måndag 31 oktober 2022

Balder Q3 2022

Klumpade ihop några fastighetsbolag tidigare, men gör en enskild notering om Balder. Dels är det ett bolag som jag sålt och köpt för att nu köpa igen. Dels är fokus hyresbostäder (57 % av värdet i beståndet) som ska vara lite senare på bollen att kunna kompensera sig för inflation och räntehöjningar, sägs det.

Förvaltningsresultatet brakade inte igenom trots det utan höjdes under Q3 med 3 %. För Q1-3 perioden ser det riktigt bra ut. +17 %. Ingen fara på taket där, än alltså.

Substansvärdet har heller inte drabbats av nedvärderingar. Ca 92,80 kr ligger ”substansen” på. Det är sällan man kunnat köpa Balder under substans, men i dagsläget betalar man nästan bara 40 % av det. Eller 7 gånger förvaltningsresultatet om man vill relatera till den multipeln.

Selin nämner att investeringstakten kommer vara låg framöver. Fokus ligger istället på att säkerställa de finansiella nyckeltalen och situationen. Vad man investerar under perioden 2023-2024 beräknas matchas av försäljningar. I kombination med ökat driftnetto så kommer man på så sätt successivt även kunna tåla ökade räntekostnader.

Tittar vi på en del finansiella nyckeltal så är belåningsgraden f.n. ca 48 %. Räntetäckningsgraden på 5,2. Snitträntan på 1,9 %. Tittar vi på förfallosstrukturen så är det en relativ stor summa 2023 som ska omfinansieras, men det är inte så jag känner oro i dessa tider där banker visat sig komma med starka siffror. Frågan är mer vad finansieringskostnaden landar på. 


Hur som helst. Jag är fortfarande köpare i Balder i dessa tider och ökar successivt med småduttande då och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar