fredag 25 oktober 2013

Beijer Alma och Nolato Q3 2013Vi börjar med en minnesnotering kring Beijer Almas Q3 rapport.

VD sammanfattar på ett bra sätt:”Den återhämtning som inleddes under andra kvartalet fortsatte och förstärktes under tredje kvartalet. Förbättringen är speciellt tydlig i Lesjöfors som framför allt gynnas av en stark efterfrågan inom Chassifjädrar. Även Habia visar tillväxt medan Beijer Tech har haft en något svagare försäljning än föregående år. Koncernens totala fakturering uppgick till 753 Mkr, vilket var 15 procent högre än föregående år. I jämförbara enheter ökade faktureringen med 8 procent. Den högre faktureringsvolymen har bidragit till en stark resultat- och marginalutveckling. Resultat efter finansnetto uppgick till 100 Mkr, vilket var 32 procent högre än motsvarande period föregående år. Rörelsemarginalen ökade från 12,2 till 13,7 procent. Både Lesjöfors och Habia har bidragit till den positiva marginalutvecklingen. Kassaflödet är fortsatt starkt och uppgick i kvartalet till 80 Mkr, vilket innebär att nettoskulden sjunkit till 178 Mkr. Balansräkningsstyrkan ger goda möjligheter att växa koncernen såväl organiskt som via förvärv.” 

Det verkar m.a.o. överlag peka uppåt för denna, i mitt tycke, pärla. Orderstockarna ökar och faktureringen växer. Vinsten för perioden januari – september landade  på 7,36 kr/aktie (6,46) vilket ger en vinst på 12 månaders rullande om 9,77 kr/aktie.

Balansräkningen är stark, kassan består av motsvarande 5,70 kr/aktie. Värderingsmässigt så handlas aktien till 171 kr vilket ger ett PE TTM på 17,5 och en direktavkastning, baserat på 7 kr, på 4,1%. Inget köpläge nu med andra ord.

Nolatos rapport finns här: Nolato Q3 2013

Även den rapporten var helt ok. Väldigt bra faktiskt. Man uppvisade omsättningsökningar i alla tre affärssegmenten i jämförelse med förra året men även marginalförättringar. Summa summarum högre vinst. På 12 månaders rullande ligger vinsten nu på rekordmässiga 11,25 kr/aktie. Kassan är tillika välfylld (ca 9,70 kr/aktie) och belåningen låg.

Kursen är i skrivande stund 124 kr. PE TTM 11 och direktavkastningen (baserad på sist givna utdelningen om 6 kr) på 4,8%.

PE TTM 11 låter lågt, men bolaget har hittills legat på ca 6-7 kr/vinst per år tidigare. Är det en ny "normalnivå" på vinster vi ser nu eller är detta en kortare abnormitet? Jag betvivlar i alla fall inte att utdelningen kan bibehålla för verksamhetsåret 2013.

Nolato imponerar mer och mer.

Vad är din syn på Beijer Alma och Nolato?

5 kommentarer:

 1. En bra rapport från Nolato.

  Jag köpte Nolato i förra året på 98 och sålde i förra vecka på 113.
  Ännu en gång visar det sig att jag aldrig ska sälja, bara köpa :-)

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror ju på vilken strategi man har huruvida man bör sälja eller inte, men personligen har jag inga tankar på att sälja Nolato-aktier just nu. Jag tycker mest det är synd att de inte kan sjunka i pris så det går köpa fler. Krävs väl någon q-rapport som visar på någon form av problem först innan det inträffar, alternativt en allmän nedgång. Både Beijer Alma som Nolato är bolag jag kan tänka mig öka i om tillfälle ges.

   Radera
  2. Helt rätt. Nolato var ett litet innehav som gick upp alldeles för fort strax efter mitt första köp. På förra veckans nivå kändes det inte bekvämt att öka och jag bestämde mig för att flytta pengarna när jag ser ett högre värde för priset. Men jag kommer säkert tillbaka till Nolato och köper för en större summa om det skulle gå ner i framtiden.

   /M

   Radera
 2. Hej!

  Jag hoppas att Nolato kan fortsätta leverera vid denna intjäningsnivå. Däremot finns det ju en risk att en stor Telecomkund slutar sin produktion. Hur ser ni på detta? Vilka kunder har dem och hur stabila är de?

  Grymt bra tillväxt, bra finanser och i dagsläget mycket bra intjäning samt ett rimligt pris. Jag behåller Nolato och hoppas att de fortsätter leverera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inom Telekom är exempel på kunder enligt bolagets egna beskrivning Alcatel-Lucent, BlackBerry, Ericsson, Huawei, Motorola, Nokia, Sony Mobile Communications. Jag vet inte vilka mobiler som säljer bäst i framtiden, eller vilka mobiltillverkare Nolato kommer ha som framtida kunder. Jättesvårt att veta, men hellre äga ett bolag med goda finanser som får ett eventuellt bakslag än ett med dåliga finanser. Nolato placerar jag i facket - bolag med goda finanser.

   Radera