger på Aktietorget? De har utvecklat ett blodprov som omedelbart ser om en person har cancer och hur aggressiv den i så fall är.
  Aktien ligger runt 9kr styck nu. Jag tycker det verkar lågt. Vad tror ni?
  Jag skulle verkligen uppskatta råd och tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tyvärr ingenting om AroCell, tyvärr.

   Rent allmänt så tycker jag väl att du ska begrunda varför du tycker det verkar lågt värderat? På vilka grunder baserar du den bedömningen? Varför är aktien inte värd, säg 2 kr? Därtill fundera över riskerna med en eventuell investering samt vilka kriterium du har när du köper aktier. Uppfyller investeringen dina kriterier?

   Radera