lördag 14 juli 2012

Lördagsfunderingar

Under den gångna veckan passade jag på att köpa på mig ytterligare några Fortum-aktier.

Nästa vecka kommer Q2 rapporten. Q1 rapporten finns här.

För Q1 redovisade man ett resultat  på 0,56 eur/aktie i vinst. 12 månaders rullande vinst låg på 1,79 eur/aktie. Debt/Equity var 1,21 (1,55, Q1 2011).

Jag förväntar mig inga fantastiska siffror från Q2 rapporten. Att jag ökat beror istället att jag tror på att Fortum är och förblir en stabil utdelare, som det är värt att öka i då och då när tillfällen ges. Direktavkastningen är närmare 7% nu.

Jag har sagt det förut och säger det igen, ett par stabila utdelningsbolag köpta till rimliga värderingar utgör en god grund i de flestas portföljer. Det gör nästa vecka extra intressant då det vankas rapporter från flertalet dylika innehav. Förut Fortum rapporterar även Axfood, Skanska och SCA.

I Axfoods fall så hoppas jag att rapporten blir en besvikelse för alla analytiker och andra intressenter, med påföljande kursfall som följd. Kanske har ombyggnation av butikerna kostat mer än förväntat, vem vet, men det var i alla fall ett tag sedan jag såg möjlighet att köpa på mig mer Axfood-aktier. Kanske kommer den möjligheten nu. Om inte så får jag väl fortsätta vänta.

Skanska är ett innehav jag faktiskt haft möjligheten att öka då och då i på senare tid. Dock så har värderingen stuckit iväg uppåt nu igen så jag har inte allt för stora förhoppningar på att få ytterligare bra köpmöjligheter i närtid. Tydligen så har det börjat pratas om infrastruktursatsningar i USA där Skanska är en av de större aktörerna. Risken är att förväntningarna på bolaget kommer öka och därmed även aktiekursen.

SCA är det inte så mycket att orda om heller. Senaste köp gjordes hösten 2011 sedan dess så blev SCA plötsligt allas favorit i och med omstrukturering mot mer konsumentprodukter och att man började arbeta mer mot den kinesiska marknaden. SCA är stabilt men jag har också en ganska tydlig syn på när det är värt att köpa aktier i SCA och när det är bättre att avstå. Den långsiktiga intjäningen har legat på ca 8 kr/aktie. Nu förväntas man nå upp till ca 9 kr/aktie. Om så kommer ske återstår att se. Q1 2012 rapporten så låg eget kapital på ca 84 kr/aktie.

SCA är också ett utmärkt exempel på att även bolag som ses som väldigt stabila kan det svänga en hel del om rent kursmässigt, även om ingenting egentligen hänt med vinstintjäningen (enbart förhoppningar/farhågor). Från ca 85 kr till ca 120 kr på knappt 6 månader och sedan ner igen till ca 110 kr nu.

Vad är din syn på Fortum, Axfood, Skanska och SCA?


6 kommentarer:

 1. Alla bolag är som du säger härliga bolag som det är värt att ha i ens portfölj. Har själv bara Skanska och nu senast Fortum. Jag har inte riktigt hittat inköpslägen i de två andra bolagen då de helt enkelt inte känns billiga men dom ligger på min spaningslista. Skulle vara intressant att veta till vilka priser du börjar tycka aktierna är köpvärda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SCA anser jag vara intressant när kursen närmar sig bolagets eget kapital/aktie. Axfood minns jag att jag senast ökade lite i för 215 kr, men jag föredrar naturligtvis när det kan köpas billigare än så.

   Radera
 2. Fortum & Axfood = Köp. Resonerar på precis samma sätt som du. Stabila produkter och bra utdelning.

  Skanska och SCA har jag inte tittat så mycket på under senaste tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja stabila bolag båda två. :)

   Radera
 3. Den enda av dessa aktier som jag egentligen har riktig koll på är Axfood. De känns stabila och jag tror att de kommer ge en fin rapport. Willys brukar alltid gå fint i oroliga tider när folk vill spara pengar. Satsningen i Stockholm, med att överta de drygt 40 VI-butikerna och konvertera dem till Hemköp, tror jag kan börja visa sig i resultatet. En sak till som jag tycker är oerhört positivt med Axfood är att de även är starka på partihandeln. De har kontrakt och levererar till nästan hela bensin- och servicehandeln. Till exempel är Reitan(SevenEleven och Pressbyrån), Statoil, OKQ8, Preem m.m. kunder man levererar till. Tycker detta ger en extradimension i bolaget.

  SvaraRadera
 4. Ska bli spännande att läsa rapporten imorgon. Jag skulle dock föredra om det finns något i den som sänker kursen kortsiktigt. :)

  SvaraRadera