måndag 15 november 2021

Micron Technology

Micron Technology är antagligen inte obekant för de med lite intresse för halvledarbranschen. De tillsammans med några andra aktörer har i princip ett oligopol på DRAM och NAND produktionen i världen. De flesta har säkert observerat Nvidia och AMD som gör alla grymma kort eller det bolag ASML som tillverkar maskiner för halvledar-produktion – Micron är aktören mellan ASML och t.ex. Nvidia/AMD. Underleverantör till de som gör t.ex. grafikkort och mycket annat.

DRAM är ett dynamiskt, flyktigt, minne. Det själva arbetsminne som krävs för många kort. Ca 75 ’% av försäljningen är DRAM. NAND är ett flashminne, ett programmerbart minne . Ca 25 % av försäljningen är NAND.

På DRAM-marknaden är det i princip Micron, Samsung och SK Hynix som har marknaden d.v.s. oligopol. Liknande situation på NAND-marknaden men med något fler aktörer.

Micron har sedan länge uppmärksammats av superinvesterare som Mohnish Pabrai.Jag är själv alltså sist på bollen

Micron kan betecknas cykliskt. I likhet med annat cykliskt så kom botten under Q2 2020. Då hade hela 2019 redan gått i nedåtgående riktning. Mycket fasta kostnader gör att Micron tappar fort marginaler vid vikande försäljning. Dock gick man inte minus på rörelseresultatnivå denna lågkonjunktursvackan. Man verkar blivit bättre på att parera svängningar nu alternativt har marknaden ändrats. Som lägst landade man på 11 % rörelsemarginal. Mumma för många andra branscher, men jämfört med de 50 % marginaler man fick då allt peakade är det naturligtvis lågt.

2018 var dock marknaden annorlunda så tror ej de marginalerna kommer åter.

Mohnish fick intresse för Micron redan i slutet av 2018 och började då köp på nivåer om ca 35 usd/aktie. Då hade kursen redan nästan halverats från tidigare topp. Aktiekursen vek dock söderut innan försäljning och vinsterna gjorde det i rapporterna. Anledningen av allt att döma är att DRAM är vår tids ”commodity”. När efterfrågan och priset viker på DRAM så indikerar det att snart viker det andra ned sig med. Mohnish har sedan ökat under 2019 och 2020 och idag består portföljen av över 50 % Micron Technology. 2021 har han börjat sälja av även om sista rapporten indikerar att han köpt tillbaka en del igen.

Hur som helst. Han får göra som han vill. Micron Technology har i alla fall rapporterat ökad försäljning de senaste fyra kvartalen vilket lett till kraftigt ökad vinst. Sista kvartalsrapporten visade en rörelsemarginal på 37 %. Och om försäljningen stabiliseras här gissar jag på en vinst om ca 6,4 usd/aktie TTM nästa kvartal.

På nuvarande pris så handlas i så fall aktien på ca PE 12 min prognostiserade nästa rullande 12 månaders kvartals vinst. I skrivande stund handlas aktien på TTM PE 15. Detta för en verksamhet som ökat försäljningen YoY med ca 30 % i snitt de senaste fyra kvartalen och rörelseresultatet mångdubbelt mer. Nu tror vare sig jag eller Mr Market att denna tillväxt kommer fortsätta i allt för många kvartal till, men jag tycker inte prislappen kräver det heller.Det räcker egentligen att försäljningen stannar upp och inte viker ned. Så vitt jag kan bedöma så kan det visserligen ha pågått en viss lageruppbyggnad på kort sikt, men jag har svårt att se att konjunkturen som sådan är på väg att vika.

Risker finns där för det har sina likheter med t.ex. gruvindustrin. Nya ”gruvor” öppnas inte så lätt och man tjänar gott om pengar när efterfrågan är där, men det kan snabbt vända när efterfrågan viker då man inte har prissättningsmakt på samma sätt. Det här är ett slags cykliskt case, men inte på botten utan på att konjunkturen inte ska vika än. Har numera en bevakningspost i Micron. Får skriva mer vid ett senare tillfälle.

Någon input till Micron Technology?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar