onsdag 7 september 2011

Analys av Atlas Copco

Analys av Atlas Copco utifrån mina ratingkriterier.


Atlas Copco är en leverantör av utrustning till kunder inom industri och gruvdrift. Merparten av försäljningen sker till Europa. Verksamheten är indelad i tre affärsområden. Kompressorteknik; Kompressorer, generatorer, luftbehandlingsutrustning, styrsystem för tryckluft et.c. Gruv- och bergbrytningsteknik:; Borrverktyg, borriggar, lastutrustning et.c. Bygg- och anläggningsteknik; Entreprenadverktyg, asfalteringsutrustning et.c. Industriteknik; Industriverktyg, monteringssystem samt produkter och tjänster för servicemarknaden.


Large eller midcap eller motsvarande: Atlas Copco är noterat på largecap.

Tydlig ägare >20%: 22,3% av rösterna och 16,7% av kapitalet kontrolleras av Investor så kriteriet får sägas vara uppnått.

Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja. Atlas Copco har gett utdelningar i över 10 år och förväntas fortsätta. Utdelning gavs även under förluståret 2002 och hela tiden varit i stigande trend. Utdelningstillväxten har varit över 15% årligen sett till senaste 10-års perioden. Utdelningstillväxten ligger i närtid närmare 10%, mycket beroende på att den stod still på 3 kr tre år i rad. Ser man på 5 års tid har utdelningstillväxten varit 13,5%. Enligt policyn ska halva vinsten gå till utdelningar.

Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser, ränteändringar och börssvängningar? Ja, även om Atlas Copco är exponerad via sina kundkontakter inom t.ex. råvaruindustrin så är de inte direkt påverkade.

Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Gruvmaskiner, kompressor m.m. Atlas Copco behöver utveckla nya och förbättrade produkter för att vara med i "gamet".

Konjunktur-okänslig: Atlas Copco är konjunkturkänsligt.

Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Ja. 29,3 miljarder kr eget kapital att jämföra med ca 20 miljarder kr i räntebärande skulder.

Bättre än index? Direktavkastningen ligger brukligt runt 3%. Vinsttillväxten har varit ca 9% årligen sett till de senaste 5 åren vilket därmed är lägre än utdelningstillväxten. Totalavkastningen de senaste 5 åren hamnar på ca 10%/år. Det får anses som ok.

Förtroende för ledningen: Ja.


Atlas Copco får godkänt på 7 kriterier av 9. Detta leder då till rating: A.


Slutsats

Med ratingen A så kan Atlas Copco ses som, i lagom dos, helt ok. Atlas Copco är till synes en stabil utdelare, men framtida höjningar kan bli tunnsått. Som med andra konjunkturberoende bolag görs ett köp i Atlas Copco bäst om man kan "tima" köpet.

Vad är din syn på Atlas Copco?

Forum Atlas Copco

5 kommentarer:

 1. Rättelse:AC har genomfört en uppdelning av affärsområdet Gruv- och anläggningsteknik.

  Som du nämner är företaget beroende av innovationer men detta är något de jobbar väldigt mycket med. Man har också som mål att alltid vara nummer ett - i alla verksamma branscher/konkurrensområden. Denna drivkraft gör att företaget är väldigt lönsamt och driver marknadsutvecklingen. En stor styrka enligt mig.

  Intressant är att jämföra med Sandvik som konkurrerar till viss del (gruv- och anläggningsteknik, vilket de också har delat upp nu - härmapor=)). Något du bör jämföra då är hur företagen klarade finanskrisen - hint, AC var mkt bättre.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar och rättelse! Jag har i och för sig inte tittat något djupare i varken Sandvik eller Atlas Copco, men så här efter första titten så visst är jag benägen att hålla med dig. Atlas Copco ser intressantare ut. :) Får mer ut av eftermarknaden och flexiblare produktion så vitt jag kan bedömma.

  SvaraRadera
 3. Jag har ägt Atlas ett tag nu och är väldigt imponerad av hur stabila de är.

  Verkstadsindustrin är ju en väldigt känslig bransch men atlas rider ut stormen varje gång och imponerar med stark och stabil tillväxt över konjunkturcykeln. Nu är det här ingen hemlighet så atlas är dyrare än många andra bolag i samma sektor. Men att köpa atlas när börsen är rejält nedtryckt har visat sig vara ett vinnande drag rent historiskt.

  Kommer atlas under 100kr öppnar jag plånboken.

  / Linus

  SvaraRadera
 4. Sen så ska man ju inte glömma detta:
  http://www.atlascopco.se/sesv/news/corporatenews/110905_atlas_copco_wins_geothermal_order.aspx

  Inte mycket i dagsläget kanske men en indikation om att man är med och satsar framåt tycker jag. Ger en potentiell uppsida i det långa loppet...

  /Rickard

  SvaraRadera
 5. Tack Linus och Rickard för kommentarerna.

  SvaraRadera