söndag 17 juli 2022

Airbus, Thales, Axa, BNP Paribas

Airbus är Europas motsvarighet till Boeing, ett av två globalt dominerande bolag inom sin nisch. Förutom kommersiella flyg och helikoptrar sysslar man även med försvarsflyg och rymdteknologi. Huvudkvarteret är i Toulouse, men man har stora faciliteter i många andra delar av världen.  



 

2020 var naturligtvis ett hårt slag för Airbus men sedan har man repat sig och framtidsutsikterna är inte alls så mörka som man skulle kunna tro. Trots höga energipriser. Anledningen är både den militära exponeringen samt att man tror att många flygbolag kommer behöva uppdatera sina flygflottor till nyare mer bränsleeffektiva flyg. Då bränslekostnaderna annars kommer ta kål på dem.

Just nu har man särdeles goda rörelsemarginaler vilket gör att bolaget handlas till PE 16, P/S 1,4 och en direktavkastning på ca 1,6 % och Mr Market ser inte allt för mörkt på framtiden.

Tittar vi på en mer ”ren” försvarskoncern som Thales så har det bolaget gått upp sin beskärda del allt sedan Rysslands invasion av Ukraina. Thales rörelsemarginaler är stabilare över tid, ca 8 %, som det brukar vara med rent försvarsinriktade bolag med långa kontrakt. Dock har kursen och värderingen gått upp ca 35 % i denna överlag nedåtgående marknad. Värderingen nu är PE 27, P/S 1,6. Vilket i min bok ger vid handen att Mr Market är än mer positiv till Thales.

Som tredje bolag kan nämnas Frankrikes största försäkringsbolag. Axa. Det är en global aktör men hälften av verksamheten sker i Europa. Ett förvärv av XL har exponerat bolaget mer mot den amerikanska marknaden på senare tid än vad som tidigare varit fallet. Låg tillväxt men stabil och relativ hög utdelning har Axa historiskt bjudit och kan troligen förväntas fortsätta leverera på. Just nu ligger direktavkastningen på 7,4 % då kursen gått med resten av marknaden nedåt från toppnotering vid årsskiftet på ca 28 euro till nuvarande ca 21 eur. 2020 ställde man in halva utdelningen. Annars har utdelningstrenden i närtid varit stigande.

Sist måste även noteras ned en av Europas största banker, BNP Paribas.  BNP Paribas ligger i höjd med HSBC vad det gäller tillgångar på balansräkningen och fightas om första platsen i Europa. Sedan är det ett trappsteg eller två ned till mindre spelare så som landsfränden Credit Agricole, spanska Banco Santander eller tyska Deutsche  Bank.

I likhet med försäkringar så är bank ingen ”sexig” verksamhet. Kursfallet i turbulensen detta halvåret har också varit rejält. Från toppnotering på ca 63 eur vid årsskiftet till nuvarande ca 42 eur. Undantaget ett år så har vi även här en trogen utdelare. PÅ nuvarande kurs är direktavkastningen på 8,8 % och prislappen på banken är ca P/B 0,4. Vill man diversifiera med den något mindre franska banken Credit Agricole så är P/B-talet detsamma men det erbjuds till synes en högre utdelning.

För er som gillar semestra i Spanien så känner ni igen P/B-värderingen även från Banco Santander. Regeringen i Spanien har precis påannonserat en bankskatt för bankverksamhet där. Det här med höjda skatter ligger i ropet nu. Det var väl Italien och Grekland som nyligen annonserade för att införa speciella skatter för energibolag också för att stävja vinsterna där?  Troligen kommer det komma högre skatter även i Sverige efter valet.

Överlag sägs Europas banker vara i bättre skick än på länge. De har gått igenom stålbad tidigare och sägs nu vara bättre kapitaliserade Det svåra med banker (samt liknande hävstångs-brancher) är att balansräkningen är sund och sann tills den inte är det längre. En sektor man alltid ska vara försiktig med och om man ska ta aktie-bets tänka på diversifiering. I nuläget flaggar även ECB för den förhöjda risk vi alla läst om ett antal gånger.

”At the same time, the increase and volatility in commodity and energy prices, together with ongoing global supply chain pressures, could prolong the period of elevated inflation. Higher inflation combined with an increase in interest rates – which is generally positive for bank profitability – could lead to defaults by borrowers.”

De orden för avsluta inlägget denna gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar