lördag 22 oktober 2022

OEM Q3 2022

Gör lite noteringar kring OEM eftersom det varit ett av bolagen som det sakta köpts i över en period.

Tittar bakåt i noteringar och går finna hur sjukt högt värderingen var för drygt ett år sedan. Var väl PE ca 35 då, Idag handlas bolaget på ca PE 14. Vad har hänt?

Ja för bolagets egna del så har man fortsatt leverera på de förväntningar som finns på bolaget. Q3-rapporten visar att orderingången ökade med 12 %, nettoomsättningen med 29 %, rörelseresultatet med 15 %. Ingen lågkonjunktur i sikte där inte.

Dock nämns det att den relativt lägre orderingången beror på att kunderna är lite försiktigare nu.

OEM är för övrigt exponerad mot Sverige och Europa. Man nämner:

”Kvartalet har präglats av fortsatt god efterfrågan, höga prisnivåer och positiva valutaeffekter vilket har gett goda tillväxttal i så gott som alla verksamheter."

I Sverige var den organiska tillväxten 15 % så trots alla rubriker och att konsumenterna ser dystrare än på länge på framtiden så snurrar hjulen. Man kan ana att det som gör den svenske konsumenten så dyster är att man inte längre kan låna till konsumtion. Ska man låna så behöver man göra det lite mer övertänkt nu. Precis som det alltid borde vara.

Hur som helst. OEM märker av stämningarna och förbereder sig på sämre tider.

Balansräkningen är stark. Soliditet på 54 %.

Staplarna ser ut som sig bör i ett kvalitetsbolag. Detta utan att ha dragit på sig massa ”hävstång”.

 
Omsättning/aktie

 
Vinst/aktie 
 
 Staplar från Börsdata.

I ett sådant här bolag, liksom i en rad andra, så är det enda man behöver klura på att man inte köper när det är för dyrt. Annars är det bara att köpa och hålla.

För de utdelningsfrälsta (eftersom utdelningsinvestering blivit populärt åter igen efter att varit i kylan ett tag) så är min amatörmässiga gissning att utdelningen kommer landa på 2,75 kr/aktie d.v.s OEM ger i nuläget en förmodad direktavkastning på ca 5 %.

OEM finns även i den modellportfölj över serieförvärvare som gått att följa via mina e-brev. Det var ett tag sedan jag gjorde något av mina utskick men ska försöka hinna med det snart igen. Den som följt där har även kunnat se att när det var dags för köp tidigare så gick det inte köpa de dyra serieförvärvarna längre utan man var ”tvingad” att utvidga cirkeln och köpa andra bolag. Nu börjar dock en del serieförvärvare se intressanta ut igen. Inte minst OEM.

Tankar om OEM? 

Edit: För den som är ny på aktier. Man måste ha koll på vad balansräkningen består utav. Många serieförvärvares balansräkningar är fyllda av immateriella tillgångar/goodwill (förvärvssiffror). OEMs balansräkning är relativt sett fylld av lager. Det är olika saker, men naturligtvis, beroende på lageromsättning, kan även lager behöva skrivas ned i dåliga tider.

2 kommentarer:

  1. Spännande bolag.

    Ditt inlägg fick mig att titta närmare på det. Ser fint ut. Mina tanker är mer att lageruppbyggnaden ser ut att öka. Det jag däremot är lite kluven är om bolag själv köper in sina leverantörers produkter?
    Vad jag kan läsa mig till så känns det mer som typ ett amazon alltså att man endast förmedlar andras produkter via sina säljkanaler?
    Eller är det snarare att man köper in produkter som man sedan säljer vidare?
    Du som följt bolag under längre tid kanske kan svara på detta gällande uppbyggnaden av bolaget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lager. Dotterbolag i koncernen håller lager. Se t.ex. OEM Automatics lager i Tranås.

      Radera