fredag 5 april 2013

Är aktiesparande något för dig?


Det här är det andra inlägget i en serie inlägg som går under rubriken Investeringstips

Innan man använder sina slantar till att köpa aktier bör man ställa sig frågan om det ens är någon bra ide från första början...

Är de pengar man har lämpliga att placera i aktier? Jag är av den åsikten att man först bör ha en "ekonomiskt kudde", en sparbuffert, innan man ens överväger att köpa aktier.Det kan tyckas att det är ju synd att få låg avkastning på de pengarna, men psykologiskt så tror jag det är viktigt att veta att vid en plötsligt uppkommen situation då man behöver extra pengar så är man ej tvungen att sälja sina aktier. Det är där en sparbuffert kommer in. Den skyddar dig från att göra dåliga saker med ditt aktie/fondsparande. Den ger dig sinnesro att agera mer rationellt. Har du inget buffertsparande, skaffa det först.

Den andra saken är motivet till att äga aktier.Varför vill du köpa aktier och vilken tidshorisont har du? Vill du bli rik innan du fyller 25? Är det till din pension? Till dina barn? Vill du bli ekonomiskt oberoende eller enbart kunna sätta lite guldkant på tillvaron i en avlägsen framtid? Min uppfattning är att aktier enbart passar om man har ett långt tidsperspektiv. Vill man bli rik fort så får man prova andra vägar. För de enstaka få som lyckas snabbt så finns det säkerligen tusen och åter tusental som misslyckas. Vad har du, förutom tur, som skulle göra att du lyckas bättre? Nej, vill du bli rik fort, prova någonting annat.

Den tredje aspekten knyter an till något som en känd investerare sagt; 99% av alla gör antagligen bäst i att månadsspara i en indexfond. På lång sikt så bör en indexfond ge en hyffsad avkastning, ofta större än vad du själv lyckas generera. Du löper också mycket mindre risk för att göra felplaceringar där du förlorar ditt satsade kapital. Som ett tidigare inlägg berörde. Man måste ha pengar för att tjäna pengar och i det ingår att inte förlora pengar (över tid). I en index fond med ett månadssparande och en längre tidshorisont är det svårt att förlora pengar. En indexfond utgör en bra grund i allt långsiktigt sparande. Ska man komplettera med direktägande i aktier behöver man ha tid och intresse för att sätta sig in i dels bolagen och affärsrörelserna bakom aktierna fungerar men också hur aktiemarknaden fungerar. Har du inte tid och intresse så passar månadssparande i en indexfond bättre.


8 kommentarer:

 1. Även om jag i ungdomen inte alltid levde efter det, har jag med åren blivit helt övertygad om att pengar det finns risk för att jag kommer att behöva inom fem år, inte ska ligga i aktier. Indexfonder är som du säger en tråkigt men underbart påhitt. Det gäller bara att man inte slutar att köpa varje månad, för att det gått dåligt några år. Sen är det en farcinerande hobby att köpa enskilda aktier om man har intresset och tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, köp av enskilda aktier är sannerligen fascinerande. Har man tiden att följa bolagen så lär man sig också mycket. Inte bara om bolagen i sig utan om olika branscher, ekonomi, platser o.s.v. Om det dock bara är snabba pengar som hägrar i och med aktieköp så tror jag man löper risk att bli besviken.

   Radera
 2. Hej!
  Blir glad av ett sådant här inlägg. Har skrivit en del inlägg på lundaluppens blogg i detta ämne. Så rätt!
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars. Jag känner igen din signatur. :) Jag vill minnas jag har läst några av dina kommentarer på Lundaluppens blogg då jag med stor nyfikenhet och intresse läser den.   Radera
 3. f.d. Viktiga frågor5 april 2013 19:09

  Helt korrekt inlägg. Även inlägget innan var väldigt bra. Jag måste medge att det känns väldigt bra att inte skriva om aktier längre. Det skulle trötta ut mig att på dagligt basis komma med åsikter kring aktiemarknaden. Då slutar man förmodligen med att bli lika misslyckad som de på Redeye eller de som arbetar som telefonförsäljare för att folk ska byta ppm osv.

  Det är bara att gilla läget om man ska hålla på med aktier. Om vi tar personer med inkomst under 30 000 (där jag själv alltid befunnit mig och troligtvis alltid kommer befinna mig) så ska det till enorm vilja för att hålla på med aktier. Man får försvara sig inför kompisar, släktingar, tjej, allmänheten om man säger att man har som mål att spara så mycket man kan varje månad.

  Det är inte normalt beteende i samhället. Precis som Nordnets och Aktiespararnas Mårder beskrev sig själv. Och då är ju han ändå en person som förmodligen alltid haft dubbelt så mycket eller 3x lön mot jag själv och ändå ska det låta som ett mirakel att han sparar så mycket.

  Jag har sagt till mig själv att om jag hittar något viktigare i livet som jag vill gå inför som företag eller att flytta utomlands så kan jag eventuellt släppa aktierna helt.

  Om man pratar ROE/ROA så är Internet världens bästa investeringsområde. Dock är problemet att det inte går att få avkastning ju större kapitalet blir. Var någon som skrev om det. Tror var Luppen (om vanliga företag då t.ex. HM&Apple m.m.) På Internet kan du ha roe på flera hundra % men blir ändå inte mycket eftersom finns tak för hur stora intäkterna blir.

  Så om man sammanfattar finns följande vägar enligt mig.

  Aktier: För dem som är aktiva och ser över portfölj 3-12 gånger om året

  Fonder: För dem som inte vill lära sig nyckeltal/årsredovisningar/börspsykologi (passar 95 % av alla, 5 % kan hålla på med aktier)

  Internet: Passiva intäkter med potential. Passar dock bara de som är duktiga på Internet/programmering m.m.

  Fastigheter: Sämre än någonsin idag pga. höga inköpspriser, svårt och få lån, låg inflation. Dock perfekt för de som har mer än 10 miljoner.

  Företag: Bästa investeringsmöjligheten till att bli rik. Krävs dock stort risktagande, acceptans av omgivningen, spetskompetens, tur&timing m.m., rätt lån m.m. Att köpa färdiga företag är aldrig att rekommendera om man inte har unik branschkunskap o erfarenhet.

  På kort sikt : Poker , trading, sportbetting etc. Dock är det få som lyckas hålla temperament/fokus o bli en ständig vinnare. Men för de som gör det är faktiskt det sistnämnda betydligt bättre än aktier & andra investeringsmöjligheter.

  Alla som tjänar mer än 50 000 i månaden borde verkligen spara mycket i aktier/fonder. Men för vanliga människor är buffert/vardagsliv definitivt att föredra !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack f.d. Viktiga frågor.

   För att spinna vidare lite... Det är svårt att säga var och i vilken situation man befinner sig i om 10 år. Det är dock troligt att man kan ha någon nytta av både besparingar som erfarenheter man gjort tidigare i livet. Även om tillgångarna är små i nuläget tror jag det ändå kan löna sig att både spara liksom fundera på hur man ska hantera sparade medel.

   Radera
 4. Aktiesparande i två-tre bra investmentbolag är också bra även för de som inte har så mycket tid för börsen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm men du har några nackdelar också. Dels courtagen som ska (om man månadssparar vilket jag förutsätter man gör om man är ointresserad och ej har tid) betalas varje månad, men framförallt hur du väljer "bra" investmentbolag. Jag vill minnas att HQ var hyllat av många i många år, tills den dagen bolaget inte var hyllat längre... Jag säger inte det är fel strategi, inte alls, men jag vill nog påstå att investmentbolag passar den med lite mer tid och intresse än den "vanliga" småspararen.

   Radera