måndag 2 juli 2012

Min bevakningslista

Nedan följer den lista av bolag som jag har under bevakning.En del av dem är där för att jag funnit dem intressanta och kan tänka mig köp när värderingen i dem nått vad jag funnit rimligt. En del av dem är bolag som jag vill titta närmare på och än så länge inte blivit "ratade". Nu senast har jag bl.a. tittat över Helsingforsbörsen ( Finska aktier) och kvar av intresse på den listan är nedanstående nio bolag.

Jag försöker finna bolag som jag dels känner har de kvaliteer jag letar efter, dels jag känner att jag har möjlighet att känna förtroende över tid för, även om det skulle storma en del kring dem framöver. Det är först då jag troligen har övertygelsen att köpa då de blir riktigt billiga. Känner jag osäkerhet kring ett bolag finns risken att jag avstår köp i stunder då det egentligen är bäst köplägen. Jag är då dömd till att enbart köpa på högre värderingar då allt verkar bra men detta förfarande kommer då få negativa konsekvenser på den långsiktiga avkastningen. Detta är i alla fall min utgångspunkt och hypotes... Det handlar inte alltid om att lära känna sin omvärld, man behöver lära känna sig själv i lika hög grad.

Hur som helst, här kommer listan. Kanske du har något du vill kommentera kring någon av bolagen?

Danska

Inga för tillfälletFinska

Fiskars
KONE
Konecranes
Metso
Wärtsilä
Cramo
Ramirent
Tikkurila
Exel Composites


Norska

Telenor 
Yara


Svenska

Telia
Fenix Outdoor
Nibe
Mekonomen
Atlas Copco
Scania
Höganäs
Svolder
Clas Ohlson
G & L Beijer
Beijer Electronics

8 kommentarer:

 1. I Danmark kanske Køpenhamns flygplats (KPHL eller liknande aktiebeteckning) kan vara ett alternativ? Statlig huvudægare, naturligt monopol, ok finanser, delar ut hela vinsten. Det som skremde iveg mig var dess svaga fria kassafløde.

  Jag spanade på Wärtsilä en gång i tiden. Jag kommer inte ihåg så mycket mer en att den såg billig och lockande ut:)

  /defensiven (paus på jobbet:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Köpenhamns flygplats var en gång under lupp, men bolaget föll bort ganska fort (redan i urvalsprocessen). För min del så var det skuldsättningen som satte stopp för vidare intresse.

   Wärtsilä hoppas jag titta närmare på snart. :)

   Radera
 2. Atlas Copco är ett fint bolag jag gärna skulle äga till rätt pris.. blir det någon ny dip a'la förra hösten så kan jag tänka mig att köpa ett par aktier under 110kr.

  Du kikar inte på några amerikanska bolag?

  Mvh,
  aktiefilosofen.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du och jag har ungefär samma syn på när Atlas Copco eventuellt är prisvärt då. :)

   Inga amerikanska bolag som jag egentligen är intresserad av i nuläget, men jag håller ett get-öga på bolag som t.ex. Mosaic, Advanced Auto Parts och DirectTV. Det finns dock så många bolag där ute så det gör nog inget om man försöker begränsa sitt urval på något sätt. Själv fokuserar jag allra helst på nordiska.

   Radera
 3. Fin bevakningslista! Har eller bevakar själv de flesta av dina svenska förutom Scania, Höganäs, Svolder, Clas Ohlson (ej stabila utdelare) och Beijer Electronics (hög skuldsättning?).

  G & L Beijer och Telia tycker jag spontant är mest köpvärda.

  Har även Astra, Axis, Axfood, Castellum, Hufvudstaden, Kinnevik, MSAB, Oriflame och Securitas att undersöka närmare.

  De Finska känner jag inte till så väl förutom Kone och Ramirent som båda har fin kvalitet. Skulle även kika på Nokian Tires.

  Av de Norska skulle jag ta bort Telenor (usel kundservice!) och lägga till Orkla samt möjligen Kongsberggruppen, ifall man står ut med det oetiska inslaget.

  Slutligen är jag själv svag för "riktigt" utländska aktier som USA, Australien, Sydafrika och Storbritannien, vilket märks i min portfölj, men även på mina courtagekostnader:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, Beijer Electronics har inte den balansräkningen som jag brukar vilja se. Jag kan publicera ett inlägg i morgon om bolaget (har några förskrivna blogg-inlägg som jag väntat lite med för att få en jämnare publiceringstakt på bloggen).

   Ser fram emot att få läsa om din syn på de bolag du tänkt dig kolla närmare på. Oriflame t.ex. har helt undgått mig.

   Alltid intressant att läsa om dina utländska aktier. Kul med någon svensk som följer dessa. Annars är man ju i regel hänvisad till källor på engelska när det gäller dem.

   Radera
 4. G&L Beijer måste jag nog titta närmare på. För mig har alltid Beijer Alma alltid varit Beijer företaget nummer ett men G&L Beijer ser onekligen intressanta ut.

  Listan uppskattas hursomhelst eftersom det är oerhört tidsbesparande att välja och vraka från likasinnades listor. Någon dag i sommar ska jag se till att återgälda tjänsten och lägga upp en egen på någon lämplig plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. G&L Beijer är intressant men Beijer Alma får, efter att ha tittat lite närmre, nog lov att sägas vara stråt vassare ändå. Jag lägger upp ett inlägg kring hur jag bedömt G&L Beijer inom kort. :) Ska bli intressant att se vad din syn är/blir på bolaget.

   Det vore jätteintressant att se din span-lista! Om du så vill är du varmt välkommen att lägga upp s.k. "gästinlägg" här.

   Radera