onsdag 30 december 2020

Mellandagshandel

Blev lite aktivitet så här i mellandagarna. Dock ska det väl påminnas om att aktivitet är det som kan döda långsiktig avkastning, men är man klåfingrig så är man.

Ökat i Alibaba, Berkshire Hathaway och AQ Group.

Alibaba och Berkshire Hathaway har jag redan skrivit en del om. AQ Group såg jag nu hade jag inte publicerat något inlägg om på drygt ett år. Samma faktum kvarstår dock. Det är ett kvalitetsbolag och värderingen är helt ok (EV/EBIT 12,7).

Detta välskötta bolag gör ett VD byte framåt vårkanten och man går in i 2021 med en stark balansräkning (57 % soliditet). Senaste stora förvärvet var ju under 2019.

Under 2020 låg man lågt och istället har man betat av den något högre skuldsättning man fick p.g.a. Trafotek-förvärvet och är nu i lika fint skick som innan igen. AQ Group har inga förlustkvartal. Snittillväxten på 10 år är 10 % årligen. Det är ett sådant där bolag som bara tuggar på och tuggar på. Det är inte raketforskning att hitta  dem. Det handlar bara om att passa på att köpa  dem lite då och då och låta tiden göra sitt. AQ Group ser som vanligt väldigt stabilt ut.

Minskat i Volati, Hennes och Mauritz och exit i Millicom.

Volati har jag nämnt ett par gånger redan. Väldigt fint bolag och jag kommer ångra detta om 10 år, men skalade av 1/10 av mitt innehav.

Hennes & Mauritz liket lever än. Ökade exponeringen lite i Mars (köpte som sagt vitt och brett) men sålde nu av dem för att justera portföljen lite.

Millicom. Delades ut av Kinnevik för ett tag sedan. Tyvärr har detta blivit en sådan där liten position i portföljen som jag inte varit intresserad av. Saknar tydligen intresse för mobiloperatörer i Latinamerika och har inte fått tummen ur att vilja lära mig heller. En del saker kan man snöa in på och försöka lära sig massor om på så kort tid som möjligt. En del saker... saknar man motivation för. Jag har ingen uppfattning om Millicom egentligen.  Med facit i hand skulle det som delades ut bara sålts på en gång, men nu är det gjort i alla fall.

Lägger snart 2020 till handlingarna. Det var ett bra år börsmässigt. Liksom de flesta åren är. Därav min ständiga uppmaning -  var nettoköpare. Det lönar sig. Man kommer alltid gå på minor och ens eget psyke lägger krokben hela tiden för en själv. Ibland så sitter en liten röd djävul på axeln och lockar, men trots alla ”fällor” så är börsen en fantastisk maskin.

Märk väl. En fantastisk pengamaskin för alla. För via börsen kan alla få möjlighet att bli delägare i en eller flera affärsverksamheter och få avkastning där av.

Hoppas du haft ett givande börsår och att du får ett trevligt nyårsfirande!

lördag 26 december 2020

Exponera sig mot bra bolag Ja - Kunna gissa att kursen ska tredubblas på ett år Nej

2019 skrev jag en del om Volati. Där jag anslöt mig till skaran som gillade både affärsmodell som ledning. Dessutom var prislappen attraktiv.

Överlag tycker jag det går hyfsat att sålla fram ”bra” bolag. På samma sätt som det är hyfsat enkelt att se vad för marknadsklimat som råder. Det är inte det svåra i investeringar. Man får en ganska god bild genom årsredovisningar och kvartalsrapporter samt genom att följa ett bolag ett tag. Sedan är det mycket, mycket svårare att förutse enskilda aktiekursers utveckling.

När jag skrev berömmande ord om Volati under 2019 så hade ingen aning om att Volatis aktiekurs skulle  tredubblas under 2020. Ingen som helst. Lika lite visste jag att t.ex. Kinnevik skulle dubblas under 2013 eller Nolato skulle 10 dubblas på 10 år o.s.v. o.s.v. Det går inte förutspå.

Det som går förutspå är att om man exponererar sig mot bra bolag och köper dem till ett ok pris så kan bra saker hända.  Men inte när det sker i tid eller hur stark den utvecklingen kommer bli när väl Mr Market sätter fart.

Kan ta en ”surdeg” som exempel också. Hexpol. Inte mycket har hänt värderingsmässigt, men jag håller kvar Hexpol för vad jag kan utläsa så gör de saker helt rätt och är ett kvalitativt bolag. Dock har de haft motvind sju kvartal på raken med sjunkande organisk försäljning p.g.a. minskad efterfrågan i forndonsrelaterat. Detta har de dock föredömligt parerat och de har en intakt och stark balansräkning genom hela detta. Jag har ingen aning om det kommer fortsätta på liknande sätt i fyra kvartal till eller om 2021 kommer vara en ”pageturner” för bolaget. Det jag vet är att om man köper bra bolag då det är ok prissatta så kan bra saker hända som driver avkastningen. Detta genom att ta en väldigt låg risk.

Nu kommer vän av ordning mena på att naturligtvis ska man äga Volati genom 2020 och Hexpol först då det tar fart där. Hoppa tuva till tuva, men jag är skeptiskt till de flestas förmåga till att långsiktigt kunna genomföra dylikt. Jag applåderar de som har förmåga att skapa makalös avkastning på detta sätt, men det är bara det att jag känner till så otroligt få som lyckas. De är så få så jag är osäker på om det är skicklighet eller tur som gör att de lyckas.

Alla som lyckas säger naturligtvis att det är hårt arbete och skicklighet, men det finns tio gånger fler som lägger ned väldigt mycket hårt arbete och är tillsynes väldigt skickliga men ändå inte lyckas.

Hur som helst. Det man framförallt ska fokusera på är att investera enligt en filosofi som säkerställer att du är rikare i framtiden än vad du är nu. Kan du hålla dig före ”index” som är mycket vunnet (indexlik avkastning är dock inte att förakta för det skapar också förmögenheter över tid) för faktum är att de flesta gör inte det när man summerar ihop längre tidsperioder.

De flesta gör mer rätt i att investera i fonder. Även där gör dock de flesta fel och avkastar därför i praktiken sämre än ”sina” fonder. Köper massa fondandelar då det är som dyrast. Säljer när det är som ”billigast”. Fastighetsfonderna för drygt ett år sedan var ett typexempel som inträffar om och om igen. Inflödena var rekordstora runt årsskiftet 2019/2020 då fastighetsaktier var som dyrast. Sedan var det enorma utflöden då allt föll. Det skulle bara dumpas.

Slut på inlägget för denna gång.

Hoppas du har trevliga mellandagar!

fredag 25 december 2020

Mycket för pengarna i Berkshire Hathaway

Det var inte så länge sedan jag skrev om Berkshire Hathaway. Liksom många andra investmentbolag och invesmentliknandebolag så är Berkshire Hathaway en av grundstenarna i portföljen. De senaste åren har avkastningen inte varit den bästa, men aktien är enligt mig en lågriskplacering. Aktiekursen har väl drygt dubblas de senaste fem åren vilket i jämförelse med alla hot-shots på Twitter är vad en aktie egentligen bör göra per halvår...

Men vi får se. Kanske ligger bättre tider framför Berkshire Hathaway. Att öka i Berkshire Hathaway under krashen i våras var en no-brainer. Den som följde mig då vet att jag köpte brett till höger och vänster. Som jag brukar säga. Att det råder panik är lätt att se. Vad som kommer vända och när är svårare. I efterhand vet naturligtvis oraklen det, men för varje orakel så går det ju ett dussin f.d. orakel också. Varje kris har sina hyllade orakel. Liksom det försvinner de som inte kommer höras ifrån mer.

Varför är jag inne på att öka ytterligare något nu i mellandagarna då? Av den enkla anledningen att det är ett av några fåtal aktier som fortfarande ger en en del för pengarna. Under ”prime time” i corona-kraschen var 8 av 10 bolag på bevakningslistan ”gröna”. Nu är det 2 av 10. Det är jättesvårt att hitta attraktiva investeringar i denna miljön samtidigt är mitt motto att alltid vara nettosparare. Det är bara så mycket enklare att vara nettosparare när alla har panik runt omkring en. Nu är det mycket, mycket svårare.

Så vad får man då via Berkshire Hathaway?

Man får ett tvärsnitt av amerikansk ekonomi fast istället för att det är hårt skuldsatt som i fallet amerikanska staten så sitter det på en stor pengapåse. Visst. Jag ska erkänna att jag tyckte man var väl försiktig med sin pengapåse då det begav sig i våras, men man har i alla fall fått tummen ur och påbörjat några rejäla aktieåterköp. Vilket är positivt om man, som jag anser, får mycket för pengarna.

Marknadsvärdet på Berskhire Hathaway är i dagarna ca 530 miljoner usd.

Aktieportföljen är värd ca hälften av det. I skrivande stund 268 milj usd. I den portföljen är det en stor stek i Apple, blandat med ”gamla trötta” amerikanska banker och uppstickare så som Snowflake som man gjort ca 3 gånger pengarna i sedan IPO:n. Som sagt en salig mix.

Vid senaste rapporttillfället var kassan och räntebärande på ca 195 miljarder usd.

Om man nu ponerar att aktieportföljen hyfsat reflekterar "fair value" och kassa och räntebärande är värda vad de är värda så innebär det att Berkshire Hathaways helägda rörelser med allt ifrån försäkringsrörelser till järnvägar är värderad till 70 miljarder usd.

Matematiken går inte ihop.

Jag ger dem att visst är börsen och därmed aktieportföljen lite högt värderad. I alla fall om man ser på tech-sidan av den men å andra sidan är en hel del i aktieportföljen aktier som inte rosat marknaden heller. Amerikanska banker, Coca Cola m.m. Låt oss säga att amerikanska banker får börja dela ut igen och även andra ”tråkiga” bolag i Berkshires Hathahway får lite uppvärdering. Det vore positiva nyheter för Berkshire Hathaway även om just Apple kanske inte fortsätter få ökade multiplar.

Framtiden är förvisso oviss, men jag tycker man får väldigt mycket för pengarna. Lika mycket lågrisk-alternativ Berkshire var under en kris. Lika mycket lågrisk-alternativ tycker jag Berkshire är nu då eufori råder och några lågrisk-alternativ gör sig bra i en diversifierad portfölj.

*Edit

För att zooma ut lite. Berkshire är ju inte populär. Avkastningen är inte som forntida dagar och dessutom är många besvikna (mig inkluderat) att man inte använde i alla fall delar av kassan vid börsfallet i våras. MEN man får ge dem att något hände i rekordfart som inte hänt så snabbt och i sådan omfattning förut. Massiva stimulanser från centralbanker och politiker. Det var väl egentligen den stora svarta svanen - inte att det kommer börskrascher då och då. Ganska säker på att gamle Buffett och Munger var de som höll tillbaka de yngre för så passiv har man nästan aldrig varit  förut som i våras. Var precis som man satt och väntade på den stora rean som brukar komma då och då- som aldrig kom då det vände relativt fort.

Hur som helst. Backa bandet. 

För snart 5 år sedan. Hur såg det ut då? 

En aktieportfölj värd 112 miljarder usd, 90 miljarder i kassa och räntor samt så tjänade de helägda rörelserna ca 14 miljarder usd/år.

Idag är aktieportföljen värd 268 miljarder, kassa och räntor på ca 195 miljarder och intjäningsförmågan för de helägda rörelserna landar kanske bara på 20 miljarder ett sådant här pandemi-år även om det lär nog landa på närmare 30 miljarder då det snurrar igen. Inte så illa trots allt. En dryg fördubbling på det mesta förutom aktieportföljen då som tredubblat (obs inga nyemissioner för förvärv här inte ej heller ökad belåning)

Ja Apple utgör en stor del och kanske PE 40 inte är "rätt" värdering för bolaget. Säg PE 20 då som förr i tiden innan alla "techbolag" värderades till PE 30-50 så börsportföljen "bara" landar på strax över 200 miljarder usd. Det tar inte bort det faktumet att Berkshire drar in en massa pengar ändå. Man kan m.a.o. sätta x 10 multipel på intjäningsförmågan, dra bort halva Apple och ändå tycka att Berkshire ser ok ut. Optionen man får är att kanske ska Berkshires vinster inte värderas med en multipel om 10 utan mer? Och kanske ska man inte sitta med snart 200 miljarder usd vid sidlijen. Hade Berkshire varit förvärvsdrivet och någon annonserat ut att nu ska det förvärvas för delar av kassan så hade Mr Marker jublat. Detta kommer dock troligen inte hända förrän kanske en bra bit efter ett generationsskifte. Många kanske där, men tills dess är Berkshire något av det mest riskfria man kan äga i aktieväg.Medan man väntar på att någon "option" ska spela ut så ser det ändå ut som man fördubblar sig vart femte år. Börskursen vet jag inte mycket om. Som jag skrivit om så kan man inte gissa kurser på kort sikt, men trenden i verksamheten är ok nog för mig i alla fall. 

Poängen är inte att Berkshire är en fantastisk compunder i jämförelse med andra. Poängen är att det är en fullgod compounder om man sätter det i relation till risken. Den stora kassan agerar sänke. Ska man jämföra avkastning mot avkastning måste man mäta med jämförbara riskmått. I finansvärlden är volatilitet risk, men i vissa andras ögon är skuld risk. Jag tillhör den skaran som anser att skuld är en sorts risk inte kursvolatilitet.Den som tar på sig skuld ökar avkastningen, men också risken. Vad en "lagom" skuld är går lika lite säga som vad en lagom volatilitet skulle vara. Där i ligger t.ex. Svolders storhet. De har en fantastisk avkastning sett över en 10-års period med en hyfsad diversifierad portfölj (vilket betyder att de bevisligen tar många beslut inte har tur med några få) och utan att nyttja hävstång.

Alibaba och den röda Tao-mten

Alibaba är en e-handelsjätte  som också förgrenat sig ut i mängd olika verksamheter. Inte minst fintech via Alipay. E-handel är redan stort i Kina idag, men trots det så växer ehandeln fortsatt med ca 20 % per år.

Av denna kaka har Alibaba en stor del via sina olika plattformar. Har sett siffror på uppemot 75 % av Kinas e-handel går via någon av dem. Dominansen är m.a.o. mångt större än Amazons i USA. Därtill är Alibabas affärsverksamhet bra mycket mer kapital-lätt. De tillhandahåller själva inga varor eller lager. De bara förmedlar ”annonserna”. Den stora intäktskällan är en slags revenueshare.

Importerar du t.ex. maskindelar från Kina via någon som annonserar på Alibaba betalar du i regel ca 3 % av köpesumman till Alibaba för förmedlingen. Tänk dig att du kan skära i mellan med ca 3 % på alla köp och sälj som görs på majoriteten av all e-handel! Detta utan att du behöver tillhandahålla mycket mer än själva ”plattformen”. Då inser man vilken affärsmodell det hela är.

Nu är Alibaba mer än bara en annonsplats/mässplats, men grundprincipen är egentligen inte mer avancerad.

Själva affärskonceptet som sådant är genialiskt. Speciellt om du är marknadsdominerande så att alla ”måste” vara på dina plattformar. Alibabas affärer är en ”dröm”, men det är också det som ställt till det för dem.

Alibaba är med sin dominans också som en stat i staten. De har sitt finger med i nästan varje transaktion både vad det gäller inrikes som utrikesaffärer. De utgör en livsviktigt nerv i det kinesiska livet.

I Kina får det dock bara finnas en viktig nerv. En väg, en Tao. Det röda partiets tao. 


Partiet vill ha kontroll.

Vi hade en liknande situation 2018 då tumskruvarna sattes på bl.a. Tencent. Då var det om spel. Det tog nästan ett år innan det ”löste sig” och i efterhand kan man tycka att det borde väl inte ha varit så svårt, men egentligen handlade det kanske om saker som skedde bakom kulisserna. Inte på löpsedlarna.

Tencent tappade då ca 40 % av sitt börsvärde i en process som drog ut ett tag. Omsättningsmässigt ökade man hela tiden samtidigt som kursen bara fortsatte sjunka och sjunka ju längre  ”konflikten” höll på. Omsättningsmässigt så snittar Tencent på 25 % tillväxt.2018 eller 2019 var inget undantag.

Nu 2020 så är det Alibaba som det dras åt tumskruvar på. Vi är ca 3 månader in i den ”konflikten” och Alibaba har tappat ca 25 % av sitt börsvärde hittills. Låter i och för sig värre än det är för Alibaba är tillbaka på samma kursnivå som aktien höll i början av året, men många tech-aktier gick ju bananas när pengar flödade in i år. Vad som däremot hänt under de senaste 12 månaderna är att Alibaba fortsatt växa. sin omsättning med ca 30 %.

Låt de 30 %:en sjunka in.

Alibaba är enormt. Den underliggandemarknaden de gör pengar på växer med ca 20 % per år. De växer med 30 %! Kollar man balansräkningen så har man heller inte bara fokus på ”digitala” verksamheter längre. En hel del har allt sedan 2016 plöjts ned i fastighetsköp. Något som inte egentligen uppmärksammats något nämnvärt. 10 % av tillgångsmassan är nu diverse fastigheter.

Tyvärr har man som utländsk investerare ingen rätt till tillgångar i Kina. Det har partiet bestämt. Man behöver veta om det. Det man har rätt till som utländsk investerare är intäktströmmarna, men Alibaba delar inte ut något i nuläget utan återinvesterar allt.Trots sin fantastiska affärsmodell behöver man alltså vara medveten om att det finns en hel del här som inte är vad man är van vid. Risker man utsätter sig för.

Tillbaka till ämnet med tillväxten. Ackumulerar det på den nivån och med den storleken och utifrån den dominansen så är det lätt att inse att monopol-partiet i Kina kan utmanas i sitt monopol av kontroll så därför  vill de inte ge någon annan möjligheten till det. Det är väl mer där konflikten ligger. Alibaba har varit marknadsdominerande i mer än 10 år och haft näst intill monopol-ställning länge. Hela det kinesiska ekonomiska systemet har ju gått ut på att motverka konkurrens, men det är först nu då något växer sig för stort och kan hota just Partiets monopol som det ska motverkas.

Alibaba ska tuktas av den röda Tao-mten. I alla fall är det så jag ser på det. I likhet med situationen 2018 så tror jag dock att när så har gjorts så visade det sig att det var ett gyllene köptillfälle.

I sak så är det heller inte så kontroversiella saker regulatorerna pekar på. I ANT Groups fall handlade det om risken som kan bli i att förmedla finansiella tjänster då man själv inte riskerade något kapital och nu senast verkar fokus vara att komma åt att handlare kan bli "straffade" om man annonserar på konkurrerande plattformar.

Tittar man bara rent krasst på affärerna så värderas Alibab idag till ca PE 20-25 framåtblickande. PE-tal som det för ett bolag med den dominansen och tillväxten ser man inte ofta.

Risken man tar är främst politisk. Tao-mten kan helt enkelt bestämma sig för att stycka hela bygget samt ta över delar själv. Därför ska all exponering mot bolaget vara på en sådan nivå att man kan leva med att man kan tappa hela stycket. Idag utgör Alibaba ofta ca 1 % i en globalfond. För många kan den exponeringen räcka.

Finns också en risk att tillväxten kommer ned, men då får man komma ihåg att det är från en väldigt hög nivå.

På min bevakningslista blippar Alibaba i alla fall som en av få köpvärda aktier som finns just nu så jag kommer addera i mellandagarna.

Jag kommer också addera Berkshire Hathaway. Det kan väl dock få vara ett annat inlägg, men jag kan ju kort nämna att bara värdet av deras aktieportfölj motsvarar halva börsvärdet på Berkshire just nu. Man har dock inte samma underliggande tillväxt där i närtid, men jag är optimistisk över amerikansk tillväxt överlag framöver. Berkshire är som en USA-fond. Tar basindustrin oc h finanssektorn fart i USA så kommer det inte missgynna Berkshire, tvärt om. Halva Berskhires aktieportfölj består förresten av Apple. Vem hade trott det för ett par år sedan...

Tankar om Alibaba, Berkshire eller Tao-mten?

onsdag 23 december 2020

Dan före dopparedan

Kvällen nalkas och förväntan ligger i luften. Nu är det äntligen dan före dopparedan. Stått alltifrån biltvätt till revbensmarinering på schemat idag. Receptet på marineringen är från morfars sida av släkten och är en sådan där sak som ska göras på ett speciellt sätt. Även om äldre generationer är borta så är ju recept en sådan sak som går i arv. Nu för tiden är det äldste sonen som mest donar och ordnar med  marineringen. Som sagt en del saker ska gå i arv och då måste man lära sig hantera det i tid.

Jag är lite skeptiskt till det folk kallar ”barnspar”. Inte för att jag är emot att man lämnar saker i arv, utan jag är emot att man bara får saker. Bättre tycker jag det är att låta barnen spara själva, när de har förmågan att tjäna en slant och göra så. Det är en helt annan disciplin att ta en 500-lapp från sin egen ihoptjänade slant än låta mamma och pappa spara 500 kr åt en som man inte ens ser.

Men alla har sitt sätt att se på det och sina traditioner. Familjen har brädspel som tradition dan före doppardan. Av någon anledning så är det Catan som liten som stor samlas runt här hemma sedan flera år tillbaka. Ihop med en liten gotteskål. Dessutom ska far i huset avnjuta en Chimay Röd. Den ser jag fram emot.

I år blev det ju inte mycket resande. Annars så som ölnörd (och speciellt då trappistöl) så är det  roligt att besöka just Notre Dame de Scourmont i Belgien vid franska gränsen. Där Chimayen blir till. Vackert beläget vid en bokskog så är det nog ett av ställena man vill styra husbilen till igen då det väl blir säsong för det igen. Ressugen som man börjar bli...

På aktiefronten så har jag passat på att öka i Alibaba. Det finns risker med kinesiska bolag men bolaget i sig tror jag kommer gynnas framöver.

Appropå framöver. Nu med det senaste paketet så har USA öst in motsvarande ca 10 % av BNP bara i finanspolitiskt stöd. Dessutom har Fed under året stimulerat med det dubbla. Om ca 1 vecka kommer dessa pengar, inklusive 600 dollar checkar, ut till amerikanska folket. Som jag skrivit förut så pumpas det ut en pengamängd som saknar motstycke i historien.

Så vitt jag kan bedöma så har hjulen börjat rulla på bra i Kina/Asien. USA lär fortsätta se stigande tillgångspriser med alla de stimulanser som skickas ut men i Europa så käbblar man, stänger gränser, höjer skatter, kommer på nya skatter och stiftar regler och lagar som ska försvåra och byråkratisera allt mer. Så tolkar jag i alla fall de stora trenderna.

Nej nu ska jag inte sitta mer vid datorn och knappa på tangentbordet. Det är tid för att umgås med familjen.

Tack för att du läser mina blandade tankar och funderingar på denna bloggen och jag tillönskar dig och de dina en riktigt God Jul!