torsdag 13 oktober 2022

Ser fram emot rapportperioden

Ser fram emot rapportperioden som börjar snart. Fallande aktiekurser under H1 har enligt konsensus berott på att det ska komma sämre tider under H2.  Det ska som sagt bli intressant att se utfallet nu när H2 pågått ett tag och Q3 rapporterna ska redovisas.

Börsen är framåtblickande, men man ska också komma ihåg att det sällan blir så bra som man prisar in i goda tider. Ej heller så mörkt som man prisar in i dåliga. Priser svänger mycket mer än affärsverksamheter. Sedan kan man aldrig gissa toppar och bottnar. Hur ofta man än kan läsa om det att man gör bäst affärer i dåliga tider och vice versa så klarar väldigt få av att just köpa i dåliga tider och avvakta köp i bra.

Typiskt för dåliga tider är förväntan om än sämre tider och därav följande lägre kurser. Det är som ett mantra. Man förväntar sig alltid lägre kurser i den nära framtiden i en sjunkande marknad. Än en gång. Det går inte pricka botten. Det går säga i efterhand var botten var men inte under själva rörelsen.

Jag själv har heller ingen aning. Dock är jag tämligen övertygad om att varje krona investerad nu har goda chanser att vara mer värda på några års sikt. Jag lägger med större lust och iver in pengar i aktier nu. I välkända bolag. Än vad jag gjorde för något år sedan då jag dessutom fick leta efter intressanta investeringscase och därmed, medvetet eller omedvetet, gick ut på riskskalan.

2022 är ett köpeår. Se det som att det är tid att så. Sedan kan man inte veta på kort sikt hur vädret blir, men att jordmånen är lämplig nu. Det står klart. Jordmånen kanske fortsätter vara lämplig in på 2023. Ingen aning, men då är det bara att som nettosparare fortsätta så i myllan.

Över till lite makro.

Inflationen ligger tydligen på 9,7 % och i USA 8,2 %. Det mesta tyder på ytterligare räntehöjningar både här och i USA. Amerikansk dollar stärks på den förväntan och i Sverige där vi har tämligen skuldsatta hushåll är kanske Mr Market mer osäker på hur svensk ekonomi kan hantera det.  

Själv ser jag gärna att vi återgår till en mer normal ränta i Sverige för att få bort felaktiga incitament i systemet. Normal enligt mig är när räntan ligger i nivå med vad man har som mål för inflationen. Tidigare har vi pumpat ut pengar och stimulanser, men istället för att bygga nödvändig infrastruktur och få folk i arbete så har de pengarna istället gått till att skapa en tillgångsinflation. Svensk medelklass har känt sig rikare, men egentligen har ekonomin inte blivit starkare. Köpkraften har bara urholkats år efter år efter år.  Tämligen osunt i en ekonomi.

Billiga pengar skapar helt enkelt felaktiga incitament.

Den egna tolkningen är också att det som driver inflationen här är just energipriserna och det urholkade värdet på kronan då allt blir dyrare och dyrare att importera. Vi lever trots allt i en väldigt importberoende-ekonomi.  Lycka till att odla eller transportera mat till våra städer utan diesel…

Det är frågor som på sikt kan lösas med hjälp av nödvändiga politiska beslut. Gällande det så får vi se om det blir någon regeringsbildning den närmaste veckan eller ej.

Åter till börsen. Det har väl varit en tämligen sidåtgående rörelse ända sedan februari-raset om man bortser från tre ”gupp” mars, maj och augusti. Sedan har olika sektorer gått lite olika i relation till det.Så vi har haft aptitligare priser under ca 9 månader nu. Jag väntar fortfarande på ”signalen” där 7 av 10 på bevakningslistan är ”gröna” vilket indikerar att ytterligare en påse extra pengar ska sättas i arbete. Kanske kommer den. Kanske inte. Vi får se. 18 månaders nedåtgående börstrend är inte ovanligt så det finns fortfarande hopp om att fler dysterheter ska prisas in innan Mr Market börjar se ljusare på saker och ting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar