fredag 18 oktober 2013

Yara Q3 2013

Yaras Q3 2013 rapport.Omsättningen stiger något tillika produktionsvolymerna  men marginalerna pressas. Förvärvet av Bunge i Brasilien har gjort sitt till för att öka försäljningen.

Vad det gäller de sjunkande marginalerna så är det inte kostnadssidan som är "boven", för gaspriset ligger på i stort sett samma nivå som för ett år sedan. Nej det är på prissidan för främst urea som utvecklingen gått emot bolaget. Utbudet har ökat och priset har sjunkit.

Kina har släppt på exportrestriktioner och Yara nämner i rapporten att " Urea production in China is gaining year on year, helped by lower production costs". Kineserna använder främst kol istället för gas. Priset på kol har sjunkit rejält vilket inte minst märks på värderingen av maskinleverantörer till kolindustrin så som Joy Global. Visst är det härligt hur allt hänger ihop när det gäller råvaror.

Enligt vad man vet nu ska kinesiska exporttullar upp igen i november för då beräknas man blivit av med överskottslagren i Kina.

Förvärvet av Bunge är väl den största satsningen just nu, men balansräkningen är fortsatt stark med en Debt/Equity på 0,57. Kassan motsvarar nästan 25 nok/aktie.

Vinsten för 9-månaders perioden hamnade på 20,38 nok (29,62) vilket ger en vinst TTM på 28,25 nok/aktie.En gissning från min sida är att vinsten för 2013 kommer hamna runt intervallet 23-27 nok/aktie samt att utdelningen på 13 nok/aktie kommer kunna bibehållas.

Värderingsmässigt är kursen just nu på 247 nok. Det motsvarar en PE TTM på 8,7 och en direktavkastning om 5,3%. Skulle vi hamna på en tämligen låg intjäning i år så ligger vi ändock på en prognostiserad PE på ca 11. Detta hos ett bolag som är i princip skuldfritt och verkar i en bransch som, visserligen påverkas av råvarupriser, men förmodas kunna leverera länge än. Skulle vi dessutom få en utdelningssänkning (mot min förmodan men jag har iofs inte alltid rätt) så tvivlar jag på att den sänks så pass att aktien ger lägre än drygt en tia, men man vet ju aldrig. Rätt som det är annonserar man kanske ett storförvärv som kräver pengar (likt Ratos innan deras utdelningssänkning 2012)

Yara är det som verkat mest attraktivt på min bevakningslista i år och jag har agerat därefter.

Vad är din syn på Yara?

11 kommentarer:

 1. Delar din positiva syn på bolaget.
  Hoppas att återköpen tilltar och att de inte investerar för mycket i tillväxt.
  För min del ser jag hellre att tillväxten i min ägarandel växer och att verksamheten är fortsatt kostnadseffektiv, än något (vågat) förvärv (vilket ryktas).

  Bolaget är ett av mina större innehav på ca 12%

  Eder
  Vat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu går de ju en liten medelväg med både utdelningar, regelbundna aktieåterköp och förvärv då och då. Känns hyfsat ok. :)

   Radera
 2. Kan enbart tacka dig för att du har gjort mig uppmärksam på detta bolag. Efter att ha läst om Yara på din blogg och därefter läst på lite mer på egen hand så har den funnits med i min bevakningslista under ett antal månader. Tidigare denna månad så slog jag till och köpte 140 aktier till kursen 238 NOK.

  Även om deras marginaler pressas just nu av den kinesiska exporten av urea så ser jag det som enbart ett tillfälligt problem. Långsiktigt så känner jag mig trygg med detta (tråkiga) bolag och kommer utan tvivel öka på andelen framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt ingångspris. :) Själv så har jag köpt lite med jämna mellanrum över tid.

   Radera
 3. Hej!
  Vore glad om du kunde ge lite info/kommentarer om köpet av Bunge. Har missat det totalt.
  Med tanke på problemen med luftföroreningar i Kina så kanske användningen av kol kommer att minska (på lång sikt) och därmed går priset upp på urea
  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Det är en del av Bunges brasilianska verksamhet som förvärvas. Närmare bestämt produktionsfaciliteter. Bunge är ju ett stort företag som verkar i ca 40 länder (Ticker BG) som Yara delvis haft viss samarbete med sedan tidigare i Brasilien. Enligt Bunge görs försäljningen för att "The proceeds, when combined with reduced capital expenditures and expected lower working capital needs in the second half of 2013, will enhance our financial flexibility and strong balance sheet"
   .

   Radera
  2. Tackar för infon!
   MVH

   Radera
 4. Gillar dina inlägg om Yara! Vilka skulle du säga är de största hoten mot Yaras verksamhet? Finns det substitut till deras produkt? Miljö- eller etiska aspekter att ta hänsyn till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm kväve lär nog behövas skjutas till länge än för att hålla igång produktion såvida vi inte vill eller kan sänka konsumtionen dramatiskt. Substitut till konstgjord gödsel är ju organisk, men jag ser inga större hot med det. Miljöaspekter finns ju i form av övergödning, men det är ju främst beroende av att man inte tillsätter kväve i rimlig mängd utan man tillskjuter för mycket så att den överskjutande mängden rinner ut i vattendrag och dylikt. Det kan ju jordbrukare bli bättre på samtidigt är det ju inte alltid lätt att beräkna rätt mängd.

   Radera
 5. Jeg synes også en af de vigtigere pointer man kunne tage med sig fra Q3 rapporten var følgende udtalelser fra finansdirektøren:


  Oslo (TDN Finans): Yara International opplyser at dagens utbyttepolitikk står fast, tross selskapets betydelige kontantbeholdning.

  Det sier finansdirektør Torgeir Kvidal i Yara til TDN Finans fredag.

  -Vår utbyttepolitikk står fast fordi vi forventer at dette er det mest fornuftige for vår balanse og vekstmuligheter, sier han, og legger til:

  -Det er ingen grunn til å endre på denne nå, sier Kvidal.

  I det lange bildet vurderer selskapet å betale ut ekstraordinært utbytte, hvis ikke de klarer å finne lønnsomme prosjekter å investere i.

  -Over lang tid vil vi ikke sitte med betydelig kapital fordi det er andre som forvalter den bedre enn oss, sier Kvidal til TDN Finans, og legger til at eierne da kan få denne kapitalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Christian. Låter bra det. :)

   Radera