måndag 29 april 2013

Kvartalsrapporter

Jag tog tillfället i akt i dag och läste igenom några kvartalsrapporter.

Fortums kvartalsrapport återfinns här: Fortum Q1 2013

Vinsten hamnade på 0,45 euro/aktie (0,56). Balansräkningen ser fortsatt ok ut. Ingen större dramatik vad jag kan se. Man beräknar att kostnader för investeringarna ska sjunka något framöver.

En helt ok utveckling. Lägre bolagsskatt i Finland nämns också vilket ska ge en positiv engångseffekt, det diskuteras utsläppsrätter samt så annonseras en ändrad utdelningspolicy där mellan 50-80% av resultatet ska delas ut framöver. Tydligen utreder man också om man ska sälja eldistributionsdelen: Fortum kan sälja sin eldistribution.

Jag har inga djuplodande åsikter kring rapporten annat än att jag tycker Fortum ser fortsatt stabilt ut. Det är också den funktionen Fortum har i min portfölj. Som en stabil, defensiv placering.

Kurs 14 euro. Vinst/aktie TTM 1,49 euro. PE TTM 9,4 Direktavkastning 7,1%

Enligt Bevakningslistan  så är ett pris på ca 16 euro fullt rimligt för Fortum. Den senaste rapporten har ej fått mig att ändra åsikt kring detta vilket gör att jag bedömer bolagets aktie som köpvärd. Dock har jag sedan tidigare fyllt på med Fortum-aktier till den grad att jag helst undviker att få en högre exponering. Man måste ju betänka också att Fortum inte är något tillväxtsbolag. Lagom är alltid bäst om man vill minimera risken för förluster via "svarta svanar".


G&L Beijers kvartalsrapport återfinns här: G&L Beijer Q1 2013

Omsättningen, rörelseresultatet liksom vinsten per aktie minskade i jämförelse med förra årets första kvartal. Den starka svenska kronan nämns som en bidragande orsak, men efterfrågan har också de facto varit lägre i Europa. Inget har direkt skett i balansräkningen av betydelse och enbart ett mindre förvärv har gjorts.

Vinsten hamnade för Q1 på 0,70 kr/aktie (1,30).

Kurs 110,50 kr. Vinst/aktie TTM 6,06 kr. PE TTM 18,2 Direktavkastning 4,3%

Enligt Bevakningslistan  så är ett pris på ca 99 kr fullt rimligt för G&L Beijer. Jag ser ingen anledning att justera den bedömningen i nuläget. G&L Beijers-aktiekurs ligger m.a.o. ca 10% för högt för att jag ska finna det intressant att öka. Jag vill få ned värderingen för att det ska vara mödan värd.


Slutligen tittade jag även på Axfoods kvartalsrapport som återfinns här:   Axfood Q1 2013

Det ser väldigt stabilt ut. Vinsten landade på 3,69 kr/aktie (3,40). Omsättningen ökade några få procentenheter. Man räknar med att nå ett resultat för 2013 i nivå med 2012. Liksom Fortum är Axfood en defensiv placering. Axfood rankar dock lite högre då det enligt mig förknippas med lägre och färre risker. Tyvärr har inte värderingen varit på attraktiva nivåer på länge nu.

Kurs 284,60 kr. Vinst/aktie TTM 17,49 kr. PE TTM 16,3 Direktavkastning 4,2%.

Enligt Bevakningslistan  så är ett pris på ca 218 kr rimligt för Axfood. Johnssonsfären har inte haft så mycket tur med sina klädbutiker, men Axfood är i alla fall en riktig kassako som stadigt delat ut pengar år ut och år in. Detta är tydligen någonting som även andra värderar högt vilket leder till en, enligt mitt tycke, hög värdering. Tydligen kan man enbart öka i innehavet under större allmänna börsfall.

Vad är din syn på ovanstående bolag?

5 kommentarer:

 1. Axfood är helt klart ett trevligt bolag men precis som du skriver tycks det vara ganska högt värderat jämt, verkar som att Ica (Hakon Invest) går i samma fotspår. Inväntar börsfall som kanske kan ge ett bra ingångsläge, men det kan bli en lång väntan.
  Jag lägger till dig i listan investeringsbloggar på stabilekonomi och skriver några rader om din blogg eftersom jag tycker att du gör ett väldigt bra jobb och har en trevlig blogg.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ska ta en titt på din blogg med!

   Radera
 2. Vet du om att Lundaluppens länkar i din fina lista med analyser i bokstavsordning inte fungerar? Har väl med det här att göra, http://lundaluppen.blogspot.se/2013/03/ny-adress-lundaluppenblogspotse.html
  Inte meningen att vara en besser utan vill bara informera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det. Det har jag ej tänkt på. Ska börja redigera. :)

   Radera
 3. Gör själv endast prognoser på årsunderlaget när det gäller bl a Fortum. Vet inte riktigt hur jag skall värdera en utförsäljning av nätet då det finns åtskilliga bolag som täljer guld genom att endast äga överföringen av energi mm.

  Har inte följt upp hur E.on gjort men vet de satt i trångmål och tänkte sälja näten?

  Den som äger näten har typ monopol och lär skicka notan för underhåll till kunderna regleringar eller ej?

  När det gäller mat har jag själv dyra unilever och läste i veckan de satsar rejält i öst vad nu det kan innebära för aktien. 2:a största bolaget sades det i artikeln får undersöka senare vad de menar med det och vilket som då anses störst i segmentet. Sektorn inklusive Axfood verkar väl inprisad och just Unilever ligger väldigt nära min säljzon enligt min amatörbedömning. Känns kort & gott magstarkt köpa dem till dagens pris vilket inte betyder de kan stiga vidare.

  SvaraRadera