söndag 6 november 2022

Berkshire Hathaway Q3 2022

Berkshires Q3-rapport var inget spännande att läsa. Det är egentligen ungefär så man vill ha det. Försäkringar fortsatte vara lite pressat. Skrev om det vid förra rapporten. Inflation gör att ersättningar som ska betalas ut blir mer och man kan kompensera för det först när de ska nytecknas.

Det man ville läsa mer om var Occidental, men även det var händelselöst då vi fick veta att först nästa rapport kommer Berkshires andel redovisas på resultaträkningen. På samma sätt som Kraft-Heinz. Ägandet överstiger ju nu 20 %.

Kassan intakt. Återköpen var på ljumma 1 miljard usd. Inga spekakulära affärer. Gick ut nyheter tidigare om att man minskat lite BYD. Den kinesiska elbiltillverkaren. Ungefär 1,5 % av aktieportföljen består av BYD så i likhet med mycket annat i den så är det en väldigt liten position. Även om den från inköpstidpunkten vuxit mycket i värde.

Så ser portföljfördelningen överlag ut i portföljen. Allra helst sätter man pengar i arbete i de helägda rörelserna. Går inte det och priserna är bra köper man aktier. Man sitter på många små positioner beroende på vad man kunnat hitta. Ett fåtal utgör stora innehav. I regel p.g.a. att de gått bra över tid. Därav är Apple det största aktieportföljsinnehavet och utgör ca 39 % av aktieportföljen.

Totalt portföljvärde ca 330 miljarder usd. Börsvärdet på Berkshire är f.n. ca 630 miljarder usd.

Det mest intressanta i närtid är om Occidental kommer köpas upp helt och hållet. Så gjorde man med BNSF efter tagit strax över 20 %. Det näst mest intressanta är om Microsofts bud kommer gå igenom på Blizzard. Berkshires Blizzard innehav är värderat till ca 5 miljarder usd. Om budet godkänns så kan man tjäna någon miljard. Växelpengar, men ändock intressant.

Ibland då jag har lite spekulativa dagar så har tanken föresvävat mig att försöka plocka in Blizzard nu på ca 70 usd och se om affären på 95 usd går igenom nu senast i sommar. Samtidigt är det en sådan affär att om den görs så görs den bara med en till portföljen  relativt mindre summa så utgången av den påverkar inte portföljen nämnvärt. Så på lång sikt kan det helt enkelt bara vara enklare att ackumulera i bra bolag och låta tiden ha sin gång istället för att ”nöjeshandla”.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar