onsdag 23 oktober 2013

Kinnevik Q3 2013

Kinnevik har lämnat sin Q3 rapport idag.

Jag tycker VD orden sammanfattar ganska bra vad Kinnevik lägger fokus på just nu.

"Vi är bara i början av den digitala revolutionen och Kinnevik är unikt positionerat för att dra nytta av denna utveckling. Både Millicom och Tele2 positionerar sig för att ta del av tillväxten inom mobil data och internet. I Colombia till exempel, innebär fusionen med UNE att Millicom bygger en ledande aktör som kombinerar mobil, TV, bredband och telefoni. I Tele2 innebär utbyggnaden av ett 4G-nät i Nederländerna att Tele2 kommer att ha ett starkt kunderbjudande på den holländska marknaden med egen fibertillgång och 4G.

I augusti överfördes samtliga Kinneviks aktier i Zalando till direkt ägande och Kinnevik är nu största ägare i bolaget med 36%. I och med detta stärkte vi den direkta kontrollen över Zalando. Bolaget har nu tre stora lager i drift i egen regi, och efter den lyckade utbyggnaden är Zalando väl positionerat för att fortsätta växa på sina nuvarande 14 marknader. Våra e-handelsföretag i tillväxtmarknader, inklusive Dafiti och Lamoda, noterade också fortsatt stark försäljningsökning. Den ökade tillgången på billiga smartphones på tillväxtmarknader är en viktig drivkraft för växande e-handel.I en digital värld där kunderna vill kunna titta på vad de vill, när de vill, och där det finns många olika distributionskanaler, är unikt innehåll en viktig konkurrensfördel.

Under det tredje kvartalet fortsatte MTG att investera i innehåll genom fortsatta förvärv av sporträttigheter samt lokal egenproduktion som ett steg i strategin att utveckla MTGStudios till en stor internationell aktör inom egenproduktion och distribution. 

Kinnevik har genomgått en snabb omvandling under de senaste åren och med den framgångsrika omställningen av vår portfölj är jag övertygad om att vår strategi och marknadsposition inom tillväxtbranscher och tillväxtmarknader kommer att fortsätta leverera värde till våra aktieägare."

Substansvärdet uppges nu vara 220,44 kr/aktie. 30% av substansen kommer från onlineverksamheterna och jag har aldrig varit beredd att betala för dem. Jag säger inte att de är värdelösa. Bara att jag inte vill betala för dem. Kursen just nu är 240 kr.

En hel del har investerats i onlineverksamheter. De växer försäljningsmässigt, men vinsterna har inte kommit än. Kikar man på kassaflödena så har Kinnevik under niomånadersperioden januari-september tagit i mot motsvarande 21 kr/aktie i utdelningar från sina innehav. Detta har man sedan fördelat så drygt 1/3 gått till utdelningar till Kinneviksägare (6,50 kr/aktie), 1/3 till onlineinvesteringar (6,70 kr/aktie) och 1/3 till att betala skulder (7 kr/aktie).

Just den sista delen är lite extra intressant. Efter att ha betat av en hel del så är moderbolaget nästan skuldfritt nu, nettoskulden ligger på bara ca 800 milj kr.  Det motsvarar 2,90 kr per Kinnevik-aktie. Jag kan inte spå den framtida utvecklingen för onlineverksamheter men gillar jag utvecklingen med den stärkta balansräkningen. Huruvida de 6,70 kr/aktie gör sig bäst investerad i Kinneviks onlineverksamheter eller i min kassa (att dela ut dem istället kunde ju varit alternativet för Kinnevik) vet jag ej, men överlag är jag nöjd med kapitalallokeringen ändå över året. En del till mig, en del återinvesterade de själva och en del har de spenderat för att bli av med skulderna.

Vad är din syn på Kinnevik och deras underliggande innehav?

8 kommentarer:

 1. Jag äger redan Millicom som jag tycker är det mest intressanta bolaget även om det just nu är högt värderat i förhållande till risken.

  Rent generellt är jag mer positiv till internethandel i utvecklingsländer där konventionella affärer saknas än i länder där handelsbutiker är en etablerad del av livet. Så jag är ganska nöjd med min lösning även om Kinnevik verkar vara en välskött koncern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Millicom verkar ha en spännande framtid framför sig.

   Radera
 2. Jag gillar inte hela rocketinvest upplägget, och att så pass mycket kassaflöde ämnas ditåt. Sen tycker jag att alltför mycket fokus ligger på webdelen, visserligen är jag en som gillar osexiga bolag.

  Det skulle vara väldigt intressant om de ökade skuldsättningen och gick in i en del fundamentalt vettiga bolag i tillväxtländer. Har inte kikat till dem på ett tag, men exempelvis 'china mobile' eller dylikt.

  /VAt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kinnevik är ju ganska mycket ett slagsblandat investment- och venture riskkapital bolag. Förr satsade de mycket på telekom när mobiltelefonin växte. Nu när den branschen verkar mogna så satsar de på vad de tror är framtidens tillväxtbranscher. Alltid svårt att avgöra dock vad som är framtidens "melodi".

   Radera
 3. Zalando tror jag inte kommer visa sig vara något annat än ett luftslott. När om någonsin kommer vinsterna för bolaget? Nä, innan man hittat annan inriktning som känns mer reell och mindre spekulativ håller jag mig borta.
  Framtiden får utvisa om jag var klok eller korkad! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zalando tror jag ,liksom mycket annat, kommer noteras när optimismen är som starkast kring bolaget. Liksom du så är Zalando inget jag skulle köpa under dagens premisser till nuvarande värdering. Groupon var heller inget jag skulle köpt när det begav sig, men Kinnevik lyckades ändock tjäna pengar på det "luftslottet". Jag köper iofs inte Kinnevik nu heller till nuvarande värdering, men kan acceptera att få med "luftslott" när jag upplever det som "gratis".

   Radera
 4. Även jag är en av de som långsiktigt tror på Kinnevik.
  Man kan ha olika synpunkter på de underliggande innehaven, både Zalando och Millicom, men det är bara dumheter att tro att de är avgörande för Kinneviks framtid.

  Självklart kommer en proffsig VD, ledning och styrelse att agera så att underliggande bolag både köps och säljs till rätt priser.
  Och det kommer också att hända.
  Jag har mycket stort förtroende för att Kinnevik kommer att agera på bästa sätt även i framtiden.
  Glöm inte att man sålde Korsnäs och delar av Tele2 när det var lönsamt att göra så. Kanske går Zalando samma väg?
  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zalando, Avito m.fl. är säkerligen till salu när tidpunkten bedöms vara bra för det.

   Radera