söndag 30 oktober 2022

Mercedes Q3 2022

Efterfrågan förra kvartalet för Mercedes var hög. Q3 visade sig också bli ett riktigt bra kvartal för bolaget. Försäljningen ökade med 19 % och rörelsevinsten med 83 %!. Rörelsemarginalen landade in på 13,8 %. Det är fina marginaler för en premium biltillverkare och otroliga siffror för en biltillverkare. Bolaget ter sig mer och mer som der Stern i branschen, vinstmarginalmässigt. Om man nu kan hålla i det.


I antal personbilar så landade försäljningen på 530.400 (383.500) vilket ger en indikation på att en hel del flaskhalsar släppt. Dock pratar man fortfarande en del om en del halvledarbrist så helt smörjda kugghjul är det inte. Av resultatsiffrorna att döma bör det dock vara ett mindre bekymmer.

Vad säger man då om närmsta framtiden? 2022 kommer bli bra.

”Revenue continues to be expected at significantly above 2021 levels. Group EBIT is now seen significantly above the prior year.”

Premium-segment verkar inte vara så drabbat av nutidens makro. Bådar antagligen gott för BMW och deras rapport med. Man kan också argumentera för att dessa segment är väldigt sen-cykliska, men det återstår att se. Hur som helst ska bli intressant att se BMWs rapport. Kursen där har trendat uppåt och i och med ”dyrare” EUR så är även de aktierna ”dyrare” än på länge nu. Men de täljer troligen också guld.

En annan positiv makro indikation är att orderingången på antal lastbilar har vänt till positiv utveckling även för Volvo under detta kvartalet. Det har varit några kvartal nu med sjunkande orderingång. Kort och gott så blåstes konjunkuren ut med corona-kraschen efter att ha börjat sacka 2018. Därefter verkar århundradets kortaste superkonjunktur följt (i och med massiva och troligen ofta överdrivna stimulanser) för att nu likt ett gummisnöre rekylera en bit från överspänt läge.

Tillbaka till Mercedes. Värderingsmultipel just nu ca P/S 0,44. Bolaget gör ca 12 eur i vinst/aktie vilket på dagens ca 58 euro i kurs ger lågt PE-tal. Skrivit om det många gånger förut. Biltillverkare ska man vara lite försiktig med när de gör höga vinster. Det är när det ser som mörkast ut de är som mest intressanta. Liksom det fungerar med mycket annat på aktiemarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar