lördag 12 oktober 2013

Investmentbolag

Det här är det fjärde inlägget i en serie inlägg som går under rubriken Investeringstips

Vill man ta steget längre än att enbart månadsspara i fonder och istället direktäga aktier så är investmentbolag en bra början. Investmentbolag är bolag som investerar i diverse olika bolag. På så sätt får man en naturlig diversifiering. Många investmentbolag har också varit väldigt duktiga på att ge avkastning till sina aktieägare. Därtill så slipper man årlig förvaltningsavgift (även om man i.o.f.s. har kostnader för sin förvaltning inom investmentbolaget men de kommer man inte ifrån om man investerar via fonder som köper investmentbolag ändå) och ofta kan investmentbolag handlas till "rabatt" d.v.s. att priset på investmentbolagets aktie understiger substansvärdet på dess tillgångar.

Så, investmentbolag passar ofta nybörjaren som vill direktäga aktier. Vad bör man tänka på då?

Dels så gäller fortfarande devisen att tänka långsiktigt och sprida ut inköpen. Att veta när det är absolut bäst att köpa en aktie är saker som man kan ägna en livstid åt att fundera på. Ingen kan pricka toppar och bottnar konsekvent över tid. Att sprida ut sina inköp är därför en bra medelväg som över tid skapar ett helt ok genomsnittligt pris för aktierna. Längre fram, när man blir lite mer "varm i kläderna" och känner sig mer bekväm med att värdera aktier, så kan man även främst försöka köpa då priset ser lite mer förmånligt ut.

Dels så gäller det nu att skapa sig en egen bild över investmentbolaget. Hur har bolaget lyckats historiskt? Vilken typ av bolag har investmentbolaget i sin portfölj? Vilken affärsstrategi har man? Är det bolag och affärsstrategier som man känner man kan känna sig bekväm med? Det kan skilja ganska mycket från investmentbolag till investmentbolag. En del s.k. investmentbolag är inte ens renodlade investmentbolag. En del har en lång historia. En del är snabbt ihopsatta för att locka småsparares pengar till investeringar i österled. Det finns alla möjliga sorter, men det gör också att man kan få en snabb överblick över olika affärsrörelser genom att just läsa på om olika investmentbolag.

Gör en egen analys av investmentbolagen och välj ut en handfull. Investmentbolag finns både i Sverige och utomlands. De största svenska är Investor och Industrivärden, men svenska börsen innehåller många fler. En av de största utomlands är Berkshire Hathaway. Direktägande av aktier kräver därmed lite mer tid och intresse. Det passar därför inte riktigt alla, men för en del så kan någorlunda regelbundna köp i en handfull investmentbolagen vara en bra start, eller som ett komplement till vanligt fondsparande.

En annan fördel med att börja i denna ände är att du ganska snabbt kommer få erfara huruvida att läsa och lära sig om olika bolag och affärsrörelser är någonting du finner stimulerande. Om svaret blir nej, så är direktägande av aktier troligtvis ingenting för dig. Då gäller istället att "har du inte tid och intresse så passar månadssparande i en indexfond bättre."alternativt att man också då har en del av sitt sparande i en aktivt förvaltade aktiefond om man känner att man vill vara något mer aktiv i sina val (se föregående inlägg i serien: Aktiefonder). Om svaret blir ja, så är det bara att fortsätta att förkovra sig.

Vid direktägande av aktier krävs ofta något större belopp än vid fondsparande. Anledningen är courtage. Det kan nu vara värt att kolla upp var man till bästa pris kan handla aktier. Det går vända sig till sin vanliga bank eller ansöka om konto hos en nätmäklare. Frågan huruvida man ska ha depå, investeringssparkonto eller kapitalförsäkring kommer också upp. Det beror på men detta ligger utanför detta inläggets ramar.

5 kommentarer:

 1. Angående investmentbolag tycker jag Spiltans investmentbolagsfond är intressant om man har en mindre summa som ska sparas kontinuerligt. En mycket bra idé på en fond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fungerar troligtvis bra. Samtidigt kan jag tycka den passar de som vill enbart ha fonder, medan den som vill lägga lite tid på att läsa på mer om olika affärsrörelser och bolag kan ta steget till att direktäga de investmentbolag som man tycker passar bäst.

   Investmentbolag är en bra början om man vill börja direktäga aktier.

   Radera
  2. Spiltans investmentbolagsfond är min favorit fond eftersom d är nästan gratis att spara i med bara 0,2 i avgift! : )

   Radera
 2. Låter som en textkopia från Gunther Mårder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om Gunther sagt just exakt samma saker som ovan, men visst lyfter profiler så som Gunther Mårder, Tobias Schildfat och Per H. Börjesson fram fördelar med investmentbolag. Andemeningen är sund för de som bara vill engagera sig "lite lagom" kan jag tycka. Investmentbolag är ett bra "mellansteg". Då man vill engagera sig mer än i enbart fonder, men inte riktigt vet hur/var man ska börja.

   Radera