måndag 1 april 2013

Kinnevik och Tele2

I dagarna kom nyheten att Tele2 avser sälja sin Ryska del. Kinnevik som äger 30,5% av Tele2 meddelade att de förväntas få ca 3,8 miljarder kr i den affären: Kinneviks pressmeddelande angående Tele2s försäljning

Det motsvarar ca 13,70 kr/ Kinnevikaktie. Ingen dålig summa. Det är ungefär samma summa som man tog emot från de underliggande innehaven i utdelningar under 2012 (ca 14 kr/aktie).

Gällande själva affären från Tele2s synvinkel så har bloggaren Aktieingenjören i ett mycket läsvärt inlägg gått igenom den här: Tele2s försäljning av sin ryska verksamhet

Själv äger jag inga aktier i Tele2, men Kinnevik är en av mina större innehav. Jag ser affären som ett led i en längre process där man sett Tele2 som "moget" och hellre satsar pengar i branscher med större tillväxtsmöjligheter. Det är den tolkning jag gjorde 2011 redan då man lät Tele2 ta lån och göra extra utdelningar. Jag är m.a.o. både färgad av den samt vidhåller den. Tele2 och utdelningen på 27 kr

Hittar man en köpare så blir jag inte förvånad om man säljer resterande delar också.

Kinnevik har inte stuckit under stol med vad man ser som tillväxtsbranscher. Det är online-segmentet som fått ta emot miljarder och åter miljarder i investeringar. Frågan är när det ska börja ge resultat. Zalando hoppas man får svarta siffror nu i år. Zalando har, med Kinneviks sätt att värdera, ett värde av 24,4 miljarder kr! Som jag tidigare varit inne på så hade jag varit mer bekväm med om Kinnevik varit mer konservativa i sin värdering av online-tillgångar. Det har dock inte varit ett problem då man tidigare aldrig behövt betala för dem. Den s.k. substansrabatten har varit stor för Kinneviksaktien. I regel har man betalat för de stabila innehaven och fått resten "gratis".

Kinnevik liknar enligt mig mer och mer en blandning mellan investmentbolag och private equity. I fallet med alla investmentbolag och private equity bolag som kan det vara extra svårt att värdera dem. Bara för att substansrabatten är hög betyder inte det att de är köpvärda. Det beror på vad substansen består av. Tillsvidare anser jag att en EBIT multipel (Kinnevik under förändring) gör saken tillräckligt rättvis när man ska försöka värdera Kinnevik.

Även om jag inte vill direktäga något av Kinneviks innehav så är jag fortsatt positiv till själva Kinnevik. Som aktieägare i de underliggande innehaven är man helt i händerna på Kinnevik och deras "större perspektiv". Det är t.ex. inte säkert det bästa för Tele2 att ta sig an en högre belåning och sedan sälja delar av sin verksamhet, men för Kinnevik är det säkerligen en bra affär. Jag har fortsatt förtroende för att man från Kinneviks håll allokerar kapital där man ser bäst tillväxtsmöjligheter. Nu är jag personligen också lätt positiv till online satsningarna (även om jag tycker värderingen ska hållas nere i balansräkningarna), men negativ till jordbrukssatsningarna i österled.  Skulle dessa satsningar gå från röda till svarta siffror i resultaträkningarna så finns risken för att Kinneviks stora substansrabatt börjar minska kraftigt och acceptabla EBIT-multiplar är ett minne blott. 

6 kommentarer:

 1. Jag skulle inte känna mig helt trygg med att äga Kinnevik långsiktigt. De investeringar Jan S gjorde har nu lett till en mogen portfölj som gradvis flyttas över i nya bolag. Man försöker alltså göra om Jans trick. Skulle man lyckas med det två generationer efter varandra vore det helt otroligt. Jag tror Jans geni och entreprenörskap var one of a kind och de nya investeringarna inte kommer att ge samma framgångar som i förra generationen.

  Det var MYCKET mer innovativt vad Jan gjorde när han investerade i nya branscher innan de ens fanns. Onlineinvesteringarna är inte alls lika innovativa och nytänkande. Det hindrar inte att de kan visa sig ge bra avkastning - men jag tillåter mig tvivla. Jag tror Kinnevik kan vara på väg att gå in i "fördärva-fasen".

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man bör defininivt ha ett vakande öga på utvecklingen. Det är en hel del pengar man "plöjt" ned i nya områden och får man ingen bra avkastning på det så hade det ju varit bättre att dela ut dem.

   Radera
 2. Tack för en bra blogg!
  Precis registrerat mig på forumet.
  Keep up the good work.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Forumet är tyvärr inte aktivt. Jag använder det enbart själv ibland för att göra vissa noteringar/länkningar online som jag vill kunna komma ihåg att återkomma till.

   Radera
 3. Hej Spartacus,

  Är du duktigare än de andra medlemmarna? Är du duktigare än de andra bloggarna?

  Utmana mig och dom andra i aktietävlingen på www.diforum.se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tyvärr värdelös på det. Jag har ingen aning om hur kurserna står i olika aktier om 3 månader.

   Radera