söndag 24 juli 2022

Rysslands invasion av Ukraina XII

Fem månader av ohämmad aggression har nu gått. Fem månader sedan Ryssland inledde en invasion av ett europeiskt land som fått som resultat att tusentals dött, miljoner tvingats på flykt och en förstörelse- och plundringsvåg som inte haft sin like sedan andra världskriget. Hundratusentals deporterade från ockuperade områden, människor satta i filtreringsläger och rapporter om massgravar som upptäcks på befriade områden.  Risken är stor att fler dylika upptäckter kommer vad tiden lider.

Samtidigt så visar det sig, än en gång, att avtal som skrivs med Moskva inte är mycket värt. Tog mindre än ett dygn sedan ett avtal om att tillåta spannmålsexport från Svartahavs-hamnar så bombades hamnområdet i Odessa. Just den hamn som för Ukrainas del är den viktiga hamnen om man ska få ut någon större mängd spannmål på världsmarknaden. 

 
Brandbekämpning i Odessas hamn
 

I Väst har medias intresse riktat sig åt annat håll och som alltid så kan man inom vardags- som finansmedia, bara hålla ett tema i gång samtidigt. Det hela är en uthållighetskamp och risken är att det fruktansvärda kriget får mindre och mindre uppmärksamhet i Väst vilket riskerar att det stöd Ukraina får minskar.

På den positiva sidan så verkar det utlovade stödet fått verkan samt börjar få mer verkan.

 HIMARS

Här borde även Sverige göra mer. Sverige ligger fortfarande efter länder så som t.ex. Danmark och Norge i militärt stöd. Både i summor räknat som i andel av BNP. Vi ligger lite mer i paritet då det gäller humanitärt stöd. Vilket alltid är något. Är det dock någon gång vi ska visa solidaritet så är det väl ändå när en europeisk granne försöker värja sig från en invasion.

Ukraine support

Eftersom aggressioner från öst bara fått på gå, gång på gång, samt visat sig hela tiden ökat över åren så finns bara ett stopp på det. Om vi vill undvika en än värre konflikt i framtiden. Det är att få slut på det här och nu. Invasion kan inte få löna sig. Det kommer bara trigga än mer aggressioner i framtiden. Då, inte omöjligt, i vårt omedelbara närområde om inte t.o.m. riktat mot oss själva.

Om det händer kan man kasta alla kalkyler kring sitt vardagsliv över ända. Räkna på huruvida ditt hem ska stiga eller sjunka i värde? Du har kanske inte ens ett hem kvar efter missilattackerna. Huruvida fastighetsbolagen ska klara av att betala sina skulder. Glöm det. Deras byggnader står inte kvar. Tipsa dina ungdomar om vad de ska spara i? Både de och du är mobiliserade så det är ert minsta bekymmer.

Åkte för några veckor sedan på en tur i syd-västlig riktning. Njöt av sommaren. På samma breddgrad, samma avstånd från hemmet, pågår det hemska kriget i Ukraina. Det är lätt att glömma bort. Men det får inte glömmas. För om vi är korttänkta här kommer vi få lida för det länge.

I Ryssland verkar det som sanktionerna börjar ge verka (Q2:ornas bolagsrapporter innehöll delvis nedskrivningar p.g.a. detta. Totalt har en bit över 1000 utländska bolag lämnat Ryssland vilket påverkat uppskattningsvis 5 miljoner anställda där). Sådant tar naturligtvis tid innan det ger effekt, men enligt en nyutkommen rapport från Yale börjar det visa sig sprickor om man kollar under regimens propaganda-fasad. Russian Economic Impact.  Resultatet är att närmare tre decenniers investeringar har på ett slag reverserats och effekterna kommer synas mer och mer ju längre tiden går.

Med ovan skrivna så låt oss lämna det här hän och gå in på aktier och investeringar då denna blogg ändock har det fokuset.

Vad skrevs strax innan invasionen startade?

” På samma sätt som corona-pandemi, Greklands-kris, revolter i arabländer m.m. skapar osäkerhet så gör även krigsrisk det. Åren är fyllda av tidpunkter då börsen går -5 till 15 %. Det är normal volalitet. Däremot är det lite mer ovanligt med de ca 25 % nedgångarna som kommer ibland. Exempelvis vid konjunkturavmattningar eller stor osäkerhet.   Ett sådant tydligt exempel är 2011 med just oron kring Europas finanser och EU samarbetet.

2011 hade återhämtningen efter finanskrisen varit god och hade man köpt under den så hade man nu gjort en hel del ”enkla pengar”. Tycker mig se ungefär samma situation idag. Det började skaka till under början av året. Tyvärr fick vi även Fukishima händelsen i Mars och sedan trendade det sakta men säkert fortsatt nedåt i takt med att osäkerheten höll i sig. När vändningen till slut kom mot hösten så var börsen inte en populär plats att vara på. När vändningen kom var värderingarna i många bolag hälften av vad de är nu, sett till t.ex. PE-tal. Man tappade ingen vinst, men ändå gick kurserna ner. Ta ett bolag som t.ex. Beijer Alma då mitt senaste inlägg handlade om dem. Bolaget fortsatte att takta på 2011 och åren därefter. Ända till en konjunkturavmattningen kom många år efteråt.

Om nu 2022 blir ett år liknande 2011. Konjunkturen är egentligen fortsatt stark, bolagen gör mer och mer vinst, men kurserna sjunker? Det blir en multipelkontraktion. Hur ska man agera?

Det beror på din strategi.

Jag har min klar för mig och eftersom jag inte är ute efter att tajma marknaden eller söka extra ”edge” på det sättet så är mitt fokus på att köpa bra bolag när jag tycker saker är billigt eller rimligt värderade. Någon som har en trendföljande strategi och vill ha sin ”edge” i att handla aktier gör något annat.

Säg att du började köpa Beijer Alma på absoluta toppen vid årsskiftet 2010/2011 på ca 79 kr och sedan fortsatte hela vägen ned till 52 kr. Är du ledsen idag ca 10 år senare? Troligen inte. Förutom värdetillväxten har du antagligen fått nästan halva inköpspriset tillbaka via utdelningar.

Detta händer om ditt fokus är att se på aktier som investeringar i tillgångar. Inte som papper att handla med. Det är inget fel att handla med papper, men det kräver ett annat mindset. För någon som vill vara passiv ägare av tillgångar som både avkastar som stiger i värde så är långsiktigt ägande mer naturligt. Det är det för mig. Det viktiga i kråksången här är dock att just hitta de "bra" bolagen.

Så förbered dig börsmässigt på ett år liknande 2011 eller värre. God konjunktur men med hög osäkerhet som mycket väl kan sätta sina spår i en lite mer utdragen nedgång.”

Det har visat sig att vi fick över 20 % nedgång. Om det ska fortsätta till 30, 40 % återstår att se. Oavsett så har man sin ”plan” klar för sig så är det samma agerande. Nyckeln till det är så klart att man investerar pengar man inte behöver.

Det kan låta lätt, men betänk om vi kommer i det scenariot att Väst ”blundar” för det som händer i Ukraina och vi om 3-5 år befinner i oss i ett än värre läge. Dina tillgångar på börsen är totalt utraderade. Troligen kan du inte ens logga in på din nätbank för att få din dagliga ”fix” av att kolla på kursrörelser. Har du verkligen investerat pengar du inte behöver då? Sedan är ”behöver” ett väldigt luddigt begrepp. När det kommer till kritan så är det väldigt lite vi egentligen ”behöver” för att må bra som människor. Om vi nu ska bli filosofiska. Men du förstår förhoppningsvis poängen.

Vänder vi ögat mot makro så har både olje- som vetepriser kommit tillbaka till nivåer som gällde innan invasionen. 

Vetepris i USD

Anekdotisk så, kunde inte se annat än att fälten var vid god vigör i Frankrike och där hade skördetröskorna redan börjat gå. Även här hemma i Sverige så ser det ut som om skördarna ska bli bra. Visst det går inte jämföra med de otroliga mängder som odlas i t.ex. Ukraina, men ”kris” på hemmaplan är det i alla fall inte.

Det vi ser är inflation och räntehöjningar. Min personliga åsikt är att för att skapa ett sundare samhällsklimat så ska räntan upp, ränteavdrag bort, skatter ned. Allt sådant här kan man politiskt styra, men det är sällan man vill för man tar hellre kortsiktiga poänger.

Olja är svårare att veta något om, men även där är jag optimistisk. 70-talets oljekris var en sak. Då stod Väst i totalt oljeberoende, men nu kan vi lättare anpassa oss om det skulle krävas. Även där hänger det dock på politiken. Vill man motverka akuta prishöjningar. Sänk skatterna. Vill man motverka långsiktigt beroende. Bygg fungerande och pålitliga energialstrare. Om varje land bygger på det de har naturliga förutsättningar för så klarar sig alla bättre på totalen. Mig veterligen har Sverige goda förutsättningar för både vatten- som kärnkraft. Det ena i norr. Det andra i söder. Nu förbjöd man i Sverige 2018 utvinning av uran så det importeras men poängen är densamma som ovan.

Rapporterna har, på samma sätt som 2011, visat sig goda trots all oro, men Mr Market ser tunga moln framöver. Lite mindre nu än för en månad sedan om man läser på fear & greed index som nu bara är på ”fear”.  På samma sätt har mitt eget ”index” den s.k. bevakningslistan gått till 5 av 10 ”gröna”. Vilket ändå indikerar flera goda köplägen. Skönt det.

Skulle Mr Market takta uppåt så kommer mitt nysparande i aktier och fonder minska i summa. Tvärt om, om det vänder nedåt.

Den s.k. kapitalallokeringen är bland det enklaste man kan göra. En sådan ”plan” gör att man inte pyntar in maximalt när allt är som bäst bara för att man kan. När börsen är dyr letar man (i alla fall jag) ofta nya bolag, få är dock köpvärda och man går omedvetet då ofta lite ut på riskskalan men genom att dra ned pengakranen ser man till att man tar mindre ”risk” i portföljen. När börsen blir ”billig” är börsen full av attraktiva bolag och man har möjlighet att köpa för mer i flera olika bolag. Risken upplevs som hög p.g.a fallande kurser, nyhetsrubriker m.m. men i retrospektiv så görs alltid de bästa köpen i dessa tider.

Börs och marknad reder sig tids nog. Låt oss hoppas att situationen i sydost reder sig snart med.  

3 kommentarer:

  1. "en förstörelse- och plundringsvåg som inte haft sin like sedan andra världskriget."

    Hur i hela friden kan du ha missat Irak, Syrien och Libyen?

    Skeptisk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Or Iran. Chemical weapons were liberally used there and West looked away and covertly supported Iraq in its conquest of Iran.

      Radera
    2. Jag kommer ihåg dem och fler. Syrien-kriget och massflykten där har nästan tvingat lika många människor på flykt under alla de år det pågått som nu skett i Ukraina under bara fem månader. Likaså var Rysslands terrorbombning av Aleppo föregångare vad som nu drabbat ett otal Ukrainska städer.

      Radera