tisdag 1 november 2022

Gränges Q3 2022

Gränges påtalar att man möter stora utmaningar i och med kostnadsinflation men har lyckats navigera väl och kompenserat med produktivitets- och prisökningar. Fordonsindustrin har rullat på bra medan andra branscher sett en nedgång. Efterfrågeminskning i Europa möttes av efterfrågeökning i Asien då flaskhalsar släpptes där.

Det hela ledde till försäljnings- och resultatökning. Starkt trots de tuffa omvärldsfaktorerna. Rullande 12-månaders vinst ligger f.n. på 6,49 kr/aktie.

Trenderna för Gränges ter sig positiva både inom fordon och HCAV. Aluminium är behövligt eller som bolaget skriver:

”På kort sikt drivs försäljningen till fordonsindustrin främst av antalet till[1]verkade fordon. På medel och lång sikt förväntas en ökande andel elfordon bidra till att ytterligare öka efterfrågan på Gränges produkter. Försäljningen till HVAC-industrin drivs på kort sikt av konsumentförtroende och den allmänna aktiviteten inom bygg- och anläggningsmarknaden. På medel och lång sikt förväntas energieffektivitetskrav på HVAC-produkter bidra till ytterligare ökad efterfrågan på Gränges produkter.”

Sedan är det oerhört energikrävande vilket naturligtvis ger utmaningar i dagens värld.

Man skriver:

”Om inte situationen förbättras riskerar de historiskt höga energipriserna i Europa att driva upp våra kostnader med så mycket som en halv miljard kronor på helårsbasis. Vi avser att kompensera denna typ av kostnadsökningar med produktivitets- och prishöj[1]ningar, vilket vi har gjort löpande även tidigare under 2022. Tidsfördröjningen innan nya prisökningar slår igenom kommer dock att påverka marginalutvecklingen negativt under det fjärde kvartalet relativt det tredje.”

En halvmiljard är mycket pengar. Drygt halva rörelseresultatet. Större delen av den redovisade vinsten på årsbasis. Under Q4:an förväntas marginalpress p.g.a. det tar lite tid att priskompensera. Vi får se hur illa det blir.

Värdering idag på kurs ca 75 kr är långsiktigt aptitlig. P/S 0,33 och ca PE 12. (Vinsten kommer dock troligtvis trenda nedåt för året) Gränges har en hel del beroende av byggbranschen och den sektorn anses i nuläget inte ha en ljus nära framtid. Som motvikt till det står ovanstående megatrender. Är man intresserad av cykliska bolag ska det helst adderas i dåliga tider, skalas av i goda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar