lördag 27 november 2021

Ser jag mönster där mönster inte finns? Lite om Embracer och Evolution

För drygt två år sedan, 2019, var det ett litet fall i Embracers kurs. Minns inte exakt men det rörde sig väl totalt om ca 20 % från tidigare ATH.  Tekniskt sett så hade kursen börjat visa lite ”svaghet” redan innan, som det heter. Det hade sakta vikit ned sig från ATH redan innan det kom ut en rapport från en brittisk analysfirma om att det kunde vara oegentligheter i Embracer. De gjorde ett s.k. short case av det hela. Det satte ju saker i gungning.

Ingen redovisningsexpert men som jag skrev då så tyckte jag inte att det höll. Inte med hur jag tolkat det hela i alla fall. Jag måste ju först och främst gå på min egen tolkning av saker och ting. Både på köp och sälj beslut. Annars så är man bortkollrad i långa loppet. Sedan ska man alltid vara ödmjuk inför att man kanske inte är vassaste kniven i lådan.

Hur som helst. De som inte var med då så ser knappt turbulensen som var då på dagens kursgraf.

Tekniskt sett så har vi en liknande situation i Evolution. Nu väger Evolution långt mycket tyngre i min portfölj än Embracer så jag får påminna om att jag är biased här, men Evolution har också haft en period nu av ”svaghet”. För en del momentinvesterare så gav en enklare teknisk analys troligen även en sälj-signal för inte så länge sedan då MA200 kom ikapp kursen, eller vice versa. Nu då, i dylikt läge, så kom diverse ”nyheter”. Jag säger inte att det är så, men det är troligen lönsamt att diskutera om och korta case som börjat visa på teknisk svaghet i kombination med att det har gått fort uppåt i värdering innan.

Som sagt. Jag är biased och risken är att jag ser mönster där mönster inte finns. Lärdomen från Embracer-situationen som hände ganska i närtid är dock att gå på din egen analys först. I Embracers fall så har kursen tredubblats sedan ovan hände. Detta på ynka 2 år. Därav kanske jag är något blind just nu för påståendena kring Evolution. Framtiden får utvisa detta.

 


 

 Tillbaka till Embracer.

Ser att Q3 kom in på 3200 milj i omsättning. Vilket var en ökning med 38 %. Embracer börjar bli komplext att följa. Nu bestående av 8 koncerner med 17 förläggare och 80 studios.  Enligt VD planeras 25 tripple-A lanseringar till 2026. Listbyte planeras till senast sommaren 2023.

Man har 7,1 miljarder i nettokassa och fortsatt förvärvssugen. Det jag inte gillar i rapporten är att marginalen försämrades kvartal till kvartal. De två tidigare kvartalen låg marginalen på 37 %. I Q3 var marginalen på 30 %, men ledningen menar på att lönsamheten kommer gå upp. Försäljningsökning med marginalhöjningar är ju mumma som vi alla vet. Gäller bara att det slår in.

Svåranalyserat som det är med sin ryckighet så har jag inget som säger att jag inte ska ha fortsatt förtroende för Embracer och affärsmodellen. Jag är dock ingen köpare längre. En gång i tiden handlades Embracer på lägre P/S multiplar än andra större spelbolag trots liknande marginaler och större tillväxt. Så är inte fallet längre. Man får ha i beredskap dock att popularitet och multiplar kan snabbt svänga i denna branschen.  

 

Edit: Inkluderar länk till den anonyma rapporten om EVO här

Det är väldigt hårda ordalag som påminner om retoriken man är van vid diverse politiska utspel. D.v.s man slänger ur sig påståenden nyttjandes värdeladdade ord som gör att "motståndaren" hamnar på defensiven. Än svårare gör det ju att rapportskrivaren är anonym och de s.k. "bevisen" är från anonyma,m.m.Ser det hela som "brus" tills det sätter avstamp i siffror. Min tes är att detta rabalder kan orsaka minskad/försenad tillväxt för Evolution framåt. Dock på de multiplar som Evolution handlas på nu prisades det in väldigt, väldigt fort. Kursreaktionen var ju omedelbar, men det finns stor möjlighet till att det ska fortsätta gå nedåt. Ledningen i Evolution är skickliga operativt men de kanske inte är de som stuckit ut i att vara de som gillar stå i rampljuset. Får se hur de bemöter detta. Det lär ta kraft och fokus från annat i alla fall.

 

6 kommentarer:

 1. Tack för dina inlägg! Var hittar jag dokumentet som ligger till grund för anklagelserna mot Evolution? Hade gärna läst det dokumentet.

  Vänlig häslning,
  N. Schneider

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tyvärr inte tillgång till det dokumentet. Ej heller de källor som dokumentet ev. hänvisar till eller källornas källor. Har bara det som gemena man har. Exempelvis medias referat om det eller någon som sitter och poddar om det som här https://www.youtube.com/watch?v=V7R58idoj3w&t=318s

   Radera
 2. Har inte hunnit läsa den själv men håll till godo!

  https://coastalnetwork.com/wp-content/uploads/2021/08/Evolutions_Online_Casino_Presence_in_Illegal_Markets.pdf

  Vänlig hälsning,
  N. Schneider

  SvaraRadera
 3. Det är väldigt märkligt att det går att komma med den här typen av anklagelser som anonym. Att de är anonyma stärker ju inte direkt anklagelserna i mitt tycke.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Tydligen lämnades "rapporten" in av en PR-byrå till regulatoriska myndigheter i New Jersey, men vem som anlitade dem att lämna in den fick man inte veta. Antingen ett analyshus som vill tjäna pengar på kursrörelser alternativt någon konkurrent som finns på amerikanska marknaden kan man kanske gissa. Hur som helst. Blir intressant. Alla case lär man sig något ifrån och något sånt här "udda" har jag nog inte varit med om förut.

   Radera