lördag 22 oktober 2022

Positiva Q3-rapporter från bank och fastighet

Då har en del bolag rapporterat däribland fastighetsbolag så som Castellum, Platzer, Fastpartner m.fl.

På andra sidan ”räntegungan” så har även flera banker rapporterat så som Handelsbanken och Nordea.

Gjort noteringar, men utan att kopiera siffror här i ett inlägg så kan konstateras att någon fastighets/bank-kris inte verkar inträffa detta halvåret. Istället så har fokus flyttats till 2023 då konjunkturen förväntas vika.

Har man varit med lite fler månader än vad som kan räknas på fingrar och tår så vet man att konjunkturer kommer och går.

Lite klassiska sedelärande historia har vi fått höra. Så som fastighetsmagnaten som belånat sina aktier i uppåtgående marknad och nu fått sälja av stora innehav på botten. Tänka sig att den historien återkommer gång efter gång efter gång.

Återgår vi till lite bolagsprat så ser det helt ok ut för fastighetsbolagen trots stigande ränta. Även bankerna trivs bra i detta klimatet och verkar av allt att se välkapitaliserade. Det är viktigt speciellt om obligationsmarknaden är ljum.

Sven-Olof Johansson bjöd dessutom i sitt VD-ord på en framtidsscenario som verkar minst lika trovärdig som något annat. Dels ser han fortsatt stigande räntor, men också en indexuppräkning på ca 10 % på hyresintäkter. En inbromsning av konjunkturen 2023 som innebär snabbt fallande inflation och därmed t.o.m. sänkta räntor igen.

Det är för mig ett väldigt positivt scenario för lägg därtill om det kommer stor-investeras i Europa för att bygga och se till att man är mindre beroende av både rysk energi som kinesisk produktion. Får man dessutom ett scenario där seger uppnås för Ukraina gentemot deras aggressiva granne och återuppbyggnad kan påbörjas. Eventuellt delvis finansierad av USA så pratar vi en ekonomisk injektion liknande den efterkrigsboom på 50-60-talet. Då fick vi i och för sig  tillgång till billig energi. Olja. Vilket fick ett bakslag på 70-talet, men kan man bara denna gång se till att lära av historien och bygga energiproducerande tillgångar som man internt producerar, ej behöver importera, så kan det här bli riktigt, riktigt bra.

Sedan kommer det alltid komma kriser. Utvecklingen är aldrig sprikrak. Den tar och ska ta lite omvägar, men att inte våga investera i dessa tider när det finns så mycket möjligt positivt framöver. Ja enligt hur jag agerar och ser på det så missar man verkligen en chans till god avkastning framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar