torsdag 15 september 2011

NGS Group

Jag har inte skrivit om något spekulativt på ett tag (förutom mina gamla innehav i NAUR och G5). Det betyder inte att jag inte kikat runt. Även om huvudfokus ligger på utdelningsaktier, så har jag ju som sagt en spekulativ ådra i mig.

Jag har ett innehav i ett mindre bolag som jag inte berört tidigare. Problemet med dylika små bolag är att de ofta har fruktansvärd låg likviditet. Även om man enbart är ute efter en blygsam position så kan det vara lurigt att köpa för mycket på en gång då omsättningen är så låg.

Bolaget i fråga är NGM noterade NGS Group.
NGS Group är förenklat sagt ett holdingbolag för nischade bemanningsföretag. Tidigare i år sålde man av Call X Marketing och Unicare Med. Båda bestod av en ganska liten del av NGS totala omsättning samt hade inte lyckats generera några egentliga vinster i sin verksamhet. Försäljningen av de verksamheterna redovisades i Q1 2011 vilket medförde en redovisad engångsvinst för NGS Group.

Verksamheterna nu är:

Vikariepoolen - Vikariepoolen tillhandahåller vikarier främst till förskolor och skolor i Storstockholms regionen. Vikariepoolen är den delen i NGS Group som redovisar bäst marginaler samt näst största omsättningen. Vikariepoolen förvärvades 2007 av NGS Group och har i alla fall sedan de åren tillbaka jag kollat lyckats gå med vinst samt sakta men säkert ökat omsättningen. Rörelsemarginalerna ligger i mellan åt upp i mot 10% vilket är ganska högt för en bemanningstjänst. Nu är Vikariepoolen tämligen ensam än så länge inom sin nisch. Än så länge, mig veterligen, finns inga andra större aktörer inom bemanningstjänster som inriktar sig mot förskola och skola.

Psykiatrika - Psykiatrika utgör den största delen sett till omsättning (ca hälften). Man hyr ut läkare inom psykiatrin. Nyligen har man skrivit avtal med Gävleborgs län. Psykiatriska har lyckats växa bra. Vinstmarginalerna ligger på de för branschen mer normala 3-7%. Psykiatriska förvärvades 2008.

First Med - First Med erbjuder bemanning till hälso- och sjukvårdssektorn. First Med utgör den minsta delen och har ännu ej riktigt lyckats "lyfta". Även här har man nu skrivit avtal med landstinget i Gävleborg så vi får se vad som kan redovisas i framtiden. First Med förvärvades av NSG Group 2008. Denna del är också den del som utsätts för störst konkurrens. Bemanningstjänster inom vård och omsorg finns både här och där. Det är därför en viktig signal att man lyckats "vinna" ett avtal med ett landsting.

Hemmafronten - Hemmafronten är en ny satsning som planeras starta nu i höst. Fokus ligger på läxhjälp och barnpassning (StorStockholms regionen) och tjänsterna ska då vara föremål för RUT-avdrag.

Vad är det som gör att jag tycker detta är ett intressant "case" nu då?

Bolaget har en helt ok balansräkning (eget kapital = 23,23 kr/aktie, låg andel skulder m.m.) samt en faktiskt uppvisad historik av verksamheterna att kunna gå med vinst (det gäller alltså inte bara nu). Ser vi till nuläget så, justerat för engångsvinsterna som jag lämnar därhän, prognostiserar jag vinsten för 2011 till ca 4 kr/aktie. Rörelseresultatet för jan-jun 2011 var 2,74 kr/aktie.

NGS Group handlas för ca 20 kr m.a.o. en P/E på ca 5.

NGS Group är också lite av en "doldis". Syns egentligen inte mycket och inget skrivs egentligen om bolaget. Det NGS Group släpper ifrån sig i informationsväg är i stort sett de finansiella rapporter man ska släppa, inte mycket annan info.

Man har heller ingen egentlig tradition av att släppa PM då och då för att "heja på" kursen.

Man delar ej heller upp aktierna i röststarka A aktier som hålls och har tecknats för en billig penning av ledningen och B aktier som fått tecknats dyrt av "aktiekonsumenterna". Det man som majoritetsägare och ledningsperson betalat skiljer sig i dagsläget inte långt i från nuvarande kurs.

Fallgropar då? Det finns det naturligtvis. Detta är trots allt ett spekulativt innehav, men summa summarum är "caset" så pass intressant så det har fått mig intresserad samt att bli ägare av en mindre portion aktier i bolaget.

Vill du se/höra VD:s syn på saken så finns en video på länken: NGS Group VD intervju

6 kommentarer:

 1. va gör de med pengarna, om de tjänar så bra, vad gör de med pengarna? (eftersom de inte delar ut något?)

  SvaraRadera
 2. Jag tror ihoptjänade pengar kommer användas till förvärv. Om något lämpligt objekt står att finna. Jämför man med andra bemanningstjänster och även bolag som Homemaid så är det så jag tolkar man främst agerat initialt också innan man ens börjat fundera i banor om utdelningar. Men vi får se.

  SvaraRadera
 3. Tittar man på balansräkningen samt kassaflödet så ser man att pengarna hittils gått till avbetalning av lån (därav relativt låg andel skulder i nuläget). Kassan just nu är därför ca 0,90 kr/aktie. Fylls på med ca 1 kr i kvartalet om det fortsätter som nu, men hoppas naturligtvis på tillväxt. Bolaget har 15% organisk tillväxt som mål. Jag kan göra ett kompletterande inlägg senare. :)

  SvaraRadera
 4. Nästan otäckt... Idag kom ett meddelande om ett förvärv.

  SvaraRadera
 5. Hemsidan kanske inte är uppdaterad men varför äger ledningen inga aktier? Varken VD eller CFO. Intressant case annars, tack för upplysningen!

  SvaraRadera
 6. Bolaget är mer likt ett privat bolag där man har en ledning som är, som det egentligen sig bör, är anställda för att göra det jobb ägarna/styrelsen anställt dem för att göra. Sköta affärsverksamheten. Ledningen har mao inga egentliga incitament för att försöka "snacka upp kursen". Det är inte det de är tillsatta för, ska lägga tid på eller får kompensation för att göra.

  Jämför gärna med vissa andra mindre bolag där en anställd VD fått (eller köpa billigt via optioner) en hel del aktier. Där finns kanske en helt annan agenda när man går ut med PM m.m.

  Sedan finns också det tredje alternativet bland småbolag. VD och storägare är en och samma person. Detta är också oftast förtroendeingivande.

  SvaraRadera