söndag 7 november 2021

Bidens New Deal, svensk arbetslöshet och allmänna reflektioner

Det är som alltid spännande tider. Inte minst på makro-sidan. Kongressen godkände Bidens infrastruktursatningar nyligen. En summa på otroliga 1,2 biljoner usd fördelat på fem år. Det ska användas till investeringar i infrastrukturen och sätter man det i relation till ekonomin i stort så motsvarar det investeringar på ca 1 % av BNP årligen de närmsta fem åren. I teroin bör detta naturligtvis boosta den amerikanska ekonomin ytterligare.

Till sin struktur är den delvis lik den ”New Deal” som Roosevelt drev igenom efter depressionen som följde 1929-års börskrasch. Till storlek och inflationsjusterat är dock denna ”dealen” mycket större. En annan skillnad också är att då var arbetslösheten skyhög och reformprogrammet hjälpte till att få folk i arbete. I nuläget är dock amerikanarna i mångt och mycket redan i arbete så hur det här kommer mynna ut kan man undra.

Nu har dock ”pandemic unemployment benefits” börjat fasas ut. De stater som började dra ned tidigare än andra har rapporterat att fler jobbsök gjordes än i de som som behållit längre. Vi får se om både morot som piska får igång arbetsmarknaden igen för det kan nog i så fall bli ytterligare drag i USA framöver.

Sätter man satsningen i relation till svensk ekonomi så säg att vår regering plötsligt skulle få för sig att satsa 50 miljarder årligen i infrastrukturprojekt. Det hade varit något det, men istället är man väl här mer intresserad av att forsla runt bidrag i systemet. Vi har en av världens mest generösa välfärdssystem. Inte finansierat av oljekällor, guldgruvor eller något annat vi "råkar" ha i marken utan finansierad av skatter från arbetande människor. Det är kanske något, men som jag varit inne på förut. Det blir lite väl knepigt ibland.

Utom min fattningsförmåga är också hur vi kan ha EUs fjärde högsta arbetslöshet, men när man vill få tag på folk till jobb så finns det inga. Samtidigt är utbildning gratis i Sverige. Även högre sådan så den som vill utbilda sig till något har ju alla möjligheter här jämfört med hur förutsättningarna är i andra länder. Länder där utbildning  kostar och familjen kanske måste ha sparat i många, många år för att förverkliga avkommans utbildningsambitioner.

Ja nu blev det lite blandade reflektioner i detta inlägg. Det är hur som helst spännande tider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar