fredag 26 november 2021

Vad tror du om den närmsta framtiden?

Antagligen värt att göra en notering idag med. Berg- och dalbana på börsen idag. Bolag som t.ex. Moderna är upp 20 % på en dag. Många andra bolag är ned 4-5 %. För att knyta an på förra inlägget så var Evolution ned 6 % idag.  Jag följde planen från igår och flyttade in pengar idag för att öka.

Har sedan bara hunnit ta en snabbtitt på annat, men kan konstatera att egentligen har inte mycket hänt. Alphabet är på samma nivå som för ett litet tag sedan, samma med många andra. Berskshire går också sidledes i usd men dollarförstärkningen har ju gjort sitt där vilket ger positiv avkastning. En vacker dag kan dock detta vända men än så länge verkar amerikanarna pusha sin ekonomi mer än vad vi gör i Sverige. Sverige har mer och mer blivit en politisk cirkus. Orkar knappt kommentera det…

Risken är stor att det inte blir någon djupare värderings-svacka, men om det blir det är det alltid bra att ha koll på vad man allra helst vill öka i. Sedan tidigare har jag ett gott öga till AQ Group, men där har inte hänt mycket. Det är trots allt Evolution som sticker ut i och med att aktien handlas till multiplar som var länge sedan vi såg. Trots att bolaget uppvisar fortsatt stark tillväxt och högre marginaler än någonsin. Man får dock vara ödmjuk inför att man ibland kanske tar för lätt på saker eller misstolkat något.

Som det ser ut så har det köpts ordentligt i Evolution. Innan ”raset” ska tydligen ca 82.000 småsparare ägt Evolution via Avanza. Idag ser jag en siffra på över 85.000. Så tydligen köper småsparare. Finns det köpare så finns det även säljare. Vet inte vem som säljer, men går antalet småsparare upp så är det väl antagligen fonder som säljer. Evolution lär finnas i många fondportföljer och känner man som förvlatare att det kan börja skaka så ter det sig logiskt att kanske casha in lite på sin avkastning.

Om osäkerheten kring bolaget kommer bestå så kan det även dröja innan fonder köper in sig igen. Det skulle betyda att kursen kan gå kräftgång. Som bekant är det ju flöden som styr kursen i det kortsiktiga perspektivet. Den kraftiga multipel-tillväxten på många större bolag beror ju på att pengar har flödat och då trycks det in pengar där det går att köpa. Bara nämner det för visst kan kursen vid en eventuell vändning gå upp som en badboll som legat tryckt under vatten, men det behöver absolut inte göra det.

I ett inlägg från Mars 202 skrev jag.

”Makro-börsmässigt föll vi väl i skrivande stund ca 35 % från toppen. Det säger väl inte så mycket, men på min bevakningslista indikerade 8 av 10 bevakningsposter ”grönt” och det händer ju nästan aldrig.”

För att sätta det i relation till nu så är 1 av 10 av bevakningsposterna ”grönt” så nej vi är långt ifrån ett fyndläge. Hur skulle jag agera om vi hamnar på 8 av 10 läge igen? Ja på samma sätt som förra gången. Dock ser jag inte det scenarion spela ut framför mig nu. Möjligtvis att det blir lite ökningstillfälle i enstaka innehav. Fynd-läge igen? Inte över virus-oro. Möjligtvis om det brakar loss något stor-krig då.

Vad tror du om den närmsta framtiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar