tisdag 12 juli 2022

EDF, TotalEnergies, CAC 40, Ubisoft

Har egentligen inte lynchat aktier i Frankrike, men ca två veckors vistelse där blev det för ett tag sedan och då kanske det passar att sammanfatta några aktieinvesterings-möjligheter.

Frankrike som land ska väl inte behöva presenteras något närmre. Med en yta som är ca 1 ½ gånger Sverige och ca 70 miljoner så är det en av Europas ledande näringsnationer. Även om det finns en del ganska stora regionala skillnader på hur det ser ut. I de delar vi främst besökta var jordbruket betydande. Sett till helheten dock så är Frankrike Europas näst, efter Tyskland, största ekonomi. Man har en hel del globalt stora bolag.

Något annat som man har mycket av så är det kärnkraft. Ca 4/5 av landets elproduktion genereras av kärnkraft. Det har lett till att man är det land som släpper ut minst koldioxid av G7-länderna. Trots att ekonomin är större än några av de andras. Ytterliga 1/10 av elproduktionen täcks av vattenkraft.

Frankrikes största elproducent är EDF. Som sattes på börsen 2004 och fortfarande har franska staten som majoritetsägare. Med nuvarande energikris så har det dock på sista tiden pratats om att franska staten ska ta över 100 % kontroll igen. Detta med anledning av att man vill säkra elproduktionen med bl.a. nya reaktorer. 



Än så länge går det dock köpa aktier i EDF (Electricité de France) på börsen. Franska staten äger dock 84 % och det återstår att se vad man kan tänkas ge för resterande 16 %. Värderingsmultipeln just nu på kursen 10 eur är ca PE 9 och EDF ger en direktavkastning på ca 5,9 %.

Ett annat energibolag är TotalEnergies. Ett integrerat olje- och gasbolag. Eller som man säger ett multi-energi-bolag. Total har ett flertal strängar på sin lyra. Exempelvis 16.000 tankställen och över 25.000 EV-laddställen. Bolaget är i mångt och mycket ett utdelningsbolag med en snitt-direktavkastning på ca 5,9 % över en 10-års period. Idag handlas bolaget på PE 7. Vilket förklaras av goda vinster. Direktavkastningen i skrivande stund ca 5,6 % så hyfsat på och runt snittet. Man betalar i dagsläget ut fyra gånger per år och så länge jag tittat (till 2006) så har man inte missat eller sänkt.

Av de två ovanstående så är det bara Total som är med i stora franska indexet, CAC 40. Det är de 40 största och mest betydande börsbolagen i landet. Det kanske enklaste sättet att få exponering mot franska börsen vore en indexfond, men någon sådan har jag ej funnit. Däremot finns tex en ETF, Lyxor CAC 40 (DR) UCITS ETF, med 0,25 % avgift. Eller en tracker, Xtrackers CAC 40 UCITS, med 0,20 % avgift.

Ett till franskt bolag som inte finns på CAC 40, men som troligen är välbekant för många investerare i Sverige är dataspelbolaget Ubisoft. Titlar som Ubisoft har är t.ex. Assasins Creed, Just Dance, Far Cry och Tom Clancys. I likhet med en del annat har aktiekursen halverats sedan årsskiftet. Det kan vara en del svajig intjäning på den här typen av bolag, men rullande PE är i skrivande stund PE 65 medan man som Forward PE har siffran 26. Som sagt. Vinster och PE står skrivet i stjärnorna. Ibland är försäljning jämnare och Ubisoft är faktiskt det bolag som har lite lägre multiplar på just försäljningen. P/S 2,5.

Jämför t.ex. med TTWO:s P/S 4,2, Embracers  P/S 5,5, eller Activisions P/S 7,4. Där har TTWO och Activision samma framåtsyftande PE som Ubisoft. Vem som kommer göra mest pengar på sina spel framåt är svårt att förutsäga. Activision har lyckats bättre med sina marginaler över tid än Ubisoft och TTWO och eftersom det är en uppköpskandidat av Microsoft (samt Buffett o Co köpt in sig i det i) så får man väl förmoda att det finns fler som ser deras framtid som ljus.

Dessa notiser får avsluta detta inlägget. Fler notiser om franska bolag kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar