lördag 20 november 2021

SBB, Castellum, Sampo, Alibaba, japanska stimulanser och helg!

SBB finns i portföljen och utgör en del av den ”korg” av fastigheter jag köpte på mig under 2020. Sedan dess har SBB haft en helt fantastisk utveckling. Det är inte helt lätt att hänga med i alla svängar, men växer så det knakar gör det.

Nu senast gjorde man en riktad emission på 70 kr/aktie där bl.a. Wallenstam investerar. SBB självt har en hel del andelar i diverse bolag också vilket börjar göra att det snart blir som ett litet mini- investment-fastighetsbolag av det hela.

Castellum redogjorde nyligen att de hade 96,5 % av Kungsleden och därmed tvångslöses resten. Värderingen har tickat uppåt här med och i mina papper så värderas nu det ihopslagna Castellum-Kungsleden till ca 20 gånger förvaltningsresultatet. Vilket inte är ”billig” men relativt de andra fastighetsbolagen bland de lägre värderade fastighetsbolagen på börsen då de andra står ännu något högre.

Något som däremot inte stiger i värde är Alibaba. Ytterligare en svagare rapport skickade ned kursen än mer. Siffermässigt så är den framtida vinsttillväxten frågetecknet, men allt ihop hänger egentligen på den politiska situationen. Nu på morgon smällde kinesiska regulatorer till med än mer böteslappar för saker som sägs ha hänt så långt tillbaka som 2012. Inga stora summor, men det är signalvärdet i det hela som är poängen. Tror inte på någon ljusning här förrän vi kommer till det kinesiska nyåret. Får se om sentimentet börjar ändras efter det.

När det gäller den ”finansiella” korgen så har Sampo och banker återhämtat sig. Nu säger vän av ordning att Sampo inte är en bank, rätt, men den hämnade där ändå. De inhandlades på P/B-nivåer som bara syns i kristider, men nu har värderingarna normaliserats. Får se hur det eventuellt skalas här, men känner ingen brådska än. Troligen behålls t.ex. Sampo också.

Värderingsexempel:

Sampo P/B 1,9

ING P/B 0,9

Nordea P/B 1,2

SEB P/B 1,5

Swedbank P/B 1,3

Handelsbanken P/B 1,1

Kreditförlusterna är i princip obefintliga har rapporterna visat. Handelsbanken lägger ned verksamhet i Danmark och Finland och fokuserar på de andra marknaderna. Industrivärden-aktier har delats ut. Liksom Chaebol i Sydkorea eller Zaibatsuerna i Japan så fungerar delvis våra stora investmentbolag som ”power houses” med var sin husbank. Du får exponering mot SEB via Investor och Handelsbanken via Lundberg/Industrivärden. Nordea via Sampo. Dock säljer Sampo fortlöpande av sina Nordea-aktier och ligger i nuläget på ca 6 % ägande. 2019 hade man ca 20 %.

Annat på gång är pengar på väg ut i USA och Japan slår nya rekord på stimulanspengar. Motsvarande 490 miljarder usd  d.v.s. nästan 10 %! Av BNP ska det stimuleras med. Nu kanske många är vana vid att 20-30 % hit eller dit på börsen är vardag och tycker 10 % är ingenting, men det är inte samma sak. 10 % av BNP i stimulanser är som om någon säger att börsen ska upp 4-5 års årsavkastningar på kort tid.

Vänta! Men det är ju det som hänt nyligen då stimulanser pumpats ut. Så du menar att uppgången som skett inte är p.g.a. stock-picking förmåga…?

I Maj 2020 skrev jag i inlägget Stimulanser, stimulanser och stimulanser t.ex.

”Det ska bli väldigt intressant att se hur alla massiva stimulanser kommer spela ut över tid. Jag tycker mig också skönja en viss relativ skillnad mellan t.ex. USA och Europa.”

”Min gissning är att amerikansk börs och ekonomi kommer att kunna rekylera uppåt bra mycket snabbare än europeisk. Inte minst för att stimulanserna är mycket större och mycket snabbare implementerade där än här.”

Min tes är fortsatt att den stora trenden är fortsatt s.k. tillgångsinflation och konjunkturen kommer fortsätta uppåt. Sedan är det alltid saker som händer. Ta te.x. Svarta måndagen i Kina 2015, Greklandskrisen eller något annat som får det hela att skaka till en period. På extremt kort tid kan 10-15 % tappas. Det är dock det normala förfarandet. Som att löven faller på hösten eller att det stundtals blir blixthalka. Det är återkommande och inget som sticker ut. Du kanske inte kan avgöra exakt tid och plats men att det händer hyfsat regelbundet. Detta vet du.

På samma sätt är det med val av bolag och aktier. Även om du har en process som du tycker fungerar så kommer en del case bli dåliga och en del case bli oförtjänt bra. Det fina i kråksången är att börsen inte är ett noll-summe-spel och du har oddsen med dig i en sund process, inte mot dig.

Önskar eder en trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. Jag förstår inte alls hur du kan jämföra Sampo av idag med dessa? För det första ska de avveckla hela Nordea innehavet och det är de på god väg att göra ganska snabbt. Det som då kommer hända är att lönsamheten i försäkringsdelen (If, Top Danmark osv) kommer i dagern. Och den är ju långt över det dubbla mot de du jämförde med och dessutom avsevärt mer stabil. Sampo är försäkring nu, inte bottensänket bank.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag jämför dem inte. Sampo är försäkring, men jag köpte in Sampo och lite bank samtidigt.

      Radera