fredag 9 september 2011

Att värdera ett bolag

Det finns två grundläggande problem när man försöker värdera ett bolag. De handlar båda om att det finns många sätt att komma fram till ett värde.

Det första problemet handlar om att vid en inledande titt så ter sig egentligen alla sätt rimliga. Det är troligen så att om man känner till och använder sig av en metod så kommer man acceptera det som ett rimligt sätt att värdera alla bolag. Problemet är att beroende på metod så kan man få väldigt olika utfall.

Det andra problemet beror på förutsägelser och antagna förutsättningar. Beroende på vad dessa är kan man få väldigt olika utfall, fast man använder sig av samma värderingsmetod.

Poängen är lite det som Charlie Munger en gång sägs ha sagt "To a person with a hammer everything looks like a nail."

För att göra det ännu värre så har människan också en benägenhet att förlita sig på att det svar är rätt som kommer sig ur en matematisk formel. Sunt förnuft sätts inte allt för sällan ur funktion så länge det finns en matematisk formel som visar på och presenterar ett svar. Det som på något sätt kan mätas och kvantifieras i en formel upphöjs ofta till viktigast och ju mer komlex formel ju mer riktigt anses svaret vara. Men är det så?

Warren Buffetts liknelse är "Dont do equations with greek letters in them."Så varför envisas man då med att försöka sätta ett pris eller värde på ett bolag? Oavsett metod, oavsett antagna förutsättningar och oavsett komplexiteten på formeln så förutspås ju inte framtiden bättre för det eller?

Nej, troligen inte. Men fördelen är att när man för egen del gör en värdering, oavsett hur, så har man någonting att relatera till i en ständigt föränderlig värld. Jag tror att det hjälper en att agera mer rationellt utifrån ens egna förutsättningar.

Devisen köp inte det som du inte kan värdera är också rimlig. Om du inte ens för egen del kan uppskatta värdet eller nyttan med en tillgång varför ska du då köpa den?

Själv försöker jag, även om det ibland syns vara en ständigt misströstande uppgift, att specifiera ett värde. Jag har inga riktkurser som bankernas aktieanalytiker har som bygger på vad kursen förväntas vara inom 6-12 månader. Däremot försöker jag räkna ut ett värde; vad jag anser aktien är köpvärd vid för mig.

Hur gör du och om du försöker värdera, vilken metod anser du vara bäst?

3 kommentarer:

 1. Hej.
  Jag anser ju att vad Jag själv anser ett bolag vara värt är egalt. Jag vill ju gärna försöka räkna ut vad andra kan tänkas värdera bolaget till vid nån tidpunkt i framtiden. Vilket troligtsvis är rätt omöjligt. Det är ju därför den pilkastande apan har lika stor chans.

  SvaraRadera
 2. "köp inte det som du inte kan värdera"

  lysande :-)

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarerna Tore och alatheiaton.

  SvaraRadera