torsdag 24 oktober 2013

Fortum Q3 2013


Minnesnotering kring Fortums rapport: Fortum Q3 2013.

Vinsten för tredje kvartalet sjönk kraftigt i jämförelse med förra årets tredje kvartal. Det berodde på lägre vinster i affärssegmentet Power.

Kvartalet bjöd också på rekordlåg vattenkraftsproduktion bl.a. beroende av lågt vattenstånd . En nedskrivning av kolkraftverket i Inkoo bokfördes till 4/5 under kvartalet också. Nedstängningen är känd sedan tidigare och det är 80-talet arbetstillfällen som försvinner: Stänger ned Inkoo.

Kärnkraftverks produktionen är som förut, men det är klart Oskarshamn krånglade ju förut också... Storbritannien har ju annars ett nybyggnationsprogram på kärnkraft på gång och Fortum har inlett samarbete med bl.a. Rolls Royce Plc.


På 12 månaders basis är vinsten nu 1,52 euro/aktie. Fortums utdelningspolicy är att 50-80% av vinsten ska delas ut. Detta gör att jag förväntar mig 1 euro i utdelning även för pågående verksamhetsår.

Vi får se var elpriset tar vägen i vinter. 2012 erbjöd ju riktigt låga genomsnittliga elpriser på Nord Pool. 2013 ser ut att bli högre. Nu hedgar ju Fortum en hel del. Något som både kan slå emot som vara till fördel. Över tid tänker jag mig dock att det jämnar ut sig.

Rysslandsegmentet har inte rört på sig nämvärt vad det gäller omsättning och resultat. Man har invigt ett nytt biomasseldat kraftverk i Lettland och ett nytt kraftverk i Ryssland. Man nämner också att elkonsumtionen varit något lägre i Norden än föregående år och bara växt lite i Ryssland.

Man har ju ett effektiviseringsprogram som löper på. Tanken är att minska underhållskostnaderna (capex) och på så sätt frigöra kassaflöde. Man gör detta genom att avyttra vad man menar på inte hör till s.k. "non core assets". Non core assets till ett värde av 500 miljoner euro planerar att avyttras. Man har hittills gjort sig av med 200 miljoner euro.Om saker går enligt plan ska man spara in motsvarande 0,25-0,30 euro/aktie när effektiviseringsprogrammet är färdigt.

Värderingsmässigt då Fortum i skrivande stund handlas för 16,30 euro så är den PE TTM 10,7 och med en förväntad direktavkastning om 6,1%.

3 kommentarer:

 1. Hej
  Skall börja med att säga att jag inte är jätte insatt i Fortum men skulle vilja veta mer.
  Min fråga är:

  Är inte fortum en relativt köpvärd aktie även om aktienkursen inte rör sig varken upp eller ner så mycket, men att utdelning skulle hamna på 6,1% och det skulle betyda att man kan sitta säkert med ett stabilt företag och hög utdelning?

  Kritisera gärna, är en riktigt färsking på branschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så kan man resonera. Själv skulle jag kunna, rent prismässigt, tänka mig att köpa Fortum nu just av den anledningen nu nämner, men jag måste kika på helheten också. Fortum är redan ett av mina stora innehav och jag är nöjd med den exponeringen som är.

   Radera
 2. En liten notis "Inkoo" är en svenskspråkig kommun och heter Ingå. :)

  Beträffande stabiliteten i utdelningen så bör de kunna dela ut en euro i vår igen. Långsiktigt tvivlar vissa experter på deras förmåga att hålla den på nuvarande nivå. Jag hoppas de stora investeringarna i Ryssland skall börja visa på resultat. De har ökat både potential och risk i bolaget.

  Mvh,
  Frihetsfonden

  SvaraRadera