fredag 7 oktober 2022

Rysslands invasion av Ukraina XIII

Det har runnit en del vatten under broarna, men någon uppdatering i detta ämne har ej skett på ett tag. Mig veterligen så bryr sig inte börsen, eller knappt någon annan heller, längre om dravlet från Kreml. Kleptokratin Ryssland verkar helt enkelt vara en faljerad stat. Tyvärr får man väl säga för alla de invånare som bor där. Numera är de färre efter tydligen stora förluster, mobilisering och alla som flytt från mobiliseringen.


Kan bara tänka mig den nationella ekonomiska skada som kommer ske över tid när folk i bästa arbetsför ålder flyr landet för att undvika att kastas in som kanonmat i ett meningslöst krig. För att inte prata om alla de som förgås för alltid vid fronterna. Eller för Ukrainas del. Alla de som förgås p.g.a. terrorbombning. Verkar som Ryssland inte har mycket till förmåga att träffa rörliga militära förband utan det är fasta civila mål som gäller.


 

Hur länge kriget pågår får vi väl se, men förhoppningsvis så återställs Ukrainas gränser snart nog och någon får ta tag i maktfrågan i Moskva. Tydligt är det att nuvarande ledning saknar all trovärdighet så något behöver de väl göra. Tyvärr är min gissning att så längde den maktelit som sitter nu i Moskva sitter kvar så kommer man bara kasta mer och mer kött i kvarnen oavsett hur kriget utvecklar sig. Men vi får se. I börs och krig kan oväntade saker hända. Det är så vanligt så egentligen bör man förvänta sig att oväntade saker händer. Det vore ovanligt annars…

Det lär ta minst en generation innan denna svarta blodiga gloria som sänkts över Ryssland tvättats bort. Antagligen kommer man förvandlas till en råvaruproducerande satellit-stat till Kina under processen. Eftersom man så aktivt valt att vända Europa ryggen med sitt invasionskrig och vapenskrammel. Västerländska investeringar lär troligen dröja.

Som läget ser ut nu så har Ukraina befriat fler och fler områden och verkar ha momentum i sin motoffensiv. Förhoppningsvis kan det momentumet bibehållas i sådan takt att kriget snart tar slut. 


Minns jag rätt så var det väl de två första veckorna i September som motoffensiven tog fart och man befriade stora områden kring och öster om Kharkiv. Så pass så man nu är inne vid gränsområden i Luhansk-regionen och Kharkiv-regionen, mig veterligen, är helt befriat. Annars har frontlinjen gått genom norra Donetks-regionen och norra Zaporizjzja utan större förändringar. I Kherson-regionen har ukrainska landvinningar tydligen gjorts de senaste dagarna. Där, norr om Dnepr som det verkar, sitter en hel drös ryska trupper delvis avspärrade från försörjning.

Sedan senaste uppdateringen har det också, inför motoffensiven, varit en del spektakulära anfall mot ryska mål på bl.a. Krim-halvön. Tydligen har Svarta havs flottan dragit sig där ifrån och har istället ny hemmabas tillbaka i Ryssland. Ja, man vet aldrig riktigt men det ser i alla fall ut som om Ryssland sakta men säkert förlorar. Ett av deras förmodade ”ess” vore väl att vänta ut vintern och hoppas på att Europas stöd ska minska under den kalla årstiden. Finns ju vissa extrem partier i Väst som gärna går de ärendena, men håller tummarna för att alla håller sig resoluta.

När det gäller att vara resolut så gäller det också att hålla sin investeringsstrategi. Investeringar kan tyckas triviala i en tid då det rinner blod på fälten inte långt från Sverige, men om något så behövs också det vardagliga säkras och gå ihop. Nu och i framtiden. Jag ser dessutom inte annat än att det kommer krävas massvis av investeringar. I både europeisk, ny, infrastruktur för att möta Europas nya utmaningar liksom i återuppbyggnad av Ukraina.

Trots alla utmaningar i vår omvärld ser jag ljust på framtiden (Ja jag vet det är ovanligt för en som inte längre är ung för det är kutym att så fort man blir lite äldre ska man tycka ”det var bättre förr”).

Att Ryssland kört sitt land i botten må vara en sak och det får man som ryss faktiskt börja ta ansvar för också. Ingen nation har fått frihet och välstånd bara så där. Tidigare generationer har kämpat för detta..Förhoppningsvis lär det över tid lyftas fler och fler röster i Ryssland.

Just nu ser jag inget annat än att Ukraina kommer vinna.

Europa kommer efter att man kommit igen en period av ”trimning” bygga upp mer och bättre.

Blåögdheten har minskat. Nog blev till slut nog.

Edit: Verkar dessutom att den senaste händelseutvecklingen är att bron mellan Ryssland och ockuperade Krim-halvön fått sig en smäll. Vilket troligen då kommer försvåra försörjning av ockupationstrupperna där och i resten av södra Ukraina.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar