onsdag 28 september 2011

Analys av Svolder

En analys utifrån mina ratingkriterier av Svolder. Ratingkriterierna går ut på att se hur pass väl ett bolag kan passa in i en långsiktig, relativt defensiv, portfölj.Svolder är ett investmentbolag som placerar i noterade aktier i svenska små och medelstora företag. Man är främst en passiv ägare och tjänar pengar genom att investera i "undervärderade" bolag för att sedan sälja. Man investerar också gärna i small- och midcapbolag som genererar utdelningar.


Large eller midcap eller motsvarande: Nej. Svolder är ett small-cap bolag.

Tydlig ägare >20%: Lundström innehar 27,3% av rösterna.

Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja, bolaget ger utdelningar och relativt goda sådana också. Ungefär 5% av substansvärdet i portföljen ges i utdelningar varje år. Utdelningstillväxten har den senaste sjuårsperioden varit ca 8% årligen (ej medräknat styrelsens förslag för innevarande år). Styrelsens senaste förslaget vid bokslutet är att sänka utdelningen från 4 till 3,30 kr

Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser, ränteändringar och börssvängningar? Nej, Svolder är i högsta grad beroende av börsens svängningar.

Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Ja.

Konjunktur-okänslig: Svolder placerar mestadels i industriföretag. Dessa är konjunkturkänsliga. Sålunda är mycket av Svolders resultat avhängt konjunkturen. Man kan också argumentera för att under lågkonjunkturer så har Svolder chansen till bra köp, men man sitter dock sällan på någon större kassa och väntar in dessa tillfällen.

Absolut största innehavet just nu är Beijer Alma (22%). Ett i mitt tycke mycket välskött företag som b.l.a. tillverkar fjädringar och är bland de ledande i Europa inom detta. Beijer Alma har en mycket stark finansiell situation samt har gett stabila och stigande utdelningar år efter år. Jag hoppas kunna titta närmare på just Beijer Alma senare. Näst största posten i nuläget är Beijer Electronic (15%)med en stark ställning inom operatörspaneler och datakommunikationslösningar. Följt av HiQ (10%)som är ett IT och managementbolag med inriktning mot teknikbranchen, Nolato (9%)med plastteknik och B&B Tools (8%) leverantör till industrisektorn av diverse komponenter.

Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Ja. Skulderna är få. Svolder använder sig ibland av en mindre hävstång, men den är ej stor. I princip är man ständigt fullinvesterad. Genom utdelningar från de underliggande innehav samt vinster från lyckade försäljningar genererar man sitt kassaflöde som i sin tur används till dels utdelningarna och dels nya investeringar.

Bättre än index? Ja. Svolder har lyckats prestera bättre än index historiskt sett.

Förtroende för ledningen: Ja. Jag har inget att anmärka.

Svolder får godkänt på 6 kriterier av 9. Detta leder då till rating: B.


Slutsats

Svolder får i och med B-ratingen en neutral rekommendation. Substansvärdet kan variera starkt, samtidigt kan utdelningarna utgöra en bra "krockkudde". Svolder fungerar lämpligen bra som ett alternativ till en småbolagsfond. Som vanligt när det gäller börs- och konjunkturberoende bolag så kan man få en ordentlig "hävstång" om man lyckas tima sitt köp rätt.

Vad är din syn på Svolder?

Forum Svolder

6 kommentarer:

 1. Jag gillar Svolder. Mycket tack vare direktavkastningen.

  SvaraRadera
 2. Beijer-bolagen är mycket välskötta och gillas. En liten kommentar från dig kring några av innehaven skulle fullända analysen.

  Marwin

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarerna.

  Jag har också haft Svolder från tid till annan i portföljen (Dock inte just nu). Svolder ger ju god exponering mot medelstora industribolag (Just nu står jag dock helt utanför exponering mot industribolag) samtidigt som man får ta del av goda utdelningar.

  Jag lade till några ord om de största innehaven.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar också svolder, jag gillar innehaven, avkastingen och aktieägarvänligheten. Dock tycker jag inte riktigt om innehaven på kort sikt, så svolder är inget köp för min del i rådande börsklimat.

  Må gott!
  /Vat

  SvaraRadera
 5. Beijer tech är ett dotterbolag till Beijer Alma. Svolders näst största innehav är Beijer Electronics. Beijer Tech tillhörde Beijer (kylgrossisten), men den divisionen såldes till Beijer alma. Lätt att blanda ihop Beijer-bolagen ;)

  Analysera gärna Beijer Alma för det är ett av de finaste verkstadsbolagen som går att hitta på börsen.

  Marwin

  SvaraRadera
 6. Ja ihopblanding kan lätt ske, så sant som det är sagt. Tech nu bytt till Electronic. Tack för rättningen. :)

  SvaraRadera